Producția de miere scade cu 30% din cauza secetei și a depopulărilor familiilor de albine

Producția de miere scade cu 30% din cauza secetei și a depopulărilor familiilor de albine
Publicat: 18/08/2015, 10:59
Actualizat: 18/08/2015, 12:18

„Producția de miere din acest an va fi undeva la 60 — 65%, adică în jurul a 16.000—17.000 de tone din producția medie anuală de 22.000 — 24.000 de tone, însă demult nu am mai reușit să obținem astfel de producții. Practic, producția va fi comparabilă cu cea din 2014, cel puțin pe culesul din primăvară. Dacă anul trecut ne-a salvat floarea soarelui, acum ne-a salvat salcâmul. A venit seceta aceasta cumplită și am avut probleme și cu depopulările familiilor de albine. Pe partea de sud-vest, în județul Timiș, au fost depopulări de până la 50 — 60% la unele familii de albine, iar cauzele sunt multiple. În primul rând ar fi seceta, dar și tratamentele cu pesticide, cu neonicotinoide și schimbările de climă. Au avut influențe foarte mari variațiile de temperatură, de la 1-2 sau 5 grade Celsius noaptea la 40 de grade ziua”, a explicat președintele ACA, pentru Agerpres.

Cu excepția zonei de vest a țării, la mierea de salcâm s-a înregistrat o producție normală în 2015 care acoperă 90% din producția anuală, pe rapiță, producția de miere a fost undeva la 70%, „pe tei a fost slăbuț, iar pe floarea soarelui nici la jumătate”, a precizat sursa citată.

Apicultorii au început deja demersurile și chiar în această săptămână vor avea discuții cu reprezentanții Ministerului Agriculturii pentru obținerea unui sprijin financiar în vederea asigurării rezervei de hrană pentru iernat.

„Aceste depopulări au venit pe fondul unei ierni ciudate, am avut sesizări că în iarnă au murit peste 150.000 de familii de albine pentru ca s-au depopulat din cauza lipsei de hrană de calitate și a lipsei polenului în toamnă și cred că așa se va întâmpla și anul acesta pentru că este singura sursă care ajută la dezvoltarea puietului. În această săptămână vom avea discuții la Ministerul Agriculturii să vedem dacă putem obține un sprijin financiar în vederea asigurării rezervei de hrană pentru iernat”, a subliniat Fetea.

În ceea ce privește creșterea prețului mierii, Fetea a precizat că prognozele în acest sens sunt greu de făcut pentru că „piața nu a fost atât de solicitantă”.

„Din punct de vedere al prețului nu m-aș hazarda să fac prognoze chiar dacă prețul mierii a crescut la achiziție, mai ales la salcâm. A fost un an ciudat, cu toate că am avut producție, piața nu a fost atât de solicitantă pentru acest produs și chiar s-au oprit și exporturile pe care sperăm să le reluăm în septembrie. În primul rând, a fost excedent de miere de salcâm în Europa, iar pe de altă parte, a fost impactul de miere deschisă la culoare provenită din Argentina. Germania a adus în acest an multe tone de miere din Argentina ca să cupajeze mierea. Nu cred că ar trebui să crească prețul pentru că există miere în Europa și chiar și la noi se importă 10—15% din ceea ce consumăm. De asemenea, în al treilea rând, abia am scăzut prețul la miere cu circa 12% odată cu reducerea TVA și oricum nu se prea cere miere în România”, a adăugat președintele ACA.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican