Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei

Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei
Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 04/03/2022, 16:06
Actualizat: 04/03/2022, 16:07

Tiraspolul a solicitat recunoașterea independenței Transnistriei în contextul cererii depuse de Republica Moldova de aderare la Uniunea Europeană. Autoritățile republicii autoproclamate s-au declarat nemulțumite că nu a fost consultată și partea transnistreană.

Vineri a fost emisă o declarație legată de recunoașterea independenței Transnistriei. Așa-numitul minister de Externe de la Tiraspol a invitat Chișinăul la dialog „pentru un divorț civilizat și stabilirea relațiilor inter-statale”. Autoritățile transnistrene s-au adresat cu solicitarea de recunoaștere a independenței Transnistriei către ONU, OSCE și alte organizații internaționale.

În textul declarației scrie că „semnarea de către autorităţile de la Chişinău a cererii de aderare la Uniunea Europeană în condițiile unui conflict nesoluţionat, fără luarea în considere a opiniilor tuturor părţilor şi fără consulări cu “partea transnistreană”, pune un punct în procesul de reglementare, care necesită o soluţie urgentă la nivel internaţional.”

Liderii republicii autoproclamate mai transmit că în aceste circumstanţe, create de conducerea Moldovei, chemăm partea moldovenească să înceapă un dialog cu Transnistria pentru o reglementare civilizată a relaţiilor a două state independete, prin semnare unui acord amplu.

Autorităţile de la Chișinău nu au venit până în acest moment cu o reacţie.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi că a semnat cererea de aderare a Republicii la Uniunea Europeană.