Sute de copii au murit după ce au fost tratați cu sirop de tuse. Organizația Mondială a Sănătății a deschis o anchetă

Sute de copii au murit după ce au fost tratați cu sirop de tuse. Organizația Mondială a Sănătății a deschis o anchetă
Sursă FOTO - Facebook/OMS
Publicat: 24/01/2023, 22:45
Actualizat: 24/01/2023, 22:46

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cercetează moartea mai multor sute de copii care au fost tratați cu siropuri de tuse contaminate. Iată despre ce e vorba.

Decesele au avut loc în vara anului trecut în Gambia, Indonezia și Uzbekistan, iar produsele contaminate, mai exact, siropuri de tuse pentru copii au fost produse de firme din India și au fost recomandate de medici, însă fără să fie suficient testate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a demarat o investigație menită să stabilească dacă există vreo legătură între moartea a 300 de copii din trei state și un lot de sirop de tuse contaminate cu o toxină.

Invocând „niveluri inacceptabile” de toxine în aceste produse, OMS caută să descopere mai multe date în baza cărora să stabilească dacă materiile prime folosite la prepararea acestor siropuri de tuse de producători din India și Indonezia au fost cauza celor 300 de decese.

Totodată, investigatorii Organizației doresc să afle dacă materiile prime au fost obținute de la aceiași furnizori.

Experții OMS evaluează și dovezile pentru a stabili dacă sau când, astfel de produse sunt necesare din punct de vedere medical pentru copii, iar în acest mod specialiștii organizației vor elabora și un set de recomandări.

Din păcate, câteva sute de copii au murit din cauza unor leziuni renale după ce au fost tratați cu sirop pentru tuse.

Decesele au început din vara anului 2022

Decesele au început în iulie 2022 în Gambia, fiind urmate de alte cazuri în Indonezia și Uzbekistan.

OMS a declarat că decesele sunt legate de siropurile de tuse eliberate fără prescripție medicală pe care copiii le-au luat pentru boli comune și care conțineau o toxină cunoscută, dietilenglicol sau etilenglicol.

După anchetă au fost identificați șase producători de medicamente din India și Indonezia care au realizat aceste siropuri.

„Acest lucru este de cea mai mare prioritate pentru noi, pentru a nu mai vedea decese de copii din cauza a ceva ce poate fi atât de ușor de prevenit”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris.

Agenția de sănătate a Națiunilor Unite a declarat luni că și-a extins investigația privind posibila contaminare cu dietilenglicol și etilenglicol în siropurile pentru tuse la alte patru țări, Cambodgia, Filipine, Timorul de Est și Senegal, potrivit Evz.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase