TVR: 309 locuri de muncă nu sunt afectate de restructurarea din Televiziunea Română

TVR: 309 locuri de muncă nu sunt afectate de restructurarea din Televiziunea Română
Publicat: 14/11/2012, 19:17
Actualizat: 26/03/2019, 08:49

Un număr total de 309 locuri de muncă nu sunt afectate de procesul de restructurare din Televiziunea Română, la sfârșitul căruia TVR va avea un număr de 2.395 de angajați, dintr-un total actual de 3.235 salariați, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

„Salariații notificați de către conducerea societății au acceptat participarea la procesul de selecție de personal în vederea concedierii colective, într-o proporție de 96,35%. Astfel, au fost transmise un număr de 2.773 de notificări, dintre care 2.672 au fost primite și semnate de salariați. Un număr de salariați nu au fost notificați și, în consecință, nu participă la selecția de personal, fie din motive legale, strict determinate, fie din motive care decurg din logica noilor fluxuri de activitate, incluse în planul de restructurare aprobat prin Hotărârile Consiliului de Administrație nr. 110/2012 și 121/2012”, se spune în comunicatul TVR.

Astfel, un număr de 309 locuri de muncă nu sunt afectate de restructurare.

Potrivit comunicatului TVR, conform reglementărilor legislației incidente, sunt exceptate de la selecția de personal mai multe categorii de salariați, respectiv 56 de salariați aflați în concediu de îngrijire copil, conform art. 51, alin.1, lit a) din Codul Muncii, precum și 30 de salariați care au notificat în termen legal angajatorul, în conformitate cu dispozițiile art. 60, alin.(1) lit.c) din Codul Muncii, coroborate cu cele ale OUG nr.96/2003 (femei însărcinate).

De asemenea, sunt exceptați 27 de salariați care au revenit din concediul de îngrijire copil și se află în perioada de 6 luni, în care sunt protejați de lege, conform art. 44, lit.f) din CCM al SRTv în vigoare.

Pe de altă parte, potrivit TVR, 114 salariați nu pot fi concediați, în temeiul dispozițiilor art. 182 alin. 1 și art. 183 din Contractul Colectiv de Muncă, coroborate cu cele ale art. 60 alin. 1, litera g) și ale art. 220 și 226 respectiv art. 50 lit. e) din Codul Muncii și cu cele ale art. 9, 10 și 12 din Legea nr. 62/2011 privind dialogul social, care au transmis angajatorului, până la data demarării procesului de selecție, acte motivate în acest sens (cu funcții sindicale alese).

Acestora li se adaugă 6 salariați detașați la alte instituții, conform art. 45-47 din Codul Muncii, 25 de salariați aflați în concediu fără plată, protejați conform art. 54 din Codul Muncii, dar și 2 salariați ale căror Contracte Individuale de Muncă încetează până la sfârșitul anului în conformitate cu dispozițiile art. 56 lit c) din Codul Muncii (pensionare pentru limită de vârstă).

Pe de altă parte, potrivit comunicatului, în conformitate cu celor două Hotărâri ale Consiliului de Administrație, respectiv 110/2012 și 121/2012, „în noua organigramă a SRTv, anumite compartimente, care au în structură locuri de muncă nevizate de restructurare, nu fac obiectul reducerii de personal”.

Contactat de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR, a declarat că niciunul dintre angajații televiziunii publice nu este protejat de restructurarea în care se află în prezent Televiziunea Română.

„În Televiziunea Română, de-a lungul anilor, s-au adăugat în mod nesustenabil suprapuneri de personal”, a spus Claudiu Săftoiu, precizând că această restructurare înseamnă pentru TVR „o revenire la normalizare”, la activitatea posibilă în condițiile actuale în care se află televiziunea publică.

„Restructurarea în TVR nu presupune reducerea unor persoane, ci a unor locuri de muncă”, a subliniat Claudiu Săftoiu, precizând totuși că, în anumite cazuri, pentru continuarea activității Televiziunii Române, este „imperativă” păstrarea unor locuri de muncă în anumite compartimente și direcții.

Totodată, Claudiu Săftoiu a spus că unele compartimente din TVR „nu au suferit presiunea unor supradimensionări nejustificate”, așa cum s-a întâmplat în cazul altor compartimente.

„Nu există liste ale conducerii, doar imperative ale restructurării”, a spus Claudiu Săftoiu, precizând că restructurarea se va face cu respectarea Codului Muncii și a tuturor reglementărilor în vigoare, urmând un plan care nu are în vedere persoane, ci locurile de muncă în funcție de activitate.

Potrivit unor surse, printre cei care nu sunt afectați de procesul de restructurare din TVR se numără și Raico Cornea, membru în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române (nominalizat de grupul parlamentar al Minorităților naționale).

Întrebat de ce nu este afectat de procesul de restructurare Raico Cornea, Claudiu Săftoiu a spus că acesta este videojurnalist, post din care asigură corespondențe pentru TVR din mai multe zone ale țării.

„Regulamentul SRTv nu interzice ca cei care sunt membri ai CA să aibă și posturi în TVR, ci interzice să aibă funcții. Domnul Raico Cornea este videojurnalist și acoperă mai multe zone în ceea ce privește corespondențele din TVR, precum Arad și Timiș. În situația în care această restructurare are loc, având în vedere că nevoia de videojurnalism este acută, acesta este motivul pentru care acest post nu se restructurează”, a explicat Săftoiu.

„Nu protejăm efectiv pe nimeni. Sunt imperative ale păstrării unor locuri de muncă”, a mai spus Claudiu Săftoiu.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune a decis, în 29 octombrie, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) și a aprobat documentele privind procesul de selecție a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administrație al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info și TVR Cultural trebuie să își înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) și de TVR 3.

TVR Info și-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural și-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeșalonarea obligațiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Pe de altă parte, în urmă cu câteva săptămâni, câteva sute de angajați ai Societății Române de Televiziune au protestat în curtea instituției față de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desființate 872 de posturi. Potrivit reprezentanților SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) și angajații studiourilor teritoriale ale TVR au protestat față de procesul de concediere colectivă. Totodată, sindicaliștii au depus o acțiune în instanță prin care contestă întregul proces de concediere colectivă, au declarat reprezentanții SPUS TV, pentru MEDIAFAX, la momentul respectiv.

În prezent, se desfășoară procesul de evaluare a angajaților televiziunii publice. Procesul de restructurare a TVR ar urma să se finalizeze până la sfârșitul lunii decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Șeful mașinăriei de propagandă din Coreea de Nord a murit