Programul teraselor din București și șapte județe va fi limitat. De când intră în vigoare măsura

Redactor:
Daniel Matei
Programul teraselor din București și șapte județe va fi limitat. De când intră în vigoare măsura
Programul teraselor din București și șapte județe va fi limitat. De când intră în vigoare măsura. Sursa foto: Pixabay

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis sâmbătă că terasele, cluburile și barurile din București și din șapte județe ale țării vor avea program limitat.

Astfel, potrivit hotărârii CNSU, localurile din București și județele Argeș, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova și Galați vor putea să se deschidă cel mai devreme la ora 06:00 și vor fi obligate să se închidă la ora 23:00.

Măsura intră în vigoare de duminică, 2 august, de la ora 12:00 și se aplică pentru o perioadă de 14 zile.

Măsura poate fi, însă, prelungită printr-o nouă hotărâre a CNSU.

Decizia se aplică și în privința sălilor de jocuri de noroc.

„Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Galați și municipiul București, nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu se poate prelungi după orele 23.00”, se arată în hotărârea adoptată sâmbătă de CNSU.

Cum argumentează autoritățile decizia

CNSU susține că a luat această decizie ca urmare a creșterii exponențiale a numărului de noi cazuri de infectare cu coronavirus și din cauză că măsurile de prevenție a îmbolnăvirilor nu sunt respectate, mai ales în zonele turistice precum litoralul Mării Negre sau pe Valea Prahovei.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat că decizia este una corectă în raport cu operatorii economici.

„Decizia de introducere a unor restricţii privind orarul va funcţiona pentru toate tipurile de evenimente care se organizează la terasă. Nu poţi să impui un orar de lucru, adică să limitezi la ora 23:00 şi pentru unii să permiţi şi pentru alţii să nu permiţi”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

El a mai spus că hotărârea a fost luată pentru acele județe în care se înregistrează un nivel mai ridicat de răspândire a coronavirusului. Orban a adăugat că măsura este în beneficiul cetățenilor.

„În judeţele cu răspândire mare a virusului, unde există risc de transmitere în comunitate, pentru a reduce acest risc de răspândire a virusului. Se ştie foarte clar că foarte multe terase după ora 23:00 se transformă în locuri de petrecere, locuri în care e foarte greu să impui respectarea regulilor şi, din cauza asta, preferăm să luăm această măsură. De altfel, le va face şi bine oamenilor”, a declarat Orban.

Sâmbătă, România a înregistrat 1.225 de noi cazuri de infectare cu coronavirus față de vineri.

Inchide