STENOGRAME. Cum îl informa Mitică Iliescu pe Viorel Hrebenciuc că este interceptat: „V-am spus că dumneavoastră sunteți pe mandat”

STENOGRAME. Cum îl informa Mitică Iliescu pe Viorel Hrebenciuc că este interceptat:  V-am spus că dumneavoastră sunteți pe mandat
Publicat: 20/10/2014, 18:42
Actualizat: 30/04/2015, 12:12

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anunțat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și cumpărare de influență.

Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informații din interiorul DNA cu ajutorul fostului șef al Serviciului Protecție și Pază (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerând și obținând de la un angajat al Direcției informații despre interceptarea deputatului.

Mai jos, vă prezenmtăm pasaje din referatul DNA în care Mitică Iliescu vorbește cu Viorel Hrebenciuc:

„Hrebenciuc Viorel (vicepreședintele Camerei Deputaților) a întreprins demersuri pentru a obține informații cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Direcției Naționale Anticorupție față de persoana sa, promițând în schimb că va determina diverși funcționari publici, asupra cărora are influență sau lasă să se creadă că are influență, să își îndeplinească îndatoririle de serviciu în așa fel încât să obțină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informații diverse foloase necuvenite.

Astfel, anterior datei de 13.08.2014, Hrebenciuc Viorel i-a solicitat generalului (în rezervă, fost șef al Serviciului de Pază și Protecție) Iliescu Dumitru, să obțină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicațiilor efectuate de el, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum și instituția care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv Direcția Națională Anticorupție sau Serviciul Român de Informații, aspecte ce rezultă din următorul fragment al discuției dintre cei doi:

(…)

IOREL HREBENCIUC: Da, da. Eu o să pot să vă ajut, adică sper să pot să vă ajut, că am o mulțime întreagă de … Am lucrat extraordinar de atent în toată perioada asta, vă dați seama, aproape mai mult am stat.
ILIESCU DUMITRU: Dumneavoastră ați descoperit atunci! Atunci a fost prins, ați văzut, dar între timp am văzut și am vrut să vă previn, că dumneavoastră m-ați întrebat dacă e ceva și v-am spus: Domnule, nu e bine!
VIOREL HREBENCIUC: Da.
ILIESCU DUMITRU: Vă aduceți aminte?
VIOREL HREBENCIUC: Da.
(…)

Ulterior, la data de 13.08.2014, Iliescu Dumitru i-a precizat lui Hrebenciuc Viorel, că are posibilitatea reală de a obține aceste informații prin intermediul unui ofițer de poliție judiciară care activează în cadrul Direcției Naționale Anticorupție și care ar gestiona alături de procurori dosare de maxim interes pentru el, dosare în care sunt cercetate persoane cunoscute la nivelul opiniei publice și aflate în cercul relațional al vicepreședintelui Camerei Deputaților.

Cu aceeași ocazie, Iliescu Dumitru i-a spus lui Hrebenciuc Viorel că i-a solicitat ofițerului de poliție judiciară să obțină astfel de informații, iar ofițerul i-a comunicat că Hrebenciuc Viorel a fost și este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție.

Totodată, Iliescu Dumitru i-a adus la cunoștință lui Hrebenciuc Viorel că respectivul ofițer de poliție are acces la documentele din dosar, precum și din alte dosare penale de interes, întrucât se află în posesia cheii de la fișetul procurorului de caz, apreciind însă că este riscant ca ofițerul de poliție să scoată fizic acte pe care să i le pună la dispoziție, deoarece ar genera suspiciuni în rândul colegilor.

Iliescu Dumitru l-a asigurat pe Hrebenciu Viorel că, prin intermediul ofițerului de poliție, poate obține în continuare informații cu privire la evoluția dosarelor în care acesta este cercetat, dar și alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicității, aspecte ce rezultă din următoarele fragmente ale discuției dintre cei doi:
(…)
ILIESCU DUMITRU: (Vorbesc în șoaptă – n.n.) V-am spus că dumneavoastră sunteți pe mandat.
VIOREL HREBENCIUC: Mh! Da.
ILIESCU DUMITRU: Pur și simplu asta e tot ce am aflat.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da, da. Dar acum pentru care dosar?
ILIESCU DUMITRU: Nu știu, nu m-am băgat mai mult și vă spun și de ce. El a spus de ce: Domnule, dacă pun întrebări, șefa mea știe, că a văzut la mine în bibliotecă, în sufragerie, și știe.
VIOREL HREBENCIUC: Corect, corect! Da, da, da.
ILIESCU DUMITRU: Și zice: Dacă mă apuc acum să întreb …
VIOREL HREBENCIUC: El unde e acum, că am și uitat?
ILIESCU DUMITRU: El este acum la sectorul de poliție judiciară și lucrează pe partea judiciară și pe partea de DNA.
VIOREL HREBE: Mh!
ILIESCU DUMITRU: Mi-a spus: Domnule, lucrez la…
VIOREL HREBENCIUC: în sfârșit, nu contează!
ILIESCU DUMITRU: Și a venit cu informația asta, știa și de Ponta, și de toți. Știa cine are dosare, știa de cei special urmăriți ș.a.m.d.
VIOREL HREBENCIUC: Da.
ILIESCU DUMITRU: Știa de Băsescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul ăsta și mandatele pe care să le ia.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da. Mandatele pe cât timp se dau?
ILIESCU DUMITRU: Mandatul se dă în general pe șase luni de zile.
VIOREL HREBENCIUC: Șase luni? Deci sunt încă pe mandat.
ILIESCU DUMITRU: Dacă este un mandat pe siguranță națională, înseamnă că mai sunt câteva săptămâni, dar se poate prelungi, nașule.
VIOREL HREBENCIUC: Păi, la mine se prelungește în mod sigur.
ILIESCU DUMITRU: Pot să-l dea și pe o lună, depinde cât au nevoie. Pot să-l dea și pe trei luni, și pe șase luni, și pe un an, dar, de regulă, se dă pentru șase luni de zile.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da.
ILIESCU DUMITRU: (Vorbește în șoaptă – n.n.) Și el mi-a spus: Nu știu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului era un tabel cu persoanele, s-a primit ordin de la judecător, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit și alte persoane pe mandat, dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră pe mandat. L-am rugat să se documenteze, i-am zis: Documentează-te, vezi și tu dacă poți să afli mai multe.
VIOREL HREBENCIUC: Nu, nu.
ILIESCU DUMITRU: Dar e riscant. E riscant! A luat dosarul, dar nu se poate, nu știa ce să facă. VIOREL HREBENCIUC: Corect! Nu, nu, să nu facă niciun pas din ăsta care să-l miște acum, Doamne ferește, că îl am pe conștiință pe urmă.
ILIESCU DUMITRU: Și atunci când m-a sunat, nu mi-a venit să cred, dar mi-a zis: Mie mi-a sărit în ochi!
VIOREL HREBENCIUC: Da, da.
(…)
ILIESCU DUMITRU: Da, deci el a văzut, o fi știut el că e de la SRI, că nu e de la SRI? El a spus că a văzut tabelul de la DNA, o fi fost și la SRI, dar așa a văzut acolo.
VIOREL HREBENCIUC: Nu contează!
ILIESCU DUMITRU: însă el mi-a spus că a văzut pe tabel asta. Eu dacă am fost plecat, pe urmă a venit și problema asta, am fost atât de bulversat, că nu am mai putut să mă văd cu ei și să văd despre ce este vorba legat de dumneavoastră.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da.
ILIESCU DUMITRU: Acum să vedem despre ce este vorba. Pot să mă interesez și la SRI (vorbește în șoaptă – n. n.j, pot să mă documentez și la DNA.
VIOREL HREBENCIUC: Mh!
ILIESCU DUMITRU: Pot să mă interesez. Dacă vreți, pot să vă dau.
VIOREL HREBENCIUC: Nu-mi dați, nu știu dacă are rost. Eu acum îmi explic de ce nu îmi răspunde Marius la telefon. El mi-a trimis felicitări, totul, e foarte corect. Bine, a și fost plecat cu americanii, a venit, nu a venit, p … mă-si!. Eu am pus-o și eu pe chestii din astea.
ILIESCU DUMITRU: Vă spun că așa e sută la sută, garantat.
VIOREL HREBENCIUC: Da, nu, nu. Eu am pus-o pe chestii din astea, că el nu îmi răspunde.
(…)
ILIESCU DUMITRU: Ce se întâmplă? De ce a venit puțin speriat la mine atunci? A fost o discuție cu procuroarea și procuroarea a întrebat la ce e … Știți că v-am zis de atunci, că l-am ajutat pe soțul ei într- o perioadă.
VIOREL HREBENCIUC: Da.
ILIESCU DUMITRU: Și văzând chestia asta el a rămas blocat. El a crezut inițial că dosarul ăla e al dumneavoastră acolo.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da.
IILIESCU DUMITRU: Și pe urmă și-a dat seama că, de fapt, erau mai mulți în dosarul respectiv și erați și dumneavoastră printre ei.
VIOREL HREBENCIUC: Da.
ILIESCU DUMITRU: Și el mi-a spus că nu a putut…
VIOREL HREBENCIUC: Când vorbiți cu el la telefon …
LIESCU DUMITRU: Acum a rămas prietena lui.
VIOREL HREBENCIUC: Nu mă deranjează.
ILIESCU DUMITRU: El e un tip din ăsta foarte corect, muncește mult.
VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!.
ILIESCU DUMITRU: Nu se lasă până nu termină materialul.
VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!
ILIESCU DUMITRU: Și ea are nevoie, că simt cauzele ei, dar ea probabil, știind,că e o relație între noi și dumneavoastră, nu i-a dat dosarul.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da.
ILIESCU DUMITRU: în general, îi dă toate dosarele. De fapt el îi ține dosarele în fișet. El le ține acolo, are cheia de la fișetul ei.
VIOREL HREBENCIUC: Perfect!
ILIESCU DUMITRU: El le pune în ordine, el le cercetează, el e conexiunea cu poliția pentru diverse acte.
VIOREL HREBENCIUC: Frumos, bravo lui! Excelent!
ILIESCU DUMITRU: Asta e!
VIOREL HREBENCIUC: Singurul lucru, să stea liniștit după aia.
ILIESCU DUMITRU: Eu v-am spus exact așa cum e. Nu pot să vă spun ceea ce nu știu, nu cunosc. De fapt, să vă spun sincer, am vrut să vin să mă văd cu dumneavoastră numai pentru treaba asta.
VIOREL HREBENCIUC: Haideți să ne vedem puțin mai des, așa, cam la două, trei săptămâni. Eu sper ca până după mijlocul lui septembrie, încolo, să mă reglez puțin, așa că sunt și eu pe aici, dar din toate părțile vin …
ILIESCU DUMITRU: Da, știu.
VIOREL HREBENCIUC: Dar din toate părțile vin și chestiuni care trebuie să se întâmple.
(…)
A
In schimbul acestor informații, ofițerul de poliție, prin Iliescu Dumitru, i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel să îl recompenseze, în sensul obținerii unor foloase necuvenite, natura acestor foloase nefiind stabilită până la acest moment.
De asemenea, în contrapondere la serviciile acordate, Iliescu Dumitru i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel sprijinul pentru angajarea fiicei sale, Ana-Maria Joițoiu, de profesie arhitect, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a promis că prin intermediul fiului său, Hrebenciuc Andrei, va determina funcționari publici să o angajeze într-o instituție publică., aspecte ce reies și din următorul fragment al discuției dintre cei doi:
(…)
ILIESCU DUMITRU: Cu Ana sunt acum și eu, îi caut ceva.
VIOREL HREBENCIUC: Unde e Ana?
ILIESCU DUMITRU: Nu am reușit să o bag pe nicăieri, dar am niște conexiuni și s-ar putea să-i găsesc ceva, să-i rezolv.
VIOREL HREBENCIUC: Dar unde? Poate pot să o ajut și eu.
ILIESCU DUMITRU: Nu știu, sunt în căutare. Am întrebat într-o parte, în alta, dar nu am găsit. VIOREL HREBENCIUC: Ea e arhitect.
ILIESCU DUMITRU: Da, e arhitect. Nu știu, poate dacă am găsi o soluție, o societate din asta, pe arhitectură, ar fi cea mai bună chestie pentru ea. Ar putea face lucrări acasă, acum se trimit lucrările pe mai!.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da. Să vorbesc cu Andrei, să văd, că el e cu zona asta.
(…)
Tot în schimbul informațiilor furnizate de către ofițerul de poliție judiciară, prin intermediul lui Iliescu Dumitru și la solicitarea acestuia din urmă, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va interveni pe lângă diverse persoane influente printre care și un funcționar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influență, pentru a-i determina să o mențină în funcție pe Despa Silvia, funcționar în cadrul Fondului Național de Garantare. Aceste aspecte rezultă din următorul fragment al discuției:
(…)
ILIESCU DUMITRU: Auziți, cumva pe Silvia Ciornei o știți?
VIOREL HREBENCIUC: O știu, dar nu am văzut-o de câțiva ani. Ce-i cu ea, unde e ea?
ILIESCU DUMITRU: Ea este la Fondul de Garanție. Fondul Național de Garanție, FNG.
VIOREL HREBENCIUC: Da.
ILIESCU DUMITRU: Este acolo tot o fată Silvia, îi spune ei Despa, lucrează acolo.
VIOREL HREBENCIUC: Da.
ILIESCU DUMITRU: S-a schimbat garnitura acolo și în general unii dintre ei se mai mișcă dintr-o parte în alta. Dacă are posibilitatea, numai dacă are posibilitatea, nimic altceva.
VIOREL HREBENCIUC: Da, o să-i transmit și o să vorbesc cu Bogdan Ciopel, el trebuie să știe. Eu am văzut-o acum când a venit la PC, dar nu mai știam că a rămas pe acolo.
ILIESCU DUMITRU: Ea se știe cu Bogdan.
VIOREL HREBENCIUC: Da, și am văzut-o pe acolo, m-am pupat cu ea, na, doamna ministru. Dar îi transmit, văd cum fac. Văd exact unde e, nu cumva să fie … Dacă e Cristi Socol… Ia stați puțin! ILIESCU DUMITRU: Silvia Despa o cheamă. Soțul ei este Nicu Despa, e colonel.
VIOREL HREBENCIUC: Numai bine, că e ocupat.
ILIESCU DUMITRU: Dar numai dacă se poate.
VIOREL HREBENCIUC: Stați să vedem unde e ea, dacă ține de Cristi. Este consilierul primului ministrului pe economic, e copil de-al meu.
ILIESCU DUMITRU: Aaa!
VIOREL HREBENCIUC: Ei, nu fac eu din astea, vă dați seama. L-a crescut pe Andrei, pe Andrei l-a adus asistentul lui în primul an, e din familie, cum ar veni.
ILIESCU DUMITRU: Copiii merg pe la ei și au venit la mine ieri.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da, da. (Vorbește la telefon: Ce faci, măi, Cristi? Ce faci? Ia zi! A, bravo! Și unde ești acasă, aici sau la Buzău? Am înțeles. Cristi,spune-mi și mie, Silvia Ciornei lucrează cumva pe la tine, pe acolo, pe la garantare? Pe unde e? Da? Aha! Dă-mi un SMS cu numărul ei de telefon. Da, da.Bine, te pup! Pa, pa! – n.n.) Da, e la garantare. Mi-a zis că nu ține de el, dar vorbesc cu Daniel Constantin, că ăla ascultă de mine.
ILIESCU DUMITRU: Aha!
VIOREL HREBENCIUC: Vorbesc cu Daniel să ne lase în pace. II prind eu pe Daniel, imediat ce îl prind, vorbesc cu el.
ILIESCU DUMITRU: Să nu uitați numele.
VIOREL HREBENCIUC: Silvia Despa. Nu uit, ce dracu? Mihaela Lupu în partea aialaltă și Silvia Despa aici. Dar chiar să scriu Silvia Despa aici, stați așa, că facem altceva.
(…)
în același context, la solicitarea lui Iliescu Dumitru, Hrebenciuc Viorel i-a promis acestuia că va interveni pe lângă Mihalcea Silvia Claudia funcționar în cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului, asupra căreia a lăsat să se creadă că are influență, pentru a o determina să îl ajute pe Iliescu Dumitru să înregistreze în Registrul Comerțului drepturile asupra S.C. Agenția Română de Securitate S.R.L. în acest sens Hrebenciuc Viorel a contactat-o la data de 13.08.2014 pe Mihalcea Silvia Claudia și i-a comunicat că urmează să se prezinte la ea, numita Lupu Mihaela, avocata lui Iliescu Dumitru, persoană ce vine din partea lui, astfel cum rezultă din următorul fragment:
(…)
VIOREL HREBENCIUC: La Registru e fata mea.
ILIESCU DUMITRU: Cine?
VIOREL HREBENCIUC: Silvia.
ILIESCU DUMITRU: Nu știam.
VIOREL HREBENCIUC: Păi, nu a fost la cabinet la mine zece ani? E foarte bună. Vă știe ea, nu trebuie să o cunoașteți.
ILIESCU DUMITRU: Dați-mi și mie numărul ei. Nu mă duc eu, trimit pe cineva, pentru că dacă mă duc eu pe acolo, poate apare careva. Dați-mi și mie un telefon al ei să o sune fata mea.
VIOREL HREBENCIUC: Acum vi-1 dau.
ILIESCU DUMITRU: Ce se întâmplă, eu puteam să fac altfel.
VIOREL HREBENCIUC: Vă dau acum un SMS cu numărul ei.
ILIESCU DUMITRU: Și un nume?
VIOREL HREBENCIUC: Silvia. Cum o mai cheamă? Taică-su a fost procuror-șef.
ILIESCU DUMITRU: Am notat: Silvia,
VIOREL HREBENCIUC: Cum o cheamă pe fata dumneavoastră?
ILIESCU DUMITRU: Mihaela Lupu.
VIOREL HREBENCIUC: O sun, dar să văd dacă nu e cumva în vacanță.
ILIESCU DUMITRU: Numai să nu uitați dumneavoastră numele Mihaelei.
VIOREL HREBENCIUC: Nu, acum o sun. Nici Andreea nu răspunde. Mă sună ele. Cât stăm noi de vorbă, mă sună una din ele. Poate o fi plecată, se mărită și ea acum. în sfârșit, mă sună ele.
ILIESCU DUMITRU: Și am luat toate măsurile necesare, am blocat tot peste tot, în fine. Sunt într-o situație destul de delicată, pentru că, fiind în familie, mai cunoaște …
VIOREL HREBENCIUC: Mă sună Silvia. (Vorbește la telefon: Ce faci, Silvia? Ești în vacanță, ce-i cu tine? Dar unde ești? Nu, te întrebam dacă ești în concediu sau la birou. Aaa, nu ai fost în concediu?
Ai fost sau nu te-ai dus? Când e nunta,Silvia? A, mai e timp. Am înțeles. Silvia, bem o cafea vineri, când o să ajung și eu la București, sau luni, dar o să te caute din partea mea Mihaela Lupu. Da? Așa, ca să știi. Și, oricum, vreau să te văd, da? Hai, te pup mult! Sărut mâna! Pa, pa!) Era la Asirom, telefonul era în geantă, ca la femei.
(•••)
Cu ocazia întâlnirii din data de 13.08.2014, Iliescu Dumitru i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă funcționari publici pentru a-i determina să îl destituie pe Bontea Vlad, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, din funcția pe care o exercită, cerere acceptată de către Hrebenciuc Viorel.
Această solicitate a lui Iliescu Dumitru a fost făcută în contextul în care, după ce a înființat societatea Agenția Română de Securitate S.R.L. și după ce a trecut-o pe numele lui Bontea Vlad și soția sa, Bontea Alina-Loredana, cei doi refuză la momentul actual să îi restituie părțile sociale ale societății, aspecte ce rezultă din următorul fragment al discuției dintre cei doi:
(…)
ILIESCU DUMITRU: Știți că eu societatea am avut-o pe numele nepoatei mele și al lui Vlad Bontea. Ea e căsătorita cu Vlad.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da.
ILIESCU DUMITRU: Fata asta este a treia fată a mea, eu am crescut-o de mică.
VIOREL HREBENCIUC: Știu, știu!
ILIESCU DUMITRU: Nu puteam să țin pe numele meu societatea? Cu tot cu terenuri, cu tot, tot, tot, în iulie mă anunță că nu îmi mai dă societatea.
VIOREL HREBENCIUC: Vai!
ILIESCU DUMITRU: De cine credeți că era pusă? De bărbatu-su! Și pe el, nu vă, eu l-am pus vicepreședinte.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani