PONTA PLAGIAT. 26 de profesori universitari cer ministrului Ecaterina Andronescu să-i retragă titlul de doctor lui Victor Ponta. AUDIO

PONTA PLAGIAT. 26 de profesori universitari cer ministrului Ecaterina Andronescu să-i retragă titlul de doctor lui Victor Ponta. AUDIO
Publicat: 30/07/2012, 22:22
Actualizat: 24/07/2014, 18:16

26 de profesori universitari, majoritatea de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, au trimis premierului Victor Ponta și ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, o scrisoare deschisă. Cei 26 de semnatari ai documentului cer ministrului Educației să retragă titlul de doctor în drept pe care îl deține Victor Ponta. În scrisoare, universitarii susțin că sunt indignați de „intervențiile brutale” ale ministrului Andronescu și ale politicienilor în cazul Ponta. În opinia celor 26, nu există niciun dubiu că premierul a plagiat și spun că decizia de neplagiat a Consiliului Național de Etică este necredibilă și semnalează un posibil conflict de interese.

CITEȘTE AICI SCRISOAREA CELOR 26 DE PROFESORI UNIVERSITARI

Cornel Vîlcu, lector la Facultatea de Litere a UBB Cluj-Napoca, este unul dintre inițiatorii scrisorii deschise. Cornel Vîlcu a declarat pentru gândul că atât el cât și ceilalți 25 de profesori universitari nu pot accepta ca Victor Ponta să dețină un doctorat după ce plagiatul din teza de doctorat a fost dovedit fără dubiu. De asemenea, Cornel Vîlcu spune că este de neacceptat ca ministrul Educație a amenințat Universitatea București cu desființarea scolii doctorale înainte de anunțarea verdictului de plagiat.

Cornel Vîlcu a declarat că este convins că Universitatea București va cere Ministerului Educației să îl lase fără titlul de doctor pe Victor Ponta.

„Când o instituție precum Universitatea din București constată un plagiat precum cel al domnului Ponta, pasul următor este solicitarea de retragere a titlului de doctor. Inițiativa noastră, a profesorilor din UBB, vine pentru că universitatea noastră nu a reacționat la plagiatul domnului Ponta. Inițial am solicitat din partea senatului UBB o poziției față de acest plagiat. Senatul a inițiat o discuție, dar care va dura foarte mult, probabil până în septembrie”, a declarat Cornel Vîlcu.

„Plagiatul este un furt intelectual care trebuie sancționat în orice condiții”

Interviu plagiat ponta by A.Biro

Lectorul universitar spune că mediul universitar nu poate ignora un plagiat evident în condițiile în care studenții sunt exmatriculați pentru situații similare. „Sunt două motive pentru care membrii mediului academic trebuie să reacționeze. Primul motiv este acela că plagiatul este un furt intelectual care trebuie sancționat în orice condiții. Noi sancționăm studenții care copiează din cărți sau de pe net chiar și pentru o singură frază dându-le nota unu sau cerându-le să refacă lucrarea după criterii științifice clare, dar asta în cel mai bun caz. Uneori se merge și până la exmatriculare. Este absurd să acceptăm că un coleg, intre ghilimele, are un titlu de doctor obținut prin plagiat. Nu e vorba numai de Ponta, ci și de Kovesi, Mang și probabil mulți alții. Este o imixtiune îngrozitoare ca un ministru al Educației să amenințe Universitatea București că desființează școala doctorală dacă îndrăznește să spună că Ponta a plagiat”, a declarat Cornel Vîlcu.

În scrisoarea care este adresată ministrului Ecaterina Andronescu, cei 26 de profesori universitari acuză și „intervențiile brutale” ale fostului ministru Liviu Pop asupra Comisiei Naționale de Atestare a Diplomelor, prima comisie care a hotărât că Victor Ponta a plagiat, dar și asupra Comisiei de Etică a Universității București care, de asemenea, a decis că premierul a plagiat. Iată ce se menționează în scrisoare:

  • „Ne raliem fără ezitare poziției profesionale a CNATDCU și a Comisiei de Etică a Universității București, potrivit căreia este indubitabil faptul că teza de doctorat din 2003 a domnului Victor Ponta e un plagiat de dimensiuni și gravitate extinse. 2. Protestăm împotriva modului inadmisibil în care din partea Ministerului Educației s-au exercitat presiuni asupra acestor corpuri profesionale, constând în:
  • reorganizarea Consiliului Național de Etică și a CNATDCU în ajunul momentului în care urmau să se pronunțe privitor la cazurile Mang, respectiv Ponta
  • intervenția intempestivă a ministrului interimar Liviu Pop în ședința CNATDCU în care era dezbătut plagiatul d-lui Ponta, în speranța de a convinge această comisie să nu se pronunțe
  • tentativele de defăimare profesională, ulterioară emiterii deciziilor de plagiat, a membrilor comisiilor care au ajuns la această concluzie
  • deturnarea repetată și constantă a atenției dinspre întrebarea de natură științific-deontologică și propriu-zis etică aflată în chestiune („este sau nu teza domnului Ponta plagiată?”) către chestiuni tehnico-legale („cine, și în virtutea cărei legislații, putem afirma că are dreptul de a emite o decizie eficientă în privința retragerii/ menținerii titlului de doctor al lui Victor Ponta?)”

Scrisoarea a fost publicată aici

Reamintim că, după ce pe 18 iunie revista Nature a dezvăluit că premierul Ponta a plagiat în teza de doctorat, trei comisii au analizat lucrarea. Comisia de Atestare a Diplomelor și Universitatea București au hotărât că premierul a plagiat. Consiliul Național de Etică al Ministerului Educației a decis că Ponta nu a plagiat. Senatul Universitatății București trebuie să decidă dacă solicită ministrului Ecaterina Andronescu să îi retragă titlul de doctor premierului Victor Ponta.

Vezi mai jos istoricul cazului de plagiat

18 iunie Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie și în publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz. Cele două susțin că au „accesat” documente prezentate de o „sursă anonimă” indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate. Nici una dintre cele două nu au publicat, până la această oră părțile din text vizate de acuzația de plagiat.

19 iunie Victor Ponta reacționeză. „Dacă se dovedește, sunt dispus să renunț și la titlul de doctor. Știu cine este sursa anonimă”, a declarat premierul.

19 iunie Quirin Schiermeier, autorul articolului publicat în revista Nature, în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, a declarat pentru Gândul că nu există niciun dubiu că premierul a copiat părți semnificative din teza de doctorat din alte cărț i. „Plagiatul a fost confirmat de mai mulți experți”, ne-a declarat Quirin Schiermeier.

20 iunie Gândul a comparat teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată „Curtea Penală Internațională”, cu cartea profesorului Dumitru Diaconu. Cu ajutorul unui tabel comparativ, am analizat în oglindă teza de doctorat a lui Victor Ponta și lucrarea „Curtea Penală Internaționlă, Istorie și Realitate”.

În teza de doctorat a lui Victor Ponta se regăsesc părți consistente din cartea profesorului Diaconu.

22 iunie Premierul Victor Ponta a afirmat că se va prezenta la orice instituție abilitată să îi verifice teza de doctorat, precizând că el a solicitat o astfel de verificare, și a reluat acuzațiile la adresa președintelui Băsescu, afirmând că scandalul legat de această teză a fost declanșat de șeful statului.

22 iunie Acuzația de plagiat adusă premierului Victor Ponta intră în analiza Comisiei de Etică a Universității din București și a Facultății de Drept. Este anunțată constituirea unei comisii formate din experți internaționali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.

27 iunie Președintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că premierul român Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcție, dacă acuzațiile de plagiat privind teza sa de doctorat în drept se vor dovedi fondate.

28 iunie Premierul Victor Ponta declară în El Pais că va demisiona în cazul în care Comisia de Etică va dovedi că a plagiat în lucrarea de doctorat.

Întrebat dacă a plagiat, șeful Executivului român a răspuns că nu, dar, dacă se va dovedi contrariul, se va „retrage”.

29 iunie Comisia de Atestare a Diplomelor a hotărât că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat.

2 iulie Victor Ponta a afirmat că membrii CNATDCU care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o „execuție mafiotă”, fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare. Acum precizează că nu va renunța la titlul de doctor și nici nu va demisiona.

6 iulie Consiliul Național de Etică se întrunește pentru a doua oară, dar nu ia în discuție cazul Ponta. CNE decide să consulte un grup de trei experți din care face parte și avocatul Gheorghiță Mateuț, care a pledat și în dosarul Trofeul Calității.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, la 13 iulie, că dacă în CNE se stabilește că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge până la desființarea școlii de doctorat.

17 iulie Comisia de experți a CNE emite un punct de vedere în care spune că Victor Ponta nu a plagiat.

20 iulie Comisia de Etică a Universității București a constatat că Ponta a copiat 68 de blocuri de text fără să citeze sursa. Fragmentele copiate variază ca mărime de la 7-8 rânduri la 10 pagini și sunt concentrate în principal în capitolele 1 și 3 ale tezei de doctorat. O treime din teza de doctorat e premierului este copiată din alte lucrări științifice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Codul Rutier, modificat pentru șoferii de categoria B. Klaus Iohannis a promulgat legea
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale