Reducere de 12.000 de lei la cumpărarea unui automobil electric, printr-un nou program al MMSC

Reducere de 12.000 de lei la cumpărarea unui automobil electric, printr-un nou program al MMSC
Publicat: 11/10/2013, 09:34
Actualizat: 11/10/2013, 14:55

Cei interesați de achiziționarea unui automobil electric pot aplica la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru obținerea unei reduceri de 12.000 de lei, fiind disponibile 100 de tichete de reducere, în cadrul unui nou program al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC).

Ordinul ministrului Mediului pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de promovare a vehiculelor de transport nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic a fost publicat joi în Monitorul Oficial.

Potrivit ghidului, ecotichetul de 12.000 de lei se acordă la achiziționarea unui autovehicul nou (autoturism, autoutilitară ușoară sau autospecială ușoară) propulsat de un motor electric, cu alimentare de la o sursă electrică.

Se pot înscrie la AFM pentru obținerea ecotichetului persoane fizice și juridice, unități administrativ-teritoriale și instituții publice, care, după ce le sunt aprobate dosarele, trebuie să se înscrie la un producător validat de AFM în termen de 20 de zile (persoanele fizice) și respectiv de 45 de zile (persoanele juridice).

După primirea confirmării de alocare a ecotichetului, producătorul validat are obligația să demareze și să finalizeze procedura de achiziționare a autovehiculului nou în termen de 30 de zile, fără a se depăși data de 15 decembrie a anului în curs.

În total, AFM va distribui anul acesta 100 de ecotichete prin Programul de promovare a vehiculelor de transport nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic.

Ecotichetul nu este transferabil, dar un solicitant poate aplica pentru mai multe tichete, în funcție de numărul de autovehicule electrice noi pe care dorește să le achiziționeze. Diferența de preț poate fi acoperită de beneficiarii ecotichetelor prin surse proprii și/sau surse financiare complementare – credite bancare sau leasing.

Totodată, pot aplica pentru ecotichetul de 12.000 de lei și beneficiarii Programului Rabla care optează pentru achiziționarea unui autovehicul electric, obținând astfel încă o reducere pe lângă prima de casare de 6.500 de lei.

În prezent, numai persoanele juridice și operatorii economici fără personalitate juridică se mai pot înscrie în Programul Rabla pe 2013, sesiunea pentru persoanele fizice, în care au fost alocate 17.000 de tichete, fiind încheiată.

Până în prezent, au fost acceptate în Programul Rabla pentru persoane juridice 281 de dosare pentru 975 de autovehicule, rămânând disponibile 2.028 de tichete.

Prin Programul Rabla, pentru casarea fiecărui autovehicul (automobil sau autoutilitară ușoară) mai vechi de 10 ani din dotare, beneficiarii primesc un tichet în valoare de 6.500 de lei, pentru achiziționarea unui autovehicul nou.

Tot prin Rabla, pentru stimularea achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se poate obține, pe lângă prima de casare, un eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce dioxid de carbon mai mică de 100g/km și achiziționarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid, fără a putea fi însă cumulate mai mult de două eco-bonusuri.

Acordarea unei reduceri la achiziția unui automobil electric, sub forma unui „ecotichet” în valoare de 12.000 de lei, a fost prevăzută de Guvern prin Ordonanța de urgență privind timbrul de mediu pentru înmatricularea mașinilor, adoptată în februarie.

„În vederea stimulării vehiculelor noi, nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice care achiziționează autovehicule electrice noi beneficiază de un tichet cu valoare nominală, pentru fiecare autovehicul nou achiziționat, denumit în continuare ecotichet. Ecotichetul are o valoarea nominală de 12.000 lei și se suportă din bugetul Fondului pentru mediu”, potrivit articolului 15 din OUG nr. 9/2013.

Guvernul a mai aprobat, și în aprilie 2011, o ordonanță de urgență prin care persoanele fizice sau juridice primesc o subvenție de 20% din preț la cumpărarea unui automobil electric, dar nu mai mult de 3.700 euro, respectiv de 10% din preț, dar nu mai mult de 1.800 euro pentru un automobil hibrid.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York