REZULTATE BAC 2013. Radu Stroe, despre „cazul Bolintineanu”: „Dacă autobuzele apucau să iasă pe poartă, nu știu ce s-ar fi întâmplat cu cei 200-300 de părinți de acolo”

REZULTATE BAC 2013. Radu Stroe, despre cazul Bolintineanu: „Dacă autobuzele apucau să iasă pe poartă, nu știu ce s-ar fi întâmplat cu cei 200-300 de părinți de acolo
Publicat: 07/07/2013, 19:55
Actualizat: 07/07/2013, 19:55

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, explică într-un interviu exclusiv pentru Știrile ProTV de ce s-a creat confuzia cu privire la legalitatea operațiunii desfășurate de procurori și de polițiști la liceul „Dimitrie Bolintineanu”, în ultima zi de susținerea a examenului de bacalaureat. Ministrul recunoaște că atât el, cât și premierul Victor Ponta erau îngrijorați de turnura pe care o putea lua situația, dacă elevii erau îmbarcați în cele două autocare și duși la Poliție chiar în acea zi. Cu toate aceste, deși Stroe susține că a observat o schimbare de strategie în coordonarea anchetei de către procurori, el nu consideră că politicul a influențat actul de justiție.

AICI SE PUBLICĂ REZULTATE BAC 2013

Radu Stroe a explicat că lucrurile privind legalitatea operațiunii s-au clarificat abia vineri în jurul orei 14.30, când procurorul Bogdan Staicu de la Parchetul Tribunalului București a ieșit public să facă declarații legate de mandatele pentru elevi.

„Ceea ce vreau să spun este că aparenta neconcordanță de informații la mine, la premier și așa mai departe vine dintr-un lucru foarte simplu: aceste operațiuni de dosare penale, în general, dar mai ales pe dosare penale de corupție, unde decizia este exclusiv la procuror, aceste informații nu au cum să ajungă nici la prim-ministru, nici la ministrul de Interne, nici la șeful poliției naționale. Și asta pentru că sunt dosare care se lucrează în secret, nepublice și, prin urmare, ceea ce se întâmplă de la momentul în care se vedea că în curtea școlii se pregătește scoterea elevilor cu autocarul și până la momentul în care s-a ieșit de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, au existat doar informații aparent contradictorii, frânturi de informații”, a declarat Radu Stroe, pentru Știrile ProTV.

„Deci acesta este motivul pentru care a existat această neconcordanță de informații, pentru că publicul, nici măcar prim-ministrul, nici măcar eu nu avem voie să ajungem la aceste informații. Prin urmare, când s-au acutizat lucrurile în curtea școlii, evident că informațiile circulau neoficial, pe diverse canale. Așa s-a întâmplat că, la un moment dat, premierul a anunțat că nu sunt mandate, așa știam și eu, dar s-a demonstrat ulterior că au existat, prin faptul că reprezentantul Parchetului a spus că au existat”, a mai explicat Stroe.

„Ce ar fi însemnat o încăierare între 200-300 de părinți și polițiști și jandarmi?”

Ministrul Afacerilor Interne a mai explicat că la nivelul Guvernului a existat îngrijorarea că situația va degenera dacă părinții din fața liceului vor fi agresați. Stroe nu vede însă o legătură directă între această îngrijorare la nivel politic și schimbarea bruscă de strategie a procurorilor, care au renunțat la ducerea elevilor la audieri cu autobuzele.

„Eu și premierul am pornit de la ideea riscului ce se putea întâmpla, dacă ar fi fost agresați părinții. Probabil că și procurorul general și Parchetul au sesizat și ei această stare de lucruri, dacă au schimbat strategia. Pentru că e limpede că, la un moment dat, au schimbat strategia, dar nu putem intra înlăuntrul dosarului, înlăuntrul discuțiilor, deciziilor care au fost luate acolo”, spune Radu Stroe.

Ministrul mai declară că imaginea publică pentru această operațiune a fost dezastruoasă.

„(A fost un tablou) Trist, tragic și periculos. Din punct de vedere al imaginii, există o problemă. Și asupra poliției planează, în ceea ce privește acțiunea de la Bolintineanu, dar pe nedrept. Prim-ministrul nu a făcut altceva decât să fie îngrijorat, ca orice om normal și ca părinte. Premierul a fost acuzat pe nedrept că el a intervenit și a schimbat. Nu! Nu se putea să se schimbe pentru că a intervenit premierul. Nici măcar procurorul general dacă intervenea, nu se putea schimba”, spune Stroe.

„Premierul trebuia să iasă… Și ieșirea domniei sale, și acțiunile noastre nu au interferat în niciun fel cu dosarul penal sau cu administrarea acestuia. Pe noi ne preocupa ideea să nu ajungem la lucruri mult mai grave. Ce ar fi însemnat o încăierare între 200-300 de părinți și polițiști și jandarmi. Ce ar fi fost cu imaginea României atunci? Poate că atunci s-ar fi întrebat domnii care se întreabă azi – de ce nu a ieșit prim-ministrul?”, mai declară ministrul de Interne.

„Nu mi-aș mai dori să mai văd a doua oară așa ceva în țara asta”

„E necesar ca societatea românească, toată, în frunte cu cele mai înalte instituții ale sale, să înțeleagă că oamenii au niște drepturi, au niște libertăți. Iar când vorbim despre copii, nici nu mai punem problema depășirii atribuțiilor, în cazul în care s-a întâmplat treaba asta. Și după părerea mea, s-a întâmplat. Deci, când e vorba de copii în examen de BAC, cu părinți îngândurați și îngrijorați, nu mi-aș mai dori să mai văd a doua oară așa ceva în țara asta. Dacă autobuzele acelea apucau să iasă pe poartă, eu nu știu ce s-ar fi întâmplat cu cei 200-300 de părinți de acolo”, spune Radu Stroe în interviul acordat Știrile ProTV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația