Senatul a adoptat, în forma inițială modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară

Senatul a adoptat, în forma inițială modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară
Publicat: 20/06/2018, 12:23
Actualizat: 25/03/2019, 20:18

Senatul a adoptat Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, în urma cererii de reexaminare trimisă de președintele României către Parlamnent, cu 79 voturi „pentru”, nicio abținere și 33 voturi împotrivă.

Senatorul USR, George-Edward Dircă, a venit cu mai multe amendamente pentru proiectul de lege, însă toate au fost respinse în plen.

Senatoarea PNL, Aina Gorghiu a susținut că nu înțelege graba cu care s-a introdus pe ordinea de zi.

„Nu înțelegem graba cu care s-a introdus pe ordinea de zi a acestui raport. Au fost nu mai puțin de 19 puncte sesizate în cererea de reexaminare timisă de președinția României către Parlament. Vă reamitesc de raportul GRECO, pe care l-ați uitat. GRECO spune un lucru de mare bun simț. Oamenii ăia care sunt niște experti internaționali, spun că nu au primit nicio informație convingătoare pentru înființarea acestei secții. Sigur, eu vorbesc la pereți acum, de ce să fiți atenți, dacă domnul Dragnea a dictat, dumneavoastră executați. Mi-aș fi dorit ca în urma întâlnirii cu Comisia de la Veneția să așteptăm cel puțin raportul preliminar, care vine curând. Votul nostru de azi va fi împotrivă”, a susținut Gorghiu în plen.

Camera Deputaților a adoptat, luni, proiectul de lege care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, în forma inițială, respingând astfel cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a inițiativei legislative. Deputații au adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.304/2004, privind organizarea judiciară cu 177 voturi ” pentru”, 74 ” împotrivă” și o abținere. Opoziția s-a împotrivit adoptării, solicitând retrimiterea la comisie, însă cererea a fost respinsă.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Potrivit sesizării transmise de președintele Klaus Iohannis, la articolul 7 din Legea nr. 304/2004, cu următorul cuprins: „(3) Configurația sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalității de arme în ceea ce privește așezarea judecătorului, procurorilor și avocaților”, este o dispoziție lipsită de previzibilitate, contrar cerințelor consrtituționale.

„Din formularea textului, nu este clar în ce măsură poziția fizică a părților în sala de judecată afectează principiul egalității de arme, iar prin formularea generală, nu se deduce cu exactitate care este conținutul sintagmei „configurația sălii de judecată” și ce presupune o reconfigurare a sălilor de judecată folosite în prezent de instanțele din România astfel încât acestea să respecte principiul egalității de arme (…) După cum putem observa, textul art. 7 alin. (3) din legea transmisă la promulgare se referă la „așezarea judecătorului, procurorilor și avocaților”, neexistând nicio trimitere la așezarea părților. Astfel, reglementarea acordă drepturi suplimentare persoanelor asistate de avocați față de cele care nu beneficiază de această asistență, realizându-se un regim juridic diferențiat pentru părțile din proces”, se arată în cererea de reexaminare.

Cererea șefului statului face referire și la art. I pct, care introduce un nou alineat la art. 16 din Legea nr. 304/2004, respectiv alin. (3), cu următorul cuprins: „Hotărârile judecătorești trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunțării. În cazuri temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori”.

Camera Deputaților a adoptat, luni, proiectul de lege care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, în forma inițială, respingând astfel cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a inițiativei legislative. Deputații au adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.304/2004, privind organizarea judiciară cu 177 voturi ” pentru”, 74 ” împotrivă” și o abținere. Opoziția s-a împotrivit adoptării, solicitând retrimiterea la comisie, însă cererea a fost respinsă.

Senatul a fost for decizional pentru această propunere legislativă, inițiativa urmând să se întoarcă nemodificată la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?