Procurorul general interimar Bogdan Licu va reanaliza dosarul Revoluției

Procurorul general interimar Bogdan Licu va reanaliza dosarul Revoluției
Publicat: 22/02/2016, 14:48

Procurorul general interimar Bogdan Licu a spus luni, pentru agenția MEDIAFAX, a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție dosarul Revoluției, după ce președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, a făcut o nouă plângere împotriva rezoluției de clasare.

Cauza se afla pe rolul instanței supreme, după ce au fost depuse mai multe plângeri împotriva deciziei de clasare.

În cazul în care plângerea va fi admisă, cercetările în dosarul Revoluției vor fi reluate.

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a dispus clasarea cauzei la data de 14 octombrie 2015, motivând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze. Procurorii precizau printr-un comunicat de presă că „din cauza oboselii și a stresului la Revoluție s-au tras focuri de armă între militari, iar oameni din dispozitive militare, civile sau mixte au deschis „cu ușurință” focul spre imobile sau mașini care nu opreau la filtre”.

Procurorii spun că în acest dosar s-au făcut cercetări cu privire la 709 oameni care au murit în timpul Revoluției, alți 2.198 care au fost răniți, dintre care 1.855 împușcați, și 924 reținuți.

Conform anchetatorilor, unii dintre cei vinovați de omor și rănire prin împușcare au fost trimiși în judecată și condamnați, iar în unele cazuri „decesul a fost urmare a unui act suicidal (împușcare, precipitare etc.), a manevrării imprudente a armamentului din dotare de către cel în cauză sau s-a datorat unor cauze patologice”.

Anchetatorii mai susțin că, în principal, „leziunile au fost urmare a unor agresiuni, dar există și situații în care au fost provocate de accidente (de exemplu ruperea unor elemente din structura de rezistență a imobilelor avariate în contextul evenimentelor, activarea accidentală a unor dispozitive din sistemul de apărare al unităților militare)”, precum și „situații în care unele persoane au suferit afecțiuni neuropsihice”.

Faptele comise în decembrie 1989 au făcut, inițial, obiectul a 4.544 de dosare penale. Dintre acestea, au fost trimise în judecată 112 dosare, cu 275 de inculpați, între care 25 de generali, 114 ofițeri, 13 subofițeri, 36 de militari în termen și 87 de civili.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase