Reacția Parchetului, după ce Șerban Nicolae l-a dat afară pe reprezentantul instituției de la ședința Comisiei juridice

Reacția Parchetului, după ce Șerban Nicolae l-a dat afară pe reprezentantul instituției de la ședința Comisiei juridice
Publicat: 14/02/2017, 13:27
Actualizat: 05/06/2018, 15:54

„Prezența reprezentanților Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la lucrările în comisiile parlamentare, precum și în grupurile de lucru constituite la nivelul Ministerului Justiției sau Consiliului Superior al Magistraturii, este necesară pentru îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societății și de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Totodată, Ministerul Public informează asupra faptului că participarea reprezentanților săi la dezbaterile privind modificările legislative de interes judiciar reprezintă o tradiție, concretizată în studierea proiectelor de lege, formularea de observații în faza de elaborare a acestora, formularea de propuneri ca urmare a deciziilor Curții Constituționale, identificarea nevoilor suplimentare de reglementare sau de amendare a textelor existente etc. Conducerea Ministerului Public își exprimă speranța ca, și pe viitor, să fie permisă participarea procurorilor, în calitate de invitați, la procesul de elaborare a legislației privind activitatea sistemului judiciar.Ministerul Public apreciază că prin acordarea de sprijin tehnic, specializat, procurorii și-au adus contribuția la transpunerea în practică a principiului securității juridice, conform căruia temeinicia unui stat de drept este dată, printre altele, de predictibilitatea și calitatea legilor sale”, transmite Parchetul general printr-un comunicat de presă.

Reacția instituției vine după ce senatorul PSD, Șerban Nicolae, le-a transmis, luni, reprezentanților Ministerului Public că este ”nepoliticos” să vină neinvitați la ședința Comisiei juridice în care s-a discutat OUG 14, procurorul Irina Kuglay fiind dată afară din sală.

”Eu nu am știut de unde sunteți și e o procedură foarte importantă. Nu e vorba de persoane. Orice împuternicire ați avea. Chiar dacă vine un secretar de stat de la Ministerul Justiției, eu nu vă pun să luați legătura cu un consilier al meu sau cu vreun funcționar din Senat. Aveți aici în față 11 senatori. Dacă cineva de la Ministerul Public se consideră mult prea sus, probabil datorită salariului… Procurorul general are salariul mai mare de 5 ori decât un senator, ca să discute cu o comisie senatorială, atunci am să vă rog să nu mai luați cuvântul niciodată. Prezența dumneavoastră aici nu este voința dumneavoastră, este voința membrilor comisiei. Chiar dacă venea procurorul general însuși, îi spuneam același lucru”, i-a transmis Șerban Nicolae, președintele Comisiei juridice, reprezentantului Ministerului Public care a venit la ședința în care s-a discutat OUG 14.

”Mulțumesc pentru atenționare, dar cred că este important să fac această precizare. În cursul zilei de astăzi, conducerea Parchetului General a informat conducerea Camerei Deputaților, a Senatului, precum și Comisiile juridice ale Camerelor cu privire la continuarea demersurilor noastre tradiționale, de colaborare în cadrul legislativului, atât ca urmare a invitației, cât și ca urmare a consultării publice prin afișarea pe site a proiectelor, a informat că dorim să participăm”, a explicat Irina Kuglay.

”Să știți că, pe logica asta, ar însemna ca și noi, în dorința de a sprijini Parchetul, am putea să anunțăm participarea noastră la anchetele penale”, a susținut social-democratul înainte de a o da afară pe reprezentanta Ministerului Public.

Ulterior, Șerban Nicolae a intrat într-o dispută cu senatorul PNL Alina Gorghiu pe aceeași temă.

”Vă rog frumos, abțineți-vă! Eu unul nu am făcut nicio invitație, ca să fie foarte clar, și eu sunt primul care face invitație…Cum să dau cuvântul statului, doamnă senator, ce Dumnezeu, în ce lume trăiți?”, i-a spus social-democratul Alinei Gorghiu.

”E o problemă pe care dumneavoastră ați generat-o, tocmai ați dat afară o persoană după bunul plac, n-ați consultat comisia, n-ați consultat pe absolut nimeni, ați trântit o idee și ați dat afară un om pentru că așa v-a plăcut. Mie mi se pare nepoliticos”, a replicat aceasta, reproșându-i că nu are ”cei șapte ani de-acasă”.

”Da de unde până unde îmi faceți dumneavoastră educație mie? Citiți Regulamentul!”, a intervenit Șerban Nicolae, recomandându-i liberalei să înceteze cu ”populismele plângăcioase”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
OBLIGATORIU pentru cei care au casă la curte. Toți proprietarii trebuie să facă asta
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice