• Publicat:
Știri

Teodorovici, referitor la intrarea în Schengen: Trebuie fermitate. Zilnic, economic, pierdem sume mari

Teodorovici, referitor la intrarea în Schengen: Trebuie fermitate. Zilnic, economic, pierdem sume mari
Întrebat, vineri, la o întâlnire cu românii din Diaspora, despre intrarea României în Schengen, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, că trebuie „fermitate" și că țara noastră trebuie să aibă o poziție „tranșantă".

„Referitor la Schengen, ne trebuie o poziție tranșantă. (…) Și dau exemplul pălincii. De la începutul președinției am spus, e o discuție veche, din 2015, cu problema cu acciza, cu producătorii de pălincă, cei care zic că în România trebuie să ne luptăm pentru ca în gospodării să se producă o cantitate mai mare de pălincă, fără să fie accizată, față de ce este astăzi în legislație. Și s-a ridicat această problemă în întâlnirea de miniștri de Finanțe, la nivel european, când eu eram președintele acestor miniștri, în cele 6 luni de zile. Am ajuns la un consens (…) și am ajuns în ultima fază ca 100 de litri să se producă în gospodării, pe lângă ce este astăzi, fără să fie accizate. Ei și patru țări ne-au blocat, Cehia, Bulgaria și încă două”, a spus Teodorovici.

El a explicat că Cehia a motivat că acolo ar fi murit oameni, după ce s-au intoxicat.

„Că în Cehia au murit, s-au intoxicat – ce treabă am eu cu Cehia? La noi, în România este mai mult decât o tradiție pălinca, este un fel de a trăi – am încercat să le explic celor de acolo. Le-am dus pălincă miniștrilor de Finanțe, să vadă ce și cum. Le-am spus că la noi asta facem, trăim în felul ăsta, așa e la noi, nu exportăm, nu afectăm pe nimeni. (…) Au blocat. Aveam la pachet două directive de modificat, pe partea asta de accize. Și atunci am spus: dacă pe asta nu mi-o faceți cum vreau eu, atunci nici celalaltă, care era gata, nu trece, simplu! (…) Și nu s-a trecut acea directivă care era gata, pentru că nu au trecut-o pe asta. Și le-am spus: . (…) Deci partea asta cu Schengen-ul la fel trebuie pusă. , pentru că totul este aici economic. Noi zilnic, economic, pierdem sume mari. (…) Deci fermitate trebuie de multe ori, chiar dacă pare altfel decât, așa, regulile bisericești, dar trebuie să fim și așa, pentru că toți fac în același fel. Toți!”, a mai declarat Teodorovici.

Inchide