• Publicat:
Știri

Procent DEZASTRUOS. Câte milioane de locuințe sunt neasigurate în România. Pericolul cel mai mare îl reprezintă INUNDAȚIILE, ALUNECĂRILE DE TEREN și CUTREMURELE MICI

Procent DEZASTRUOS. Câte milioane de locuințe sunt neasigurate în România. Pericolul cel mai mare îl reprezintă INUNDAȚIILE, ALUNECĂRILE DE TEREN și CUTREMURELE MICI
Mai mult de șapte milioane de locuințe din România sunt neasigurate, adică patru din cinci nu au nicio protecție, mediul rural este foarte slab protejat prin asigurare, iar inundațiile, alunecările de teren și cutremurele mici au reprezentat majoritatea despăgubirilor în 2019, au anunțat miercuri, 22 ianuarie 2020, reprezentanții PAID România.

Potrivit precizărilor reprezentanților Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), România a plătit cu 60% mai multe despăgubiri în 2019, iar inundațiile au produs cele mai multe daune.

„Avem în continuare peste șapte milioane de locuințe neasigurate, adică patru din cinci locuințe nu au nicio protecție, ceea ce este îngrijorător, având în vedere nivelul ridicat de expunere la riscuri catastrofale pe care îl are România. Vedem, spre exemplu, că mediul rural este foarte slab protejat prin asigurare, deși riscuri precum inundațiile și alunecările de teren au o incidență ridicată în aceste zone”, a declarat Nicoleta Radu, directorul general al PAID România.

Nicoleta Radu a mai adăugat că majoritatea despăgubirilor au fost achitate ca urmare a inundațiilor naturale, în valoare de 3,07milioane lei pentru 654 dosare.

Alunecările de teren au produs și ele pagube în valoare de 1,36 milioane lei, din 87 dosare.

Cutremurele de mici intensități au generat 334 dosare de daună.

„În contextul unei slabe acoperiri la nivel național, chiar și fără să avem un eveniment major în 2019, iată că există daune provocate de riscurile asigurate de PAID România. Astfel, mai bine de 1.000 de proprietari de locuințe au înțeles că nu este nevoie de un dezastru național pentru a folosi polița PAD. Misiunea noastră este să ajungem la cât mai mulți proprietari de locuințe și să îi ajutăm să fie mai puțin vulnerabili financiar în cazul producerii unor catastrofe naturale”, a mai precizat Radu.

La finele anului trecut, PAID România avea 1,73 milioane de polițe de asigurare obligatorii în vigoare, reprezentând un avans de 1,6% față de anul anterior.

Fondul locativ, la nivel național, a crescut de la 8,97 la 9,03 milioane locuințe (+0,6%), astfel gradul de acoperire prin polița PAD (polița de asigurare împotriva dezastrelor) a ajuns la 19,18% la nivel național, în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut (+0,19%).

Din totalul locuințelor asigurate prin polița PAD, trei sferturi dintre acestea se află în mediul urban.

Cele mai asigurate județe (în afară de București – 38,91% și Ilfov – 38,55%) sunt Brașov  (34,8%), Timiș (29,4%) și Sibiu (24,4%), la polul opus fiind Gorj, Botoșani și Olt, toate cu un grad de acoperire de sub 8%.

În ceea ce privește situația daunelor plătite de PAID în 2019, aceasta indică o creștere de aproximativ 60% raportat la anul 2018, valoarea înregistrată la 31 decembrie 2019 fiind de 5,35 milioane lei. Cele mai mari daune plătite au fost în Prahova (0,65 milioane lei), Buzău (0,48 milioane lei) și Bistrița-Năsăud (0,39 milioane lei).

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr.260/2008.

Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații, alunecări de teren.

Sursă foto: Pixabay

 

Inchide