TRANSPORTUL PUBLIC de persoane între București și Ilfov va fi SUSPENDAT din 31 octombrie. COTAR: Nu mai există nicio autoritate care să reglementeze această piață

Publicat: 29/10/2018, 13:49

Transportulpublic de persoane între București și localitățile din Ilfov va fi suspendat, începând cu data de 31 octombrie, a anunțat, luni, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

„Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România își cere scuze față de clienții care vor avea de suferit în urma măsurilor de urgență pe care transportatorii le vor lua, în zilele următoare, dar îi roagă pe cei afectați de această situație să înțeleagă de ce se întâmplă aceste lucruri în România. Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a decis soarta a peste 100.000 de români care folosesc în fiecare zi autobuzele și microbuzele între București și localitățile din Ilfov. În ultimii ani, firmele care operează curse între București și Ilfov au investit peste 20 de milioane de euro în 170 de autobuze urbane care stau în garaj și pentru care se plătește leasing fără să circule pe vreun traseu”, au declarat reprezentanții COTAR.

Reprezentanții Confederației susțin că au luat această decizie „din cauza faptului că nu mai există nicio autoritate care să reglementeze această piață”.

Acum șase luni, Autoritatea Metropolitană de Transport a fost desființată, astfel că atribuțiile în privința serviicilor de transport persoane București-Ilfov au fost transferate, în subordinea Primăriei Capitalei, respectiv la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public (ADITP). „În prezent, nu există nicio procedură de atribuire pe traseele care fac legătura între București și localitățile județului Ilfov”, adaugă reprezentanții COTAR.

ADITP București-Ilfov nu a luat nicio decizie privind atribuirea licențelor de transport, în condițiile în care specialiștii acestei asociații, odată cu preluarea reglementării acestui serviciu, aveau obligația să prezinte strategia privind atribuirea licențelor, un studiu de fundamantare, astfel încât operatorii de transport să își pregatească din timp investițiile în flotele auto, potrivit reprezentanților Confederației citate. În plus, ei mai precizează că această Asociație nu a luat nicio decizie în privința reglementărilortransportului public de persoane între București și Ilfov și nici nu a rezolvat problema emiterilor de licențe pentru acestea.

„Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov, care a preluat atribuțiile, nu este competentă să gestioneze acest domeniu”, au mai spus reprezentanții COTAR.

Aceștia menționează că autoritățile nu respectă deciziile justiției, hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2017, prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele care fac legătura între București și localitățile județului Ilfov, și nici sentința din 2018 a Tribunalului București, prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele ce fac legătura între Capitală și localitățile din Ilfov.

„Refuzul autorităților de a derula o procedură transparentă de atribuire a traseelor și licențelor, pe rutele de transport între București și Ilfov, ascunde sub preș un abuz ce va urma începând cu 1 ianuarie 2019. Credem că se urmărește interesul societăților de transport nou înființate și finanțate de bugetele locale ale primăriilor din orașele reședință de județ. Transportatorii nu au primit niciun leu pentru achiziția de autobuze – suportă integral achiziția de mijloace de transport. Se încalcă principiul liberei concurențe privind condițiile de acces la piațatransportului de persoane”, a declarat Dan Leasă, prim vicepreședinte COTAR- filiala Ilfov.

De asemenea, transportatorii cer armonizarea legislației naționale cu cea europeană, precum și înnoirea parcului auto într-un mediu concurențial, în condiții egale de acces la piațatransportului de persoane București-Ilfov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...