Rusia transmite că nu va mai coopera la Stația Spațială Internațională, deoarece tensiunile din ultima vreme vor afecta colaborarea

Rusia transmite că nu va mai coopera la Stația Spațială Internațională, deoarece tensiunile din ultima vreme vor afecta colaborarea
ISS / Sursa FOTO: hippopx.com
Publicat: 02/04/2022, 16:54
Actualizat: 02/04/2022, 16:54

Rusia a anunţat că va pune capăt cooperării cu Staţia Spaţială Internaţională până când sancţiunile conduse de Occident cu privire la invazia sa din Ucraina vor fi ridicate.

Şeful agenţiei spaţiale a ţării a declarat că nu va mai lucra cu partenerii săi, inclusiv NASA şi Agenţia Spaţială Europeană, la revoluţionarul laborator de orbită, scrie dailystar.co.uk.

Şeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a dezvăluit mişcarea pe Twitter şi a spus că va transmite Kremlinului un calendar pentru finalizarea proiectelor curente.

Urmează săptămâni de ameninţări, întârzieri şi proiecte anulate de la Roscosmos, de când a fost introdus un val de sancţiuni împotriva oligarhilor legat de preşedintele rus Vladimir Putin, aflat în război.

Rogozin a spus anterior „cine ar salva ISS?” dacă Rusia s-ar retrage din proiect. L-a determinat pe miliardarul american Elon Musk să răspundă: „SpaceX” – numele companiei sale spaţiale private.

Când un utilizator de Twitter l-a întrebat pe fondatorul Tesla dacă asta înseamnă că SpaceX va împiedica ISS să cadă pe Pământ, Musk a răspuns pur şi simplu: „Da”.

ISS, un simbol al destinderii post-Război Rece, este împărţit în două jumătăţi, susţinerea vieţii venind din jumătatea SUA şi propulsia, care opreşte căderea pe Pământ, venind din partea Rusiei.

Rogozin a spus anterior că responsabilităţile lor pe ISS ar putea reveni SUA sau Europei dacă aceasta se retrage, dar SUA au spus că va fi „foarte dificil” să opereze singur satelitul.

Rusia şi SUA au reuşit să-şi îngroape diferenţele în această săptămână, când astronautul NASA Mark Vande Hei s-a întors pe Pământ alături de doi omologi ruşi.

A venit la doar câteva zile după ce trei cosmonauţi ruşi au sosit la ISS purtând costume de zbor galbene şi albastre, pe care unii oameni le-au văzut ca o dovadă de sprijin pentru Ucraina şi o umilire pentru regimul lui Putin.

Într-un thread de Twitter astăzi, Rogozin a spus: „Sancţiunile din SUA, Canada, Uniunea Europeană şi Japonia vizează blocarea activităţilor financiare, economice şi de producţie ale întreprinderilor noastre de înaltă tehnologie.

„Scopul sancţiunilor este de a ucide economia rusă, de a arunca poporul nostru în disperare şi foamete şi de a ne aduce ţara în genunchi. Este clar că nu vor putea face acest lucru, dar intenţiile sunt clare.

„De aceea cred că restabilirea relaţiilor normale dintre partenerii din Staţia Spaţială Internaţională şi alte proiecte comune este posibilă doar cu ridicarea completă şi necondiţionată a sancţiunilor ilegale.

„Propuneri specifice ale Roscosmos privind momentul finalizării cooperării în cadrul ISS cu agenţiile spaţiale din Statele Unite, Canada, Uniunea Europeană şi Japonia vor fi raportate conducerii ţării noastre în viitorul apropiat”.

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) este cea mai mare structură unică introdusă vreodată în spaţiu de oameni.

Acesta a fost ocupat continuu de un echipaj multinaţional, mai ales din SUA şi Rusia, din noiembrie 2000.

Nu este deţinut de o singură naţiune şi este un „program de cooperare” între Europa, Statele Unite, Rusia, Canada şi Japonia, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Rogozin a spus într-un thread de Twitter că a scris fiecărei agenţii spaţiale ale ţărilor participante la ISS cu privire la sancţiunile guvernelor lor împotriva Rusiei.

El a împărtăşit răspunsurile lor, inclusiv pe cel al Agenţiei Spaţiale Europene, care a spus că va transmite chestiunea tuturor statelor membre pentru a o discuta.

Rusia şi-a retras deja cooperarea cu Germania privind un telescop spaţial – pe care l-a oprit temporar – şi experimente pe ISS.

Roscosmos s-a retras, de asemenea, dintr-un acord de partajare Soyuz cu partenerul de lansare al Agenţiei Spaţiale Europene, Arianespace, în Guyana Franceză.

De asemenea, a ameninţat că va reţine sateliţii OneWeb, fabricaţi în SUA şi deţinute de Regatul Unit, fără a garanta că nu vor fi utilizaţi în scopuri militare.

OneWeb şi-a anulat ulterior lansarea planificată pe o rachetă Soyuz din cosmodromul Baikonur.

Cu toate acestea, Rusia şi SUA au reuşit să lucreze împreună săptămâna aceasta, când astronautul NASA Mark Vande Hei s-a întors pe Pământ după o călătorie de patru ore de la ISS alături de doi comonauţi ruşi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului