Primarul din Baia Mare este urmărit penal pentru abuz în serviciu

Primarul din Baia Mare este urmărit penal pentru abuz în serviciu
Publicat: 02/10/2015, 17:16

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus începerea urmăririi penale față de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, toate în formă continuată, dar și față de Aurica Pop, pentru complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la evaziune fiscală, toate în formă continuată.

De asemenea, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 zile, începând din 1 și 2 octombrie, față de Florin Sandu Năsăiescu, contabil la clubul HCM Baia Mare, pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată și evaziune fiscală, toate în formă continuată, precum și față de Ioachim Nicolae Făt, director al echipei Handbal Club Minaur (echipa masculină) din cadrul HCM Baia Mare, pentru complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate evaziune fiscală, toate în formă continuată.

Astfel, potrivit procurorilor, în perioada 2014 – septembrie 2015, Liviu Ioan Bala, directorul executiv al echipei de handbal feminin HCM Baia Mare, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la întocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, întocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli și în bilanțul contabil aprobat de Adunarea Generală a HCM Baia Mare), cauzând clubului sportiv un prejudiciu de aproximativ 650.000 de lei.

„Concret, în luna aprilie 2015, jucătoarelor de handbal de la clubul HCM Baia Mare li s-a înmânat, de către reprezentanții clubului, câte un dosar fiecare conținând mai multe documente, între care un contract civil de prestări servicii încheiat între H.C. Municipal Baia Mare, în calitate de beneficiar, reprezentată de inculpatul Liviu Bala, în calitate de director executiv, și fiecare dintre jucătoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, în calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28 noiembrie 2014-30 iunie 2018”, arată DNA.

Conform contractului civil de prestări servicii, pentru obligațiile asumate de către jucătoare, beneficiarul HCM Baia Mare trebuia să achite, în tranșe periodice, în urma facturării de către prestator, mai multe sume.

De asemenea, în același dosar primit de fiecare jucătoare există, printre altele, și un document prin care acestea îl împuternicesc pe Florin Sandu Năsăiescu, cel care a ținut contabilitatea primară a clubului sportiv, pentru ca în numele fiecăreia și pentru fiecare dintre jucătoare, să semneze „cu semnătura sa electronică orice înscris ce emană de la PFA-urile înregistrate pe numele sportivelor”.

Totodată, cu aceeași ocazie li s-au dat jucătoarelor câte 13 facturi și chitanțe aferente perioadei 30 noiembrie 2014-30 decembrie 2014, emise de fiecare în parte, prin PFA-ul deținut, având ca obiect prestări servicii conform contractului și însumând în total 65.000 de lei.

„Aceste facturi nu reflectă realitatea, întrucât jucătoarele au primit pentru serviciile prestate mai puțin de 10.000 de lei fiecare, restul sumei de bani facturată fiind încasată de către reprezentanții clubului”, precizează procurorii anticorupție.

Conform DNA, în aceeași perioadă, Liviu Bala a ajutat la înregistrarea în actele contabile ale HCM Baia Mare a unor cheltuieli „corespondente” anilor 2014 și 2015, care nu au la bază operațiuni reale, precum și la evidențierea altor operațiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparținând sportivilor, denaturându-se astfel rezultatele financiar-contabile atât ale HCM Baia Mare cât și ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului.

În același mod a procedat și Ioachim Nicolae Făt, director al echipei Handbal Club Minaur (echipa masculină) din cadrul HCM Baia Mare.

„În sprijinul aceleiași rezoluții infracționale, Liviu Bala și Ioachim Nicolae Făt l-au susținut pe Florin Năsăiescu în demersurile făcute de acesta din urmă în legătură cu întocmirea unor documente în fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atât cubului HCM Baia Mare cât și bugetului statului”, mai arată DNA.

Florin Sandu Năsăiescu a beneficiat și de ajutorul Auricăi Pop, care în perioada 2014 – 2015 a condus efectiv contabilitatea clubului și care avea cunoștință că o parte din documentele contabile prezentate de Năsăiescu nu reflectau operațiuni reale sau erau întocmite în fals.

În aceeași perioadă, Cătălin Cherecheș, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, uzând de prerogativele ce-i sunt conferite de funcția îndeplinită, a promovat și susținut proiecte în Consiliul Local în vederea finanțării clubului H.C. Municipal Baia Mare, deși avea cunoștință de activitatea infracțională desfășurată de Liviu Bala, Florin Năsăiescu și Ioachim Făt, care și-au însușit sume de bani din veniturile clubului sportiv în maniera descrisă mai sus.

„Mai mult, suspectul Cătălin Cherecheș era cel care conducea întreaga activitate a clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, respectiv se ocupa, direct sau prin intermediul celorlalte persoane menționate mai sus, de selectarea jucătorilor și jucătoarelor de handbal, de încheierea contractelor cu acestea, stabilirea valorii contractelor cu fiecare jucător în parte, de selectarea antrenorilor, echipamentelor, de modul de gestionare a sumelor de bani virate clubului de către Consiliul Local Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș, de sumele de banii provenite din sponsorizări, de acoperirea fraudelor produse clubului sportiv, prin facturi și chitanțe fictive provenind de la PFA-urile jucătorilor, în urma presiunilor pe care le exercita asupra acestora”, potrivit DNA.

De asemenea, Cherecheș a dispus, în mod abuziv, unor entități cu capital majoritar de stat și cu capital privat, acordarea unor sponsorizări în favoarea HCM Baia Mare, iar sumele de bani erau folosite pentru acoperirea de cheltuieli fictive înregistrate la acest club.

În realitate, o parte din sume ajungeau la Liviu Bala, Florin Năsăiescu și Ioachim Făt, dar și la alte persoane.

Implicarea totală a lui Cherecheș în activitatea HCM Baia Mare nu a fost de natură a servi interesului comunității din municipiul Baia Mare, ci doar pe acela al unui grup privat de interese, organizat în cadrul clubului sportiv și interesul personal, arată DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii