Reacția ministrului Curaj, după scandalul de la liceul Tudor Vianu

Publicat: 08/02/2016, 22:47

Situația de la Colegiul Național „Tudor Vianu” a ajuns în atenția Ministerului Educației după ce disputa s-a amplificat în mediul online, astfel încât la liceu au loc două anchete în paralel, una derulată de către Inspectoratul Școlar și celalată de către un corp de control trimis de Ministerul Educației.

„Pentru mine este extrem de trist, liceul Vianu este unul dintre cele mai performante licee din România și eu țin foarte mult la prestigiul liceelor românești, așa cum țin mult la prestigiul universităților din România. Atunci când am aflat, am discutat cu colegii mei și am decis că este important să trimitem un control acolo, tocmai din dorința de a clarifica rapid situația, situație care să nu afecteze statutul profesorilor de la liceul Vianu, elevilor de la liceul Vianu și liceului în sine. Deci, așteptăm, pentru că sunt mai multe variante, vedem ce va constata Inspectoratul Școlar General, ce va constata controlul pe care l-am trimis. Sunt convins că nu vom putea avea un răspuns imediat, pentru că elevii sunt în vacanță. Trebuie să avem răbdare ca lucrurile să se clarifice foarte bine pentru că prestigiul se câștigă greu și se pierde foarte ușor. Nu cred că este bine ca situații de genul acesta, neclare, să ducă la așa abordări dure față de liceu, abordări dure față de profesor, abordări dure față de elev, pentru că e un lanț întreg”, a spus, pentru MEDIAFAX, ministrul Educației.

În contextul acestor evenimente, ministrul Educației mai spune că ia serios în considerare elaborarea unui ghid de etică în școli, un ghid care să se regăsească în toate documentele pe care le va mai aborda ministerul, cum ar fi statutul elevului sau statutul profesorului.

„Situația aceasta îmi spune că avem neapărat nevoie să ne uităm atent la un ghid de etică în școlile din România. Nu-mi place să-i spun un regulament, dar un ghid general de etică, care să pună în ansamblu lucrurile acolo și să ridice toate subiectele posibile: elevul, părintele, profesorul și instituția. Cred că trebuie să avem grijă de toate și să avem un astfel de spațiu în care, din păcate, contractul social care ar fi trebuit să fie școala, rolul ei fantastic în construcția societății, să aibă și forme scrise prin care să spunem că avem nevoie să respectăm explicit niște reguli. Cândva nu era nevoie să le avem scrise, eu știu că am crescut într-o societate unde cu toții respectam școala, respectam profesorii și eu unul sunt aici pentru că am avut învățători și profesori deosebiți. Vom avea grijă ca aceste norme de etică să fie reflectate în tot ce dezvoltăm de acum încolo, inclusiv la nivel de statut al elevului sau al profesorului pentru că noi considerăm că avem nevoie să le facem explicite, aceste norme de etică”, a mai spus, pentru MEDIAFAX, ministrul Educației.

De asemenea, ministrul a spus că este foarte important ca o astfel de situație „să nu afecteze o muncă extraordinară a unor elevi speciali, a unor profesori speciali, care își pun viața și energia acolo, în ceea ce fac”.

Scandalul de la Colegiul Național „Tudor Vianu” a început la sfârșitul săptămânii trecute cu o postare de pe Facebook a unui profesor de Istorie, Marcel Bartic, director al școlii private Little London din Pipera. În această postare, Bartic relatează ce a auzit de la mama unuei eleve care studiază la „Tudor Vianu”, mama acesteia fiind și ea profesoară la Little London.

„Într-unul din cele mai prestigioase licee din București, genul cu cifre mari de olimpici, rezultate excepționale, tradiție de zeci de ani, un ilustru domn profesor de matematică, o mică somitate de-a lungul și de-a latul Dâmboviței, genul care lucrează cu doi olimpici și-i pică pe restul că sunt proști, își permite, mai zilele trecute, un mic gest de aroganță cu elevii unei clase de-a zecea, c-așa vor mușchii lui de Dumnezeu pe pământ ce e el. Cu ocazia discutării tezei pe semestrul I, evident cu note catastrofale pentru cei mai mulți dintre copii, domn’ profesor adresează tacticos un apel celor „doresc să-și mărească nota cu un punct, să se târască în genunchi până la el la catedră”. Da, ați citit bine, SĂ SE TÂRASCĂ ÎN GENUNCHI până la el la catedră. În liniștea care s-a lăsat după cugetarea magistrului, unul dintre copii, îngrozit efectiv de perspectiva de a-și pierde locul la acest liceu pentru care ai lui au făcut sacrificii foarte mari, S-A TÂRÂT ÎN GENUNCHI câțiva metri pentru a-i demonstra subspeciei de om că și-ar dori acest punct. Domn’ profesor este, spune lumea în târg, indestructibil. Studii, doctorate, relații prin Minister, olimpici, cunoașteți genul. Nu e la prima poveste de felul ăsta. Copiii, o parte din ei, nu au avut curaj decât să le spună părinților. Aceștia sunt, la rândul lor, descurajați de sistemul care îl protejează, ca un zid nevăzut, pe mizeria de om care îndrăznește să-și spună profesor. La această oră, sunt șanse mari să scape nepedepsit pentru simplul fapt că nimeni nu vrea să-l denunțe”, se arată în postarea publică a lui Bartic de pe Facebook.

Postarea a fost preluată imediat de presă și disputa din mediul online s-a amplificat.

În acest caz, s-au conturat două atitudini.

Pe de o parte este prima relatare care a apărut în spațiul public, conform căreia profesorul de matemartică Severius Moldoveanu i-ar fi spus unui elev să se târască în genunchi până la catedră dacă vrea un punct în plus la teză.

Pe de altă parte, zeci de elevi ai liceului au ieșit duminică în stradă să-și arate susținerea față de profesorul de matematică spunând că, de fapt, a fost o glumă între elevi. Potrivit elevilor, gluma a fost făcută de către un elev, nu de către profesor, iar copilul la care făceau referire colegii ar fi îngenunchiat în fața catedrei. Însă, profesorul Moldoveanu l-ar fi trimis la loc, spunându-i că așa ceva nu se face și nu i-ar fi mărit nota 5 pe care o obținuse la teză. Elevii au semnat și o petiție de susținere a profesorului.

Ministrul Educației se declară întristat de ceea ce se întâmplă la Colegiul Național „Tudor Vianu”, spunând că „prestigiul se câștigă greu și se pierde ușor”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Apple anunță reduceri de sute de dolari la unele modele de iPhone
×