Scene „de sărbătoare” într-un cimitir din Ploiești. Motivul pentru care romii au încins grătarele printre morminte

Publicat: 16 04. 2018, 13:12
Actualizat: 26 03. 2019, 01:47

Romii și-au făcut apariția în cimitirul Viișoara din Ploiești după ora 9.00. Imediat, au fost încinse grătarele, iar fumul a invadat aleile.

„Am pus de toate pe grătar. Așa e tradiția la noi, așa trebuie să facem pentru sufletul celor care sunt pe lumea cealaltă”, a spus o femeie în timp ce întorcea carnea de pe grătar.

Potrivit tradiției, de Paștele Blajinilor, fiecare membru al familiei aduce de acasă mâncare și băutură, așa că pe masă ajung bucate exact ca atunci când ortodocșii sărbătoresc Paștele. Oamenii au adus ouă vopsite, cozonac, drob, iar carnea la grătar a fost din plin, alături de cârnați.

„Din moși strămoși e tradiția asta. De la părinții noștri, bunici. Asta e tradiția noastră, paștele morților. (…) Avem salam, ouă, cozonac, carne, mici, de toate”, a declarat și un bărbat.

În timp ce bărbații stăteau la masa amplasată pe alee, femeile mâncau pe jos sau pe morminte. Întrebate de ce, acestea au spus că „așa e tradiția la noi”.

Paștele Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului. Sărbătoarea considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca fiind o sărbătoare cu rădăcini păgâne, are la bază pomenirea celor decedați.