Putin: „Sancțiunile Occidentului seamănă cu o declaraţie de război”

Putin: „Sancțiunile Occidentului seamănă cu o declaraţie de război”
Vladimir Putin / Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 05/03/2022, 20:02

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că decizia de a interveni militar în Ucraina a fost foarte „dificilă”. Liderul de la Kremlin își susține în continuare decizia și afirmă că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei sunt asemănătoare unei declaraţii de război.

Putin a mai spus că Rusia va considera „cobeligerantă” orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei.

„Vom considera orice astfel de evoluţie ca fiind o participare la conflictul armat a oricărei ţări de pe teritoriul căreia este creată o ameninţare la adresa armatei noastre”, a spus el despre o posibilă „zonă de interdicţie aeriană deasupra teritoriului Ucrainei”, potrivit CNN.

Președintele rus s-a referit şi la posibilele consecinţe ale aderării Ucrainei la NATO. ”Începem să vorbim din ce în ce mai activ despre faptul că Ucraina va fi acceptată în NATO. Înţelegeţi la ce ar putea duce acest lucru, sau unde ar putea duce chiar acum?”, a întrebat liderul rus, citat de EFE.

Liderul de la Kremlin a repetat unele dintre justificările pe care le-a dat pentru ofensiva împotriva Ucrainei de când a fost lansată la 24 februarie, între care apărarea locuitorilor din regiunile pro-ruse din Donbas.

”Ascultaţi, oamenii din Donbas nu sunt câini vagabonzi. Între 13.000 şi 14.000 de persoane au murit de-a lungul anilor. Mai mult de 500 de copii au fost ucişi sau mutilaţi. Dar Occidentul a ales să nu observe acest lucru timp de opt ani. Ascultaţi, opt ani”, a spus Putin, făcând refeire la războiul care a început în 2014, în urma schimbării regimului de la Kiev şi a anexării de către Rusia a teritoriului ucrainean Crimeea.

Declarațiile acestuia au avut loc la o întâlnire cu însoţitoarele de zbor ale companiilor aeriene ruse, transmisă de televiziunea publică.