Românii se cred SUPERIORI CULTURAL altor nații. NU ar accepta UN MUSULMAN sau UN EVREU în familie

Publicat: 30/10/2018, 14:03
Actualizat: 26/03/2019, 09:42

Europenii din est și cei din vest percep în mod diferit importanța religiei, a minorităților și a chestiunilor sociale cheie. În Europa centrală și estică, oamenii acceptă mai puțin comunitatea musulmană și evreiască, mariajul între persoane de același sex și avortul legal.

Studiul a fost realizat de Pew Research Center, în perioada 2015 – 2017, în rândul a aproximativ 56.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, din 34 de țări din Europa de vest, centrală și de est.

66% dintre români se credsuperiori cultural altor nații, ceea ce plasează țara noastră pe locul al treilea într-un top realizat pe baza răspunsurilor primite pentru afirmația „Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora”. Topul este condus de Grecia (89%), iar podiumul este completat de Bulgaria (69%).

Românii cred că sunt superiori cultural altor nații; religia, parte din identitatea națională-studiu

În ceea ce privește nivelul de toleranță, doar 29% dintre români ar accepta ca din familia lor sau din rândul vecinilor să facă parte un musulman sau un evreu, ceea ce plasează țara noastră pe primul loc în acest clasament, în care pe poziția secundă se află bulgarii, cu 32%.

74% dintre români resping ideea căsătoriei între persoane de același sex, mai „înverșunați” fiind doar bulgarii, cu 79%.

Și tot 74% dintre români consideră religia ca parte din identitatea națională – „a fi creștin este egal cu a fi cu adevărat român”, fiind urmați de bulgari, cu 66%.

Potrivit studiului Pew Research, 98% dintre adulții din România se consideră a fi creștini. Totodată, 46% dintre români consideră că guvernul ar trebui să promoveze valorile și credințele religioase.

La nivel general, studiul Pew Research Center demonstrează că, în unele cazuri, diferențele continentale privind atitudinile și valorile pot fi extreme. De exemplu, în toate țările din Europa centrală și estică, mai puțin de jumătate dintre adulți spun că sunt gata să primească în familie un musulman, în timp ce procentul acestora în Europa de vest este de peste 50%, iar o atitudine similară este întâlnită și în ceea ce privește evreii.

Atitudinile privind minoritățile religioase sunt similare celor care privesc ideea de identitate națională. Pe când se aflau în sfera de influență a Uniunii Sovietice, numeroase țări din Europa centrală și orientală nu includeau religia în sfera publică. În prezent, însă, pentru majoritatea persoanelor care locuiesc în fostul bloc estic, a fi creștin – catolic sau ortodox – constituie o componentă importantă a identității naționale.

În Europa de vest, din contră, oamenii, în majoritate, nu au sentimentul că religia este un element major al identității naționale. În Franța și Regatul Unit al Marii Britanii, de exemplu, cei mai mulți dintre oameni spun că nu este important să fii creștin pentru a fi cu adevărat francez, respectiv britanic. Cehia, deși a făcut parte din blocul comunist, rămâne o țară laică, la fel și Estonia și Letonia.

Diferențele Est-Vest se mențin și în ceea ce privește un alt aspect al naționalismului – șovinismul cultural. La enunțul „Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora”, cetățenii din Europa centrală și de est au înclinat spre răspunsul afirmativ. Cele opt țări din est unde se înregistrează această atitudine a superiorității culturale sunt Grecia, Georgia, Armenia, Bulgaria, Rusia, Bosnia, România și Serbia.

Astfel, în Est se înregistrează un nivel ridicat al naționalismului religios, în timp ce în Vest există o mai mare deschidere pentru multiculturalism.

Românii cred că sunt superiori cultural altor nații

În ceea ce privește mariajul între persoane de același sex, în Vest, majoritatea este în favoarea acestuia și aproape toate țările au legalizat practica, în timp ce în Europa centrală și estică, majoritatea din aproape toate țările participante la studiu se opune legalizării căsătoriei persoanelor de același sex. Niciuna dintre țările din Europa centrală și estică nu autorizează acest tip de căsătorie.

Deși avortul este, în general, legal în Europa, opiniile diferă de la o regiune la alta. În toate țările din Europa de vest, inclusiv cele profund catolice, ca Irlanda, Italia și Portugalia, șase adulți din 10 s-au declarat în favoarea avortului legal.

În Est, există contraste în ceea ce privește această chestiune, unele țări, precum Cehia, Estonia, Bulgaria, acceptând majoritar avortul legal, în altele, precum în Polonia, Rusia și Ucraina, majoritatea respondenților fiind de părere că avortul ar trebui să fie considerat majoritar sau total ilegal.

Rezultatele studiului arată că diviziunile regionale vor persista, în majoritatea țărilor din Europa centrală și estică, tinerii adulți fiind mai puțin tentați decât cei din Vest să demonstreze o deschidere în ceea ce privește chestiunile legate de mariajul între persoane de același sex ori acceptarea în familie a unui membru musulman sau evreu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”