Senatul a adoptat tacit modificarea la Codul Penal, propusă de Cătălin Rădulescu, prin care scad termenele de prescripție

Senatul a adoptat tacit modificarea la Codul Penal, propusă de Cătălin Rădulescu, prin care scad termenele de prescripție
Publicat: 24/06/2019, 17:45

Senatul a adoptat, tacit, în calitate de primă Cameră sesizată, legea de modificare a Codului Penal, propusă de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, prin care termenele de prescripție ale infracțiunilor pedepsite cu închisoare între 10 și 20 de ani scad de la 10 la 8 ani.

De asemenea, potrivit proiectului, termenul de prescripție a răspunderii penale este de 4 ani când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depășește 10 de ani. În prezent, codul penal prevede un termen de prescripție de 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani.

Iar termenul de prescripție a răspunderii penale este propus să scadă la 3 ani când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mica de 3 ani sau amenda. În prezent, codul penal prevede un termen de prescripție de 5 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani.

Potrivit raportului de respingere întocmit de Comisia Juridică a Senatului, Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea, însă Guvernul nu susține inițiativa legislativă în punctul de vedere transmis forului legislativ.

Marți, plenul Senatului a avut pe ordinea de zi mai multe proiecte de lege care au împlinit termenele de dezbatere și adoptare tacită la 19, 21 si 22 iunie 2019.

Inițiativa legislativă adoptată tacit de Senat, urmează să meargă, potrivit procedurii parlamentare, spre avizare și raport în Comisii, iar ulterior va fi adoptată de Camera Deputaților, ca for decizional.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase