Șapte polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei au fost reținuți pentru luare de mită

Șapte polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei au fost reținuți pentru luare de mită
Publicat: 20/04/2013, 09:47
Actualizat: 02/02/2019, 21:38

Șapte dintre polițiștii de la Brigada Rutieră a Capitalei urmăriți penal pentru luare de mită, fals intelectual sau abuz în serviciu contra intereselor publice au fost reținuți vineri seară, în timp ce alți doi vor fi cercetați în libertate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Măsurile au fost dispuse în urma audierilor și a perchezițiilor făcute vineri la sediul Brigăzii Rutiere și la locuințele acestora.

Printre polițiștii reținuți se numără și unul căruia i s-a făcut rău la descinderi și a necesitat să fie transportat la spital, au mai spus sursele citate.

Cei reținuți vor fi prezentați instanței, sâmbătă, cu propunere de arestare preventivă.

Parchetul Tribunalului București a precizat, într-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX, că urmărirea penală față de cei nouă agenți de poliție rutieră a fost începută în cursul acestui an.

„Activitatea infracțională a constat, în principal, în primirea unor sume de bani de către agenții de poliție în cauză pentru a nu sancționa abaterile contravenționale constatate, care implicau suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, context în care erau întocmite procese-verbale de contravenție pentru abateri mai puțin grave, dar care nu au fost săvârșite în realitate (inclusiv aplicarea, în fals, față de conducători auto a unor sancțiuni contravenționale pentru abateri săvârșite ca pietoni)”, potrivit Parchetului Capitalei.

Agenții de circulație de la Brigada Rutieră a Capitalei sunt suspectați că, cel puțin în ultimul an, ar fi luat de la mai mulți șoferi sume între 200 și 300 de lei pentru a nu-i sancționa, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din Direcția Generală Anticorupție (DGA).

Agenții vizați de anchetă erau monitorizați încă de la începutul anului, după ce mai multe persoane au sunat la Linia Verde a DGA și au anunțat că polițiști de circulație le-au cerut mită, iar alți șoferi au depus denunțuri scrise. Polițiștii anticorupție au declanșat o anchetă și au trimis în teren inclusiv agenți sub acoperire, care au încălcat în mod intenționat legea privind circulația pe drumurile publice, apoi le-au dat bani polițiștilor vizați, au precizat sursele citate.

Polițiștii vizați de anchetă, care ar fi comis acte de corupție în sectoarele 2 și 3, nu erau constituiți într-un grup organizat, ci acționau în mod separat.

„Valoarea mitei era stabilită la fața locului, în funcție de șofer. Dacă acesta părea a fi o persoană cu situație financiară bună, suma solicitată de agenți era mai mare”, au precizat sursele citate.

Persoanele care i-au reclamat la DGA pe polițiștii de la Brigada Rutieră a Capitalei s-au plâns de faptul că aceștia le-au imputat abateri fictive, apoi le-au cerut mită pentru a nu le reține permisele de conducere, potrivit unor surse judicare.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că în cazul în care șoferii nu le dădeau mită agenților de circulație, erau sancționați chiar dacă erau opriți pentru fapte inventate.

În timpul perchezițiilor, ofițerii DGA și procurorii au găsit agende cu înscrisuri care au legătură cu faptele de corupție, precum și sume de bani, au precizat sursele citate.

Cazul celor nouă agenți de la Brigada Rutieră a Capitaliei nu este singular. De-a lungul timpului, în atenția anchetatorilor au mai fost și agenți de la Poliția Rutieră Iași, Constanța sau Ialomița.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Prețul aurului depășește toate așteptările și continuă să crească