Realitatea Plus și România TV, amendate de CNA pentru „fake news”/ Mai multe televiziuni sancționate pentru știri false despre un presupus accident rutier în care ar fi fost implicat vloggerul Selly

Redactor:
Gilda Popa
Realitatea Plus și România TV, amendate de CNA pentru „fake news”/ Mai multe televiziuni sancționate pentru știri false despre un presupus accident rutier în care ar fi fost implicat vloggerul Selly

Relatările false și nedocumentate despre un accident rutier în care ar fi fost implicat vloggerul Selly – informaţie care s-a dovedit a fi o farsă – a adus un val de sancțiuni pentru principalele posturi de televiziune din România. Astfel, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, în şedinţa de joi, posturile Realitatea Plus și  România TV cu 10.000 de, respectiv cu 12.500 de lei și a transmis somații publice pentru Antena 3, B1 TV, Digi 24, Prima TV.

Postul Realitatea Plus a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că în ediţia din 10 august a emisiunii „Jocuri de Putere”, nu a respectat precizarea din Legea Audiovizualului potrivit căreia „toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Antena 3, B1 TV, Digi 24, Prima TV, Pro TV și România TV, „fake news” referitoare la un accident rutier în care ar fi fost implicat vloggerul Selly, informație care s-a dovedit a fi o farsă

În aceeași ședință, CNA a analizat, ca urmare a autosesizării și a reclamațiilor primite, o serie de rapoarte de monitorizare privind știrile difuzate în zilele de 19 și 20.08.2020 de posturile de televiziune Antena 3, B1 TV, Digi 24, Prima TV, Pro TV și România TV referitoare la un accident rutier în care ar fi fost implicat vloggerul Selly, informație care s-a dovedit a fi o farsă.

Titlurile false care au atras sancțiunile: „Urlete în casa lui Selly. Picioare în gură” ; „Prezentator tv împușcat de milionarul Selly”

Constatând încălcări ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni:

„Amendă de 7.500 de lei postului România TV, pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) și ale art. 65 lit. a), b), c). La stabilirea sancțiunii, s-au reținut și emisiuni de știri și dezbateri difuzate în zilele de 01, 15, 29 și 30.08.2020. Printre titlurile afișate pe ecran : „Urlete în casa lui Selly. Picioare în gură” ; „Prezentator tv împușcat de milionarul Selly” ;
– câte o somație publică posturilor Antena 3, B1 TV, Digi 24 și Prima TV pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b). La posturile B1 TV, Digi 24 și Prima TV s-a reținut și încălcarea prevederilor art. 64 alin. (2)”, se arată în documentul CNA.

În acelaşi caz, CNA a transmis câte o somaţie publică posturilor Antena 3, B1 TV, Digi 24 şi Prima TV pentru nerespectarea dispoziţiilor din Cod, se referă la faptul că „informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”. La posturile B1 TV, Digi 24 şi Prima TV s-a reţinut şi încălcarea prevederilor art. 64 alin. (2), anume „în cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare”.

România TV, transmisiuni în direct cu imagini din iulie 2011

În aceeaşi şedinţă, postul România TV a primit o amendă de 5.000 de lei, pentru ştiri şi dezbateri difuzate între 1 şi 15 august. Printre titlurile ştirilor vizate s-au numărat „Înmormântarea unui mare duhovnic al românilor; Furtună în plină caniculă la înmormântare; Fenomene uluitoare la înmormântarea părintelui Papacioc”, menţionându-se pe ecran „Direct”, fără a se preciza data înregistrării materialului (iulie, 2011).

CNA mai precizează că, pe 2 august 2020, știrea „Bătăi pe străzile din Berlin” a fost transmisă ca „Breaking News” cu marcajul „Direct” (protestul având loc în 01.08.2020). Consiliul a reținut, de asemenea, titlul „Urmează : Andreea Esca demascată de interlopi” și modul în care a fost prezentată știrea „Scandal pe restricții COVID. Descinderea Poliției” din 15.08.2020. La difuzarea acestora, postul nu a respectat prevederile art. 65 alin. (1) lit. a), b), c), e) (art. 65. În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor ; b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală ; c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment (…) e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru pe tot parcursul înregistrării ; dacă imaginile provin de un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot parcursul difuzării ).

Totodată, în cadrul emisiunii „Știrile România TV” din 02.08.2020, prezentată de Cristina Șincai, a fost difuzat un material înregistrat cu Serghei Mizil fără a ține cont de dispozițiile art. 15 alin. (1), iar în emisiunea „Punctul culminant” din 11.08.2020 nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (2) din Codul audiovizualului, mai arată CNA.

 

 

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide