Guvernul ar modifica măsurile care vor intra în vigoare de la 1 august: Nu s-ar mai interzice dansul la terase

Redactor:
Alexandra Mortu
Guvernul ar modifica măsurile care vor intra în vigoare de la 1 august: Nu s-ar mai interzice dansul la terase
Guvernul ar modifica măsurile care vor intra în vigoare de la 1 august: Nu s-ar mai interzice dansul la terase / Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto

Guvernul ar urma să modifice măsurile care vor fi implementate de la 1 august și care au fost anunțate în cursul serii de marți, 29 iulie. Autoritățile fuseseră acuzate de discriminarea cuplurilor necăsătorite care merg la plajă și criticate pentru interzicerea dansului în localurile publice.

Surse guvernamentale au dezvăluit pentru Digi24 că dansul va fi permis în continuare în localurile publice. Se pare că, în ceea ce privește măsurile care vor fi aplicate pe litoral, cuvântul „soți” va fi eliminat din textul hotărârii și va fi introdusă o nouă formulare – este obligatorie distanța de 2 metri între oricare două persoane cu excepția membrilor aceleiași familii și adulților care însoțesc copii.

De asemenea, programul de funcționare al teraselor va fi până la ora 23:00 și iar personalul are obligația să mențină numărul adevat de clienți, în funcție de spațiu.

Noi măsuri de prevenție de la 1 august

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că specialiștii au făcut o serie de propuneri pentru gestionarea riscului epidemiologic, printre care limitarea programului cluburilor și teraselor și impunerea obligativității purtării măștii, chiar în aer liber, în situații de aglomerație care nu poate fi evitată. O hotărâre ar urma să fie luată în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care ar putea avea loc azi, și ulterior adoptată în ședința de Guvern, de miercuri.

Întrebat despre impunerea obligației de a purta măști în spații deshise, premierul a detaliat că a avut ieri ședința cu ministrul Sănătății, ministrul de Interne, cu secretar de stat Raed Arafat și alți specialiști, deja și există o propunere formulată din partea specialiștilor, din partea Consiliului de Suport Tehnico-Științific, să nu se decidă la nivel național, ci să se dea posibilitatea, pârghia către comitetele județene pentru situații de urgență să decidă, pentru că ei cunosc mai bine situația.

„Măsura va fi doar pe intervale orare”

„Știm foarte clar că este vorba de anumite tipuri de activități. De exemplu, pe o faleză ni s-a semnalat, din zona Galați și zona Brăila, că pe o faleză e o asemenea aglomerație, că interacțiunea dintre oameni este atât de apropiată și că singura soluție pentru reducerea riscului epidemiologic e purtarea măștii. Sunt piețe, sunt târguri, unde, de asemenea, de o interacțiunea foarte apropiată, inclusiv unde se așteaptă. Un exemplu, la fabrici, unde așteaptă oamenii mijlocele de transport, și acolo e posibil să impunem obligația”, a detaliat Orban, într-o conferință de presă după întâlnirea cu reprezentanții Federației Sanitas și Federația Solidaritatea Sanitară

„Decizia o vor lua comitetele județene pentru situații de urgență, analizând foarte bine, iar măsura va fi doar pe intervale orare, în care există aglomerație și numai pentru anumite tipuri de activități (…), care presupun un risc epidemiologic din cauza numărului mare de persoane și apropierii care nu poate fi evitată în situațiile respective”, a spus premierul.

Inchide