TONE de gunoaie SUFOCĂ malul Dunării în dreptul orașului GALAȚI

Redactor:
Corespondenti
Tone de gunoaie sufocă malul Dunării în dreptul orașului Galați. Vezi imagini grăitoare despre nepăsare

Gunoaiele vin din amonte de la localitățile de pe fluviu, dar și de pe afluenții Dunării, în special de pe Siret. Cele mai multe resturi se adună în jurul pontoanelor pe care se află restaurante și la punctul de Trecere Bac Galați-Tulcea, unde există un cot al Dunării.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au inspectat zona și au avertizat agenții economici să curețe luciul apei. În caz contrar, pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 50.000 de lei și 100.000 lei.

Proprietarii restaurantelor plutitoare și administratorii Navrom Bac ar trebui să strângă gunoaiele, dar se plâng că nu au utilajele necesare. În trecut, ei apelau la societatea de salubritate, însă vechiul utilaj de curățat luciul apei nu mai există, astfel că au cerut ajutorul Primăriei Galați și al Administrației Porturilor Dunării Maritime.

„Noi am făcut adresă la Ecosal. Cu cu ei am mai colaborat cu ani în urmă, aveau un utilaj pe care îl puneam pe ponton și veneau cu un tractor cu o remorcă și ne curățau,” a declarat șeful flotei Navrom Bac, Grigore Crăciun. „Nu îl mai au, nu ne mai pot ajuta. Am făcut o adresă la APDM, am cerut o navă să curățăm, dar ne-au spus că nu au așa ceva. Acum așteptăm și noi, poate ne ajută Primăria să găsim o soluție. Așteptăm, poate mai scade apa. Marinarii noștri nu îi avem specializați pe așa ceva și intrăm în conflict cu ITM-ul după-aia. Nu avem oameni specializați, nu avem bărci. Cum să bagi omul să tragă gunoaiele cu mâna? Nu se poate”.

Reprezentanții societății de salubrizare din Galați confirmă că nu au un utilaj pentru intervenția în apă și pot transporta gunoiul doar dacă este adus la mal.

„Așa cum i-am anunțat și în scris pe cei de la Navrom Bac, Serviciul Public Ecosal pune la dispoziție orice mijloc de încărcat și transportat deșeuri, dar condiția este să fie gunoiul scos din Dunăre, pe o platformă sigură, pentru ca utilajele să nu se scufunde. Nu avem utilaj care să acționeze pe luciul apei, la Dunăre. În urmă cu câțiva ani am avut un utilaj, un tractor pe pneuri, el nu mai este în uz și nu îl mai folosim”, a explicat reprezentantul societății Ecosal Galați, Vasile Tașcă.

Pe malul Dunării apar frecvent gunoaie, dar în trecut se găseau rapid soluții. Acum însă situația se prelungește spre nemulțumirea gălățenilor care se plimbă pe malul apei și care spun că peisajul lasă de dorit și se tem că resturile ar putea ajunge în Delta Dunării.

„Când se desprinde, se desprinde ca o insulă, ajunge departe, în alte părți. Destul de trist, dar adevărat… Ar trebui să se facă curățenie, Primăria să aibă mai multă grijă de apele noastre”, a spus unul dintre clienții bacului care leagă malul gălățean de cel tulcean.

Săptămâna viitoare inspectorii Gărzii de Mediu vor merge pe malul Dunării pentru a verifica dacă agenții economici au luat în serios avertismentele lor.

 

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
BREAKING NEWS Vladimir Putin, noi amenințări spre România. SUA este ținta finală!
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Misha cere ajutorul ministrului Culturii. Se numără printre victimele pandemiei
Inchide