Primele focare de PESTĂ PORCINĂ au fost închise. Anunțul de ultimă oră al autorităților

Primele focare de PESTĂ PORCINĂ au fost închise. Anunțul de ultimă oră al autorităților
Publicat: 13/08/2018, 14:32
Actualizat: 26/03/2019, 00:17

De la confirmarea acestor focare de pestă porcină africană, autoritățile au intervenit pentru lichidarea focarelor și prevenirea răspândirii virusului.

„Un rol important în închiderea acestor focare l-au avut locuitorii din zonă, crescătorii de animale, care au înțeles să sprijine autoritățile în aplicarea acțiunilor necesare și vor avea, în continuare, un rol important, prin respectarea măsurilor impuse, astfel încât boala să fie ținută sub control. Actul oficial de stingere a bolii a fost semnat astăzi, 13 august, și înregistrat la Primăria din comuna Micula și la DSVSA Satu Mare. Prin acest act se consemnează că în comuna respectivă nu mai există animale bolnave sau animale ținute sub observație clinică pentru pestă porcină africană, în urma realizării integrale a măsurilor de profilaxie și combatere”, anunță ANSVSA.

Absența virusului bolii a fost demonstrată de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, prin rezultatele de laborator negative, efectuate pe cele 1.780 de probe recoltate de la porcii din zona de protecție și din zona de supraveghere (pe o rază de 10 km).

În zonele cu risc major, din proximitatea pădurii Noroieni, au fost făcute dezinfecții riguroase și a fost interzis accesul persoanelor în pădure.

ANSVSA reia apelul către cetățeni de a sprijini autoritățile în aplicarea și respectarea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane și pentru a limita efectele bolii, având în vedere gravitatea acesteia și consecințele economice generate de evoluția acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA județeană sau oricărei autorități locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase