Sandu și Dragomir, achitați în dosarul dezafilierii Universității Craiova

Sandu și Dragomir, achitați în dosarul dezafilierii Universității Craiova
Publicat: 15/06/2017, 14:23
Actualizat: 25/03/2019, 20:00

Magistrații Curții de Apel București au decis achitarea fostului președintele al Federației Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, pentru toate capetele de acuzare din dosarul dezafilierii Universității Craiova, respectiv abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, folosirea influenței ori autorității persoanei care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite și sustragere de sub sechestru.

Aceeași hotărâre au luat-o judecătorii și în cazul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, care a fost achitat și el pentru aceleași acuzații.

De asemenea, au fost achitate atât Federația Română de Fotbal (FRF), cât și Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și sustragere de sub sechestru.

Totodată, magistrații Curții de Apel București au respins ca nefondată solicitarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală împotriva lui Mircea Sandu și a lui Dumitru Dragomir, precum și apelurile făcute de Adrian Mititelu și Universitatea Craiova, astfel că despăgubirile către SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA de peste un miliard de lei (aproximativ 240 de milioane de euro), care ar fi trebuit plătite în solidar de Sandu și Dragomir alături de FRF și LPF, potrivit deciziei inițiale a Tribunalului București, nu vor mai fi achitate. Instanța a dispus însă sechestru asigurator asupra bunurilor lui Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, FRF și LPF.

Magistrații l-au mai obligat pe Adrian Mititelu la plata a 2.000 de lei către stat.

Decizia Curții de Apel București este definitivă.

În primă instanță, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost condamnați, în iunie 2016, de Tribunalul București, la câte trei ani de închisoare cu suspendare și au fost stabilite despăgubiri către club de peste un miliard de lei.

Potrivit anchetatorilor, la 20 iulie 2011, la o ședință a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club „U” Craiova SA, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federației, fără a se detalia și motiva în ce au constat încălcările și gravitatea lor. Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de atunci de conducători ai Federației Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal și-au folosit influența și autoritatea față de ceilalți membri ai Comitetului Executiv al FRF, susțin procurorii. Ulterior, arată procurorii, la 25 iunie 2012, printr-o sentință civilă, Curtea de Apel București a stabilit că măsura excluderii provizorii a Craiovei a fost adoptată cu „un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecințe iremediabile din punct de vedere material și al activității sportive, care se perpetuează în timp”. În rechizitoriu se mai precizează că urmare a deciziei de excludere a SC Fotbal Club „U” Craiova SA din FRF, contractele civile dintre club și jucătorii săi de fotbal au fost desființate, iar aceștia au fost legitimați la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestație aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, susține DNA, în condițiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenței unor obligații față de bugetul statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase