Slovacia expulzează trei diplomați ruși, care ar avea legătură cu asasinarea unui fost lider cecen, într-un parc din Berlin

Publicat: 11 08. 2020, 08:35
Actualizat: 11 08. 2020, 08:59
Slovacia expulează trei diplomați ruși, care ar avea legătură cu asasinarea unui cetățean georgian, într-un parc din Berlin / Foto: Captură / Pexels.com

Expulzarea celor trei diplomați ruși ar avea legătură cu asasinarea unui cetățean georgian în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin. Ministrul de Externe a declarat că consulatul slovac din St. Petersburg a emis o viză, fapt ce a dus la o „infracțiune deosebit de gravă”.

Slovacia a expulzat trei diplomați ruși pentru o „infracțiune deosebit de gravă”. Presa locală a scris că ar fi vorba despre legătura indivizilor cu execuția unui fost lider cecen într-un parc din Berlin, care a avut loc anul trecut.

Diplomații ruși, acuzați de crimă și spionaj

„Vă pot confirma că s-a luat decizia expulzării a trei angajați ai ambasaderi Federației Ruse în Slovacia”, a declarat Juraj Tomaga, șeful departamentului de comunicare cu presa din cadrul Ministerului de Externe din Slovacia. Presa locală a mai scris că diplomații ruși au fost implicați și în acte de spionaj.

Cotidianul Dennik N a scris că consulatul slovac la St. Petersburg a emis, anul trecut, viza care a permis accesul unui cetățean rus în UE, suspectat că l-ar fi ucis apoi pe georgianul Zelimkhan Khangoshvili, în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin, scrie dw.com.

„Potrivit informațiilor furnizate de serviciile secrete slovace, activitățile diplomaților s-au situat în conflict cu Convenția de la Geneva în privința Relațiilor Diplomatice”, a spus Tomaga. Acesta a adăugat că consulatul slovac din St. Petersburg „a fost manipulat și o infracțiune gravă a fost comisă pe teritoriul unui alt stat membru NATO și UE”.

Fostul lider cecen, asasinat cu trei focuri de armă

În data de 23 august 2019, un rus l-a asasinat cu trei focuri de armă pe cecenul cu origine georgiană, în vârstă de 40 de ani. Suspectul a fost prins în aceeași zi, după ce a fost văzut aruncând o perucă, o bicicletă și arma crimei în râul Spree. Criminalul se află acum în custodia poliției.

Ministrul de Externe german, Heiko Maas, a avertizat că Germania ar putea încerca să rezolve problema cu Rusia. Procurorii au acuzat Rusia că a ordonat asasinarea liderului cecen, dar Moscova neagă orice implicare.

Tensiuni diplomatice între Germania și Rusia

Asasinatul a produs o ruptură diplomatică între Germania și Rusia, deoarece Moscova a refuzat să se implice în anchetă.

Site-ul de investigații Bellingcat a scris că asasinul cecenului ar fi Vadim Krasikov, un asasin care a crescut în Kazahstan, când țara se afla sub influența Uniunii Sovietice și ulterior s-a mutat în Siberia.