VIDEO | Mircea Geoană: „Ceva îmi spune că integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia noastră de democrații va continua”

Publicat: 15/10/2022, 19:11
Actualizat: 15/10/2022, 21:00

Secretarul general adjunct al NATO a transmis un mesaj video în cadrul ceremoniei de deschidere a Congresului Internaţional „Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi Balcanilor”, desfășuat în perioada 12-15 octombrie la Universitatea din București. Mircea Geoană a vorbit despre ” integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia” democațiilor occidentale.

Principalul mesaj pe care Mircea Geoană l-a transmis studenților prezenți la conferință și nu numai a fost construit în jurul ideii de reconfigurare în sfera de securitate europeană și extindere a valorilor democratice: ”Ce știm este că în Europa lucrurile nu vor mai fi la fel ca în ultimele decenii. De aceea, aici, de la NATO, privim Marea Neagră și Regiunea Balcanică fiind regiuni cu relevanță strategică pentru securitatea noastră și de asemenea, ca fiind viitorul unei noi arhitecturi europene în devenire” a transmis reprezentantul NATO.

Relevanța strategică a României în acest context de război estic și criză vestică a fost puternic accentuat de Mircea Geoană: ”Acum, a venit probabil momentul ca regiunea noastră să-și joace adevăratul rol de colaborator și co-autor al unui nou sistem european și internațional în curs de dezvoltare”.

Acesta și-a continuat intervenția amintind efectele pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei la are pe termen lung asupra arhitecturii de securitate europeană: ”Reconstrucția Ucrainei, sprijinul pentru Ucraina în războiul său curajos împotriva Rusiei va continua. Aplaud ceea ce fac aliații NATO, Uniunea Europeană și multe dintre națiunile voastre reprezentate la București astăzi și mâine, pentru că lupta curajoasă a Ucrainei este și o luptă pentru noi.

Știu că nu numai din punct de vedere militar vom continua să sprijinim Ucraina, ci vom sprijini și aspirațiile europene ale Ucrainei, vom susține aspirațiile Republicii Moldova, aspirațiile Republicii Georgia și ceva îmi spune că integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia noastră de democrații va continua” susține Mircea Geoană referitor la extinderea valorilor democratice în sfera istorică de influență rusă.

De asemena, reprezentantul român al NATO a menționat și importanța tot mai accentuată a regiunii din jurul Mării Caspice, dar și de ”legăturile pe care partea noastră a Europei va trebui să le facă prin intermediul Caucazului cu Asia Centrală și Eurasia, în ansamblu” a transmis Mircea Geoană.

Renașterea coridoarelor Est-Vest și Nord-Sud și redefinirea securității

Secretarul General Adjunct al NATO a vorbit în mesajul său și despre speranța sa ca aderarea Finlandei și Suediei să fie cât mai rapidă.

În viziunea sa definiția securității devine mult mai complexă față de valențele sale inițiale: descurajarea și apărarea: ”Reziliența devine interfața, cyber-ul devine o piesă inestimabilă, pe verticală și orizontală. Spațiul devine un domeniu în care cooperarea și aplicațiile devin din ce în ce mai utile și mai interesante pe zi ce trece” a explicat reprezentantul NATO.

Congresul Internaţional „Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi Balcanilor” s-a desfășuat în perioada 12-15 octombrie la inițiativa reprezentanților Universității din București ca răspuns la provocările și ”transformările socio-economice locale și globale și la nevoile societății și ale comunităților” conform comunicatului de presă al evenimentului.

Alături de Mircea Geoană, printre vorbitorii din cadrul Congresului s-au numărat Ligia Deca, ministru al Educației; Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării; Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, dar și reprezentanți ai mediului academic și diplomatic.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?