Tânăra care cântărea 16 kilograme la 19 ani, externată și dusă într-un centru de plasament

Tânăra care cântărea 16 kilograme la 19 ani, externată și dusă într-un centru de plasament
Publicat: 08/01/2014, 15:22
Actualizat: 07/02/2019, 09:48

Tânăra de 19 ani care cântărea 16 kilograme a fost externată, miercuri, de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași și urmează să fie preluată într-un centru de plasament din județul Suceava, unde va fi îngrijită de personal specializat până la reintegrarea în familie.

Directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, Margareta Isăilă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în cazul tinerei, care a fost externată miercuri, într-o primă etapă s-a luat măsura internării într-un centru al DGASPC Suceava, unde va fi îngrijită de personalul specializat al instituției, care va urma recomandările medicilor.

Ea a spus că fata ar putea fi integrată în familie în urma unei anchete sociale și după ce va fi găsit un asistent personal care să aibă grijă de ea.

Marin Burlea, șeful Clinicii V de Pediatrie a Spitalului „Sfânta Maria” din Iași, unde a fost internată tânăra, a declarat că în câteva săptămâni fata a luat patru kilograme în greutate, iar recuperarea acesteia este „surprinzător de bună”.

Potrivit lui Burlea, tânăra are poftă de mâncare și va recupera „sigur” deficitul de greutate.

„Evoluția este bună, chiar surprinzător de bună. Are poftă de mâncare, iar pronosticul este pozitiv. Va recupera sigur în greutate și nu m-ar mira ca peste vreo șase luni să aibă greutatea dublă”, a spus medicul ieșean, precizând că în perioada spitalizării fata a făcut tratament balneologic, gimnastică și kinetoterapie.

Burlea a precizat că tânăra va trebui să revină în spital peste câteva săptămâni, pentru o intervenție chirurgicală la dantură.

Tânăra de 19 ani, din comuna suceveană Moldovița, a fost internată la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași în luna decembrie, când cântărea doar 16 kilograme după ce a fost hrănită numai cu lapte și apă cu zahăr de către mama sa, care are schizofrenie, medicii afirmând că aceasta a menținut-o în stadiul de bebeluș.

Tânăra are o înălțime de 118 centimetri, cât măsoară un copil de 6-7 ani, și avea o greutate de doar 16 kilograme, medicii afirmând că are grave carențe alimentare și retard psihic cauzat de relația nefirească avută cu mama ei, care a menținut-o cu forța la stadiul de bebeluș, dar și de lipsa unei alimentații adecvate.

Potrivit medicilor, fata, care a fost hrănită de mamă doar cu lapte și apă cu zahăr, s-a dezvoltat ca un copil de 6-7 ani și se exprimă ca unul de 3 ani, are dinții distruși, nu i-a crescut părul, nu socializează.

Fata mai are o soră geamănă, care s-a dezvoltat normal, având 160 de centrimetri și 50 de kilograme.

În urma verificărilor dispuse în acest caz de prefectul de Suceava, Florin Sinescu, s-a stabilit ca în cazul fetei din Moldovița Inspectoratul Județean de Poliție să facă cercetări și să stabilească persoanele vinovate pentru infracțiunea de „punere în primejdie a unei persoane în neputință de a se îngriji”, cu precizarea că pe parcursul anchetei există posibilitatea extinderii cercetărilor și cu privire la alte infracțiuni, față de persoanele responsabile.

Totodată, Prefectura Suceava va sesiza organele de cercetare și urmărire penală în cazul primarului din Moldovița, Traian Iliesi, în cazul asistentului personal Nicolae Parâjnec, al inspectorului social din Primăria Moldovița Cristinica Axenia Haucă și în cazul medicului de familie Sorina Rusu, pentru neglijență în serviciu, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, rele tratamente aplicate minorului și sustragere de la tratament medical față de persoanele care aveau responsabilități în conformitate cu legislația privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

În acest caz s-a dispus și desfacerea contractului de muncă al asistentului personal al fetei, Nicolae Parâjnec, sancționarea, prin comisia de disciplină, a inspectorului social din Primăria Moldovița Cristinica Axenia Hauca, dar și reevaluarea fetei de către Comisia de evaluare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, pentru „identificarea nevoilor individuale ale acesteia și a condițiilor de mediu familial și medico-social optime în vederea recuperării acesteia și stabilirii unui manager de caz, a unui plan individual de servicii și a unui program individual de reabilitare și integrare socială”.

În urma verificărilor dispuse de prefect, comisia a constatat că tânăra, născută în 13 ianuarie 1995, este diagnosticată cu: „Sechele encefalopatie cronică infantilă, hipodezvoltare statico-ponderală, anemie severă, întârziere severă în dezvoltarea funcțiilor psiho-cognitive cu tulburări de relaționare și inserție socială”.

Tânăra s-a aflat în evidențele medicale încă din primii ani de viață, iar din anul 2007 a fost încadrată în gradul I, cu asistent personal, de către Comisia pentru Protecția Copilului Suceava, iar din ianuarie 2013 a fost evaluată de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, întocmindu-se un program individual de recuperare, reabilitare și integrare socială, cu recomandarea de a se monitoriza evoluția bolii din punct de vedere medical și sprijin familial/comunitar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Supă de cartofi cu pâine prăjită și usturoi. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște