Protest antivaccinare în București. Zeci de persoane s-au strâns în Parcul Izvor. FOTO

Publicat: 17 09. 2017, 16:22

„Să se respecte libertatea de alegere. De fapt, nici nu e un protest, e mai mult o dorință de respectare a libertății. Nu știm ce pun în vaccinurile acestea, sunt doctori care au studiat și au zis că sunt multe lucruri care nu sunt bune pentru copii. Copilul nostru nu a fost vaccinat și nu va fi”, susține o mamă care a participat la eveniment.

„Dreptul la libertate este lezat dacă această lege va intra în vigoare și ne întoarcem la perioada comunismului. Protestăm pentru că nu vrem să fim obligați să ni se administreze niște medicamente, vaccinuri datorită unei pseudo epidemii precum gripa aviată și gripa porcină”, spune un alt protestatar.

Protestul a fost organizat pe Facebook, participanții având autorizație până la ora 18.00.

Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a fost adoptat de Guvern pe 9 august.

Proiectul de act normativ instituie obligația vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în calendarul național de vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație.

Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare le revine părinților, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecție specială. În cazul vaccinării obligatorii, consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face în scris.