Protest pe clădirea Ministerului Economiei împotriva schimbărilor climatice

Publicat: 19 09. 2012, 12:27
Actualizat: 24 10. 2014, 01:43

Un grup de 12 activiști Greenpeace a protestat în această dimineață la Ministerul Economiei pentru o strategie energetică națională mai curată, potrivit unui comunicat. Cinci dintre manifestanți au escaladat fațada clădirii și au acoperit-o cu banner pe care scria „STOP CO2!”.

Prin acest protest, Greenpeace cere adaptarea strategiei energetice naționale pentru a opri schimbările climatice.

FOTO: Greenpeace

Actuala strategie energetică se află în consultare publică la Ministerul Economiei și promovează folosirea cărbunelui și construirea de noi termocentrale pe cărbune, tehnologia cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră, ce determină schimbările climatice. Aceeași strategie energetică prevede importuri de cărbune, deschiderea de noi exploatări de lignit și oferirea de ajutor de stat pentru producția de huilă.

FOTO: Greenpeace

 „Fiind doar o adaptare a variantelor sale anterioare, noua strategie energetică a preluat din acestea construirea de noi termocentrale pe bază de cărbune, precum și noi exploatări de cărbune. Aceste opțiuni strategice, menționate și în actualul Program de guvernare, urmează să înscrie România pe un drum al dezvoltării nesustenabile, bazate pe tehnologii aparținând trecutului„, a declarat Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace.

FOTO: Greenpeace

El a mai spus că, prin prostestul de astăzi, activiștii cer ministrului Daniel Chițoiu și premierului Victor Ponta să elaboreze un plan pentru eliminarea tehnologiilor poluante într-un timp cât mai scurt.