Putin își demite cei mai buni comandanți din cauza eșecurilor militare, anunță Marea Britanie

Putin își demite cei mai buni comandanți din cauza eșecurilor militare, anunță Marea Britanie
Vladimir Putin / Sursă Foto: Profimedia
Publicat: 19/05/2022, 14:29

Ministerul britanic al Apărării a făcut publică o actualizare zilnică a informațiilor, care se concentrează astăzi asupra faptului că Rusia ar fi concediat mai mulți comandanți superiori ai armatei. Potrivit sursei citate, cauza demiterilor este legată de performanțele slabe din războiul pornit în Ucraina.

De asemenea, oficialii britanici acuză Kremlinul că derulează o operațiune militară și de securitate plină de ”mușamalizări și țapi ispășitori” – o acuzație deseori aruncată Moscovei și nu doar de Regatul Unit.

Cine sunt comandanții concediați

Ministerul britanic al Apărării a publicat și o listă mică, dar cuprinzătoare, a celor despre care se crede că au fost demiși de Vladimir Putin.

Generalul-locotenent Serhiy Kisel, care a comandat Armata 1 de Tancuri de Gardă de elită, a fost demis pentru că nu a capturat Harkivul.

Viceamiralul Igor Osipov, care a comandat flota rusă de la Marea Neagră, a fost demis în urma scufundării crucișătorului Moskva, în aprilie.

Șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gerasimov, care, potrivit Ministerului rus al Apărării, ar putea fi încă în post, dar probabil că a pierdut încrederea lui Putin.

Experții britanici din domeniul apărării spun că aceste lucruri vor face misiunea și mai dificilă pentru Kremlin. ”Mulți oficiali implicați în invazia Ucrainei vor fi concentrați probabil din ce în ce mai mult pe a face eforturi de a evita vinovăția personală pentru eșecurile operaționale ale Rusiei”..

”Acest lucru va pune probabil și mai multă presiune asupra modelului centralizat de comandă și control al Rusiei, deoarece ofițerii caută din ce în ce mai mult să cedeze superiorilor deciziile cheie. Rusiei îi va fi greu să-și recapete inițiativa în aceste condiții”, au subliniat oficialii din Regatul Unit.