Primarul din Baia Mare, urmărit penal de DNA Cluj pentru trafic de influență și alte fapte

Primarul din Baia Mare, urmărit penal de DNA Cluj pentru trafic de influență și alte fapte
Publicat: 18/06/2013, 15:43
Actualizat: 31/03/2019, 16:52

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, este urmărit penal de procurorii DNA Cluj pentru mai multe fapte de corupție, între care trafic de influență, afirmă surse judiciare, care spun că alături de edil sunt urmăriți penal cel puțin cinci oameni de afaceri.

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, procurorii DNA Cluj desfășoară, marți după-amiază, percheziții la sediul Primăriei Baia Mare, la locuința primarului Cătălin Cherecheș și la mai multe sedii de firme, între care și trustul de presă e-Maramureș, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aceleași surse spun că primarul Cherecheș a fost audiat la sediul DNA din Baia Mare și este urmărit penal pentru trafic de influență și alte fapte de corupție.

Potrivit surselor citate, alături de el sunt urmăriți penal cel puțin cinci oameni de afaceri.

Surse judiciare spuneau, anterior, că mai multe percheziții au loc, marți, la sediul Primăriei Baia Mare și la trustul de presă e-Maramureș, de unde au fost ridicate până în prezent mai multe documente și unități de calculator.

Ancheta procurorilor vizează modul în care trustul de presă a fost preluat în ianurie 2013 de societatea Transilvania Media Trust condusă de către interpuși ai primarului Cătălin Cherecheș, afirmau sursele citate.

Potrivit presei locale, perchezițiile procurorilor ar avea legătură cu mai multe declarații date de omul de afaceri Ioan Baltă, zis Oniza, administrator al XS Sud Compani din Baia Mare. La jumătatea lunii martie, acesta a fost arestat în urma unor percheziții făcute de procurorii bucureșteni, într-un dosar în care se fac cercetări pentru înșelăciune și evaziune fiscală.

Cătălin Cherecheș este primar la Baia Mare din mai 2011, când au avut loc alegeri parțiale. La alegerile locale din iunie 2012, Cătălin Cherecheș a fost reales în funcție cu 86,3 la sută din voturi.

Între 2005 și 2008, Cherecheș a fost vicepreședinte și purtător de cuvânt al organizației județene Maramureș a PSD, iar ulterior s-a înscris în PNL, fiind exclus din partid în luna ianuarie a acestui an.

În perioada 2008 și 2011 Cherecheș a fost deputat.

Potrivit declarației de avere din iulie 2012, Cătălin Cherecheș are patru terenuri intravilane în Baia Mare dobândite între 2002 și 2006, în suprafață totală de peste 4.000 de metri pătrați, două fiind cumpărate, iar alte două moștenite împreună cu mama lui, Viorica Cherecheș.

Potrivit documentului citat, el deține 37,5 la sută dintr-o casă de locuit cu o suprafață totală de 373,5 metri pătrați și același procent dintr-o casă de vacanță în suprafață de 281 metri pătrați, ambele moștenite în 2002 împreună cu Viorica Cherecheș.

Primarul din Baia Mare mai are un spațiu comercial în suprafață de 990 metri pătrați pe care l-a cumpărat în 2006.

El nu a trecut în declarația de avere autovehicule și nici conturi și depozite bancare. Primarul a acordat însă două împrumuturi în nume personal, unul pentru SC VDC Holding SRL în valoare de 1.120.016, 92 lei și celălalt către VDC Medical SRL de 571.721 lei.

În anul fiscal anterior declarației de avere din iulie 2012, Cherecheș a avut venituri de 18.929 ca deputat și 22.881 din funcția de primar la Baia Mare.

Potrivit declarației de interese, Cătălin Cherecheș este președinte membru asociat la Fundația „Dorel Cherecheș”, asociat la VDC Holding SRL, unic asociat la VDC Medical SRL, acționar la SC SEVARO SA, asociat la SC M&C Consulting SRL și membru al Asociației Rivulus Fashion.

În iulie 2009, procurorii DNA Cluj anchetau o afacere imobiliară propusă Consiliului Local Baia Mare de Cătălin Cherecheș, care în acea perioadă era deputat. În acest caz au fost audiați viceprimarul de la acea vreme Mircea Dolha (PSD).

Proiectul de hotărâre al Consiliului Local Baia Mare ajuns în atenția DNA a fost votat în anul 2007 în urma mai multor scandaluri, pentru că locatarii din zona în care urma să se ridice complexul rezidențial au depus mai multe reclamații la Primărie în care au cerut oprirea lui.

Proiectul a fost inițiat de firma VDC Holding din Baia Mare, la care acționar era Cătălin Cherecheș, precum și mama acestuia, Viorica Cherecheș.

La câteva luni de la aprobarea PUZ-ului în Consiliul Local Baia Mare, proiectul a fost preluat de firma Maexpa SRL din Baia Mare, după ce imobilul de pe strada Avram Iancu pe locul căruia urma să se dezvolte complexul rezidențial a fost cumpărat de la Viorica Cherecheș contra sumei de aproape șapte milioane de lei.

Tranzacția se afla înscrisă în declarația de avere din 2009 a Vioricăi Cherecheș, director al Spitalului de Boli Infecțioase din Baia Mare, figurând la capitolul III „Bunuri mobile a căror valoare depășește 1.000 euro fiecare și bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni”. Vânzarea s-a încheiat la 20 decembrie 2007, potrivit declarației de avere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
"Avea dureri crunte" - Pacient din Timișoara cu cancer, mort după o operație REUȘITĂ! Uluitor...
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la...
Gina Pistol, schimbare în carieră. Vedeta TV a pregătit totul în mare secret
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult