Turcan, despre reclamarea petrecerilor în pandemie: E ceva absolut firesc. Poliţia aplică legea şi dorinţa noastră este să creştem gradul de conformare

Turcan, despre reclamarea petrecerilor în pandemie: E ceva absolut firesc. Poliţia aplică legea şi dorinţa noastră este să creştem gradul de conformare
Pensionarii, mesaj dur! „Probabil că doamna Turcan vrea să ne ducă la cimitir!” / Raluca Turcan. Sursa FOTO: Mediafax
Publicat: 28/10/2020, 09:03
Actualizat: 06/04/2021, 15:30

Petrecerile cu 30 de persoane sunt interzise în contextul pandemiei de coronavirus, iar vecinii pot sesiza organele de control pentru a aplica sancțiuni, spune vicepremierul Turcan, explicând că este nevoie ca persoanele care încalcă legea să fie pedepsite, pentru a crește gradul de conformare la reguli.

„Dacă fac acasă (petreceri – n.r.) cu 20 de oameni este la limita regulii impuse de noi. Dacă fac deja cu 30 de oameni, atunci, dacă organele de control sunt sesizate, aplică amenzi. Aşa este în momentul de faţă decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, statuată prin hotărâre de guvern”, a explicat Raluca Turcan la Digi24.

Întrebată dacă este recomandat ca oamenii să raporteze la poliție petrecerile vecinilor, Turcan a răspuns că aceasta este o practică firească, întrucât este nevoie de creșterea gradului de conformare.

„Este o practică. Şi nu doar în România. Nu inventăm noi apa caldă şi nu sunt românii mai delaţionişti decât alţi cetăţeni din lumea aceasta. Şi în Germania, şi în Elveţia, unde sunt sesizate încălcări ale regulilor stabilite intervin organele de aplicare şi de respectare a legii. E ceva absolut firesc. Până la urmă, noi suntem o comunitate şi funcţionăm într-o solidaritate din aceasta care transcede statutul social. Oamenii pot să sesizeze Poliţia, Poliţia aplică legea şi dorinţa noastră este, făcând publice aceste măsuri şi pericolele care îi aşteaptă pe cei care încalcă legea, să creştem gradul de conformare”, a explicat Raluca Turcan.

Turcan: Noi nu stăm acum să avem o satisfacţie personală din numărul de amenzi date

Vicepremierul susține că aplicarea amenzilor nu este un scop în sine, ci gestionarea pandemiei este miza:

„Noi nu stăm acum să avem o satisfacţie personală din numărul de amenzi date. Pentru că nu acesta este scopul. Scopul este să prevenim răspândirea îmbolnăvirii cu acest virus, să creştem gradul de conformare. Dacă lumea nu se conformează şi nu înţeleg oamenii că, până la urmă, riscă să-şi omoare membri ai familiei, membri ai comunităţii, atunci trebuie să suporte şi rigorile legii”, a punctat Turcan.