Vitalie Proca, condamnat la 21 de ani și 8 luni de închisoare pentru atacul din Vitan

Vitalie Proca, condamnat la 21 de ani și 8 luni de închisoare pentru atacul din Vitan

Curtea de Apel București l-a găsit vinovat pe cetățeanul moldovean Vitalie Proca pentru că, în noiembrie 2012, l-a împușcat de mai multe ori pe Răzvan Isăilă, un tânăr bucureștean din cartierul Vitan, confundându-l cu Ioan Dumitru Mironescu.

Potrivit deciziei Curții, Proca își va petrece următorii 21 de ani și opt luni în închisoare, din pedeapsă scăzându-se perioada petrecută în arest preventiv, din februarie 2013 și până în prezent.

Hotărârea de acum vine după ce inițial în dosar, în ianuarie 2016, Tribunalul București l-a condamnat la 12 ani și șase luni, decizia de atunci nefiind definitivă.

Potrivit procurorilor de la Parchetul Tribunalului București, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan și Răzvan Mararu, doi lideri interlopi din Piatra Neamț, l-au angajat pe Vitalie Proca, pentru a-l ucide pe rivalul lor, Ioan Dumitru Mironescu.

Proca l-a confundat însă pe Dumitru Mironescu și l-a împușcat pe un anume Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012, în zona imobilului acestuia, din strada Ion Morțun, Sector 3, din cartierul Vitan.

„În seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispoziție de către inculpații instigatori), cu număr de înmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o armă militară – un pistol-mitralieră calibrul 5,45×39 mm, tip AK74 – asupra părții vătămate I.M.N.R. – care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reședință. În continuare, observând că aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vitalie a coborât din autoturism și, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată și a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta și parbriz, cauzându-i multiple leziuni traumatice prin împușcare”, au scris procurorii Parchetului Tribunalului București în rechizitoriul trimis instanței.

În 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca a plecat din București spre Iași cu un microbuz de transport public, iar pe 2 decembrie 2012 a ieșit din România, prin vama Sculeni.

Proca a fost prins în 6 februarie 2013 la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie 2013 de Tribunalul București. Acesta era căutat și de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunțov, pe care l-a împușcat, de șase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Vitalie Proca a fost extrădat din Moscova în 18 noiembrie 2013, iar Tribunalul București a confirmat, în aceeași zi, mandatul de arestare preventivă.

În aprilie anul trecut, frații Anton-Bogdan și Nicolae-Răzvan Mararu au fost condamnați la 15 ani, respectiv 12 ani de închisoare, în legătură cu atentatul din cartierul bucureștean Vitan, ei fiind obligați de instanță să achite daune morale de 300.000 de euro și despăgubiri materiale de 20.000 de euro. Decizia nu a fost însă definitivă, în prezent judecându-se apelul la Curtea de Apel București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase