Scandalul Cathedral Plaza continuă. Arhiepiscopia Catolică o acuză pe Firea că se crede „Pilat din Pont” și că vrea „să se spele pe mâini”

Scandalul Cathedral Plaza continuă. Arhiepiscopia Catolică o acuză pe Firea că se crede „Pilat din Pont și că vrea „să se spele pe mâini
Publicat: 11/07/2017, 21:40
Actualizat: 25/03/2019, 21:47

Conform unui comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București (ARCB), primarul Capitalei se crede „Pilat din Pont”, întrucât ultimele demersuri ale acesteia denotă implicarea ei „în salvarea colosului ilegal, ce trebuie demolat de însuși edilul Capitalei”.

„Ca Primar al Municipiului București (PMB) este obligată să emită dispoziția de desființare a clădirii ilegale Cathedral Plaza, acțiune pentru care nu are nevoie de avize sau păreri de la alte instituții, și apoi este obligată să ia toate măsurile administrative pentru a readuce terenul la starea de dinainte de construire. Avizul de la Comisia Națională a Monumentelor nu trebuie să fie cerut nici de Primarul Municipiului București și nici de proprietarul clădirii. Suntem în prezența unei hotărâri judecătorești care trebuie pusă în executare și nu în prezența unei decizii lăsată în aprecierea autorităților administrative. Nicio autoritate administrativă nu poate lipsi de efecte o hotărâre judecătorească. Dispozițiile legale la care se face referire în comunicatul Primarului General nu sunt aplicabile în situația de față, întrucât acestea se referă la procedurile necontencioase de autorizare a desființării unei construcții ilegale”, conform documentului citat.

Reprezentanții Arhiepiscopiei fac referire la un comunicat transmis, luni, de Primăriei Capitelei, prin care se anunța că instituția nu are competențe în ceea ce privește demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza. Avizarea desființării imobilului ar reveni exclusiv în sarcina Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și proprietarului clădirii, se preciza în comunicatul Primăriei.

„În cadrul procedurii de executare silită, în data de 26 septembrie 2016, răspunzând reprezentanților ARCB care îi solicitau să facă demersurile de desființare în sensul legii, Primarul Firea le-a spus acestora că în țara noastră au existat decizii irevocabile care au fost schimbate, arătând prin aceasta că speranțele sale sunt îndreptate nu spre aplicarea legii și refacerea unui spațiu verde pentru bucureșteni, ci spre salvarea investiției ilegale a unor prieteni”, menționează Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

Primăria Capitalei anunța, luni, că Municipiul București nu are competențe în ceea ce privește demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza. Atribuțiile privind avizarea desființării imobilului revin exculsiv Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și proprietarului Cathedral Plaza.

„Avizul privind desființarea unui imobil aflat într-o zonă de protecție a unui monument istoric de grupă valorică A se eliberează de către Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN), după consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, organism științific de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil, așa cum este prevăzut în art. 33, alin. 1, pct. k, respectiv „Comisia Națională a Monumentelor Istorice propune avizul pentru intervențiile asupra imobilelor situate în zonele de protecție a monumentelor istorice și în zonele construite protejate, pentru care nu există documentații de urbanism avizate conform art. 26, alin. 1, pct.7”, se arăta în comunicatul PMB, transmis luni.

Criticată pe Facebook, Firea i-a cerutarhiepiscopului Robu să-l înlocuiască pe purtătorul de cuvânt al Bisericii Catolice

Primarul General, Gabriela Firea, i-a adresat o scrisoare Arhiepiscopului Ioan Robu prin care îi solicita înlocuirea din funcția de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București a preotului Francisc Doboș, pe care l-a acuzat de conduită inadecvată. „Primarul General, Gabriela Firea, i-a adresat în cursul zilei de 16 mai 2017 o scrisoare Arhiepiscopului Ioan Robu prin care îi solicită înlocuirea din funcția de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București a preotului Francisc Doboș, pe care îl acuză de conduită inadecvată poziției sale de prelat și de reprezentant oficial al Bisericii Catolice. Acest lucru survine în urma unor luări de poziție total inadecvate, atât prin comunicate oficiale cât și prin postări pe rețelele de socializare”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului București, remis MEDIAFAX.

„Nu vreau ca relațiile dintre Primăria Capitalei și Arhiepiscopia Romano-Catolică să fie încordate din cauza faptului că o persoană nu înțelege să se comporte în mod civilizat. Poate n-ar fi rău ca preotul Francisc Doboș să citească o predică ținută de Papa Francisc cu ceva vreme în urmă, în care am găsit un citat foarte elocvent pentru situația în care ne aflăm: «Ați auzit că s-a spus celor din vechime: Să nu ucizi! Dar eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va fi condamnat la judecată. Cu aceasta Isus ne amintește că și cuvintele pot să ucidă! Când se spune despre o persoană că are limbă veninoasă, ce vrea să se spună? Că ucid cuvintele ei! De aceea, nu numai că nu trebuie atentat la viața aproapelui, dar nici nu trebuie revărsat asupra lui veninul urii și lovit cu calomnia. Nici nu trebuie să fie vorbit de rău. Ajungem la bârfă: și bârfa poate să ucidă, pentru că ucide faima persoanelor! Și este atât de urât a bârfi»”, a precizat Gabriela Firea.
În finalul scrisorii, edilul și-a exprimat speranța edificării unei relații bazate pe încredere și respect reciproc între Primăria Capitalei și Arhiepiscopia Romano-Catolică.
ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Bonurile de masă din România, schimbare radicală! Ce vor trebui să facă românii în curând
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un FAKE NEWS devenit viral ilustrează perfect situația pandemică din România. Cum ar arăta coperta...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Băutura din România după care străinii sunt înnebuniți! Aproape toată producția merge la export, românii...
Alertă alimentară în România. Fructele și legumele care sunt pline de pesticide
ACUM, interviu LIVE, cu Florin CHELARU, primarul orașului Năvodari
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Predicții sumbre pentru România: „Vom pierde peste 3.000 de vieţi până duminică la ora 13....
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată lumea
Adio, carduri! Milioane de români vor fi afectați de schimbare. Ce se întâmplă cu banii?
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021