VIDEO | Raftul cu bunătăți locale, la Profi Super din Alba Iulia și Aiud și la Profi City din Sebeș

Publicat: 31/03/2023, 16:28
Actualizat: 21/07/2023, 12:37

Profi ajută producătorii locali din județul Alba să ajungă mai ușor la consumatori, cu produse de cea mai bună calitate, care respectă rețete tradiționale și amintesc de gustul copilăriei, printr-un amplu program de susținere, demarat în 2022. Astfel, la Profi Super din Alba Iulia și Aiud și la Profi City din Sebeș se va regăsi Raftul cu bunătăți locale, produse cu gust autentic, produse după rețete moștenite din moși strămoși.

 În fiecare zi, produse din gospodării sau mici cooperative din județul Alba vor ajunge la raft, în funcție de sezon.

“Nu cred că noțiunea de mic sau mare producător este cea mai importantă, cât să avem producători care vin cu produse care au tradiții și care au gustul copilăriei”, a declarat Gaeton Pacton, directorul general al retailerului Profi.

Conform acestuia, farmecul produselor artizanale trebuie respectat și apreciat.

“Avantajul și importanța unui produs artizanal, unui produs făcut în cantitate limită, este să respectăm și capacitatea de producție și anotimpul de producție. Sunt aspectele discutate de la momentul la care stăm la masă cu producătorii și există o înțelegere reciprocă, astfel încât să susținem micii producători în ceea ce fac şi cum fac, nu să-i constrângem să treacă la o producție de masă”, a conchis șeful Profi.

Gaeton Pacton, directorul general al retailerului Profi

Obiectivul nu este să transformăm o companie mică într-o companie mare, ci să ajutăm producătorii mici”

La rândul său, Călin Costinaș, directorul general adjunct Profi, a vorbit despre modul în care funcționează proiectul.

“Acest proiect a ajuns deja în patru județe și în fiecare, atunci când l-am lansat,  aducem la Raftul cu Bunătăți Locale numai produsele din județul respectiv”,a  explicat Călin Costinaș modul concret de susținere a vecinilor artizani.

În ceea ce privește colaborarea, Profi întinde o mână de ajutor producătorilor locali și nu caută transformare produselor tradiționale într-unele la scară largă, prin compromisuri.

“În general mergem noi spre producătorii locali, sunt producători care au serii foarte mici, targetăm producători care fac aproape totul acasă și vrem să fim o punte pentru ei în perioada aceasta dificilă, o punte de supraviețuire. Obiectivul nu este să transformăm o companie mică într-o companie mare, ci să ajutăm producătorii mici să rămână cu metodele tradiționale, să nu se transforme în fabrici și în același timp să nu dispară”, a mai spus Costinaș.

Face parte din responsabilitatea noastră, ca oameni, ca români. Nu este vorba de o miză economică, ci de faptul că încercăm să ne implicăm ca să păstrăm tradiția. Nu poți să fii observator și critic într-un sistem sau poți să fii, dar nu-l vei schimba. Îl vei schimba atunci când te implici și când înțelegi că de tine depinde această schimbare și nu trebuie să o aștepți de la alții. Fă-o, ca și exemplu, și după aceea ea va merge mai departe!

Călin Costinaș, directorul general adjunct al Profi

Călin Costinaș, directorul general adjunct al Profi

Noi nu folosim conservanți, doar produse naturale”

Iar producătorii locali sunt încântați de oportunitate.

“A fost o onoare pentru mine că m-a ales Profi ca să aduc o parte din produsele pe care le produc eu – am 180 de produse – și în Profi sunt prezente de astăzi 21 de produse din Cămara Moțului. De la siropuri, dulcețuri, la zacuscă și murăruri”, a declarat Cristina Nicola.

Producătoarea locală a afirmat că nu are niciun secret la realizarea bucatelor alese. “Sunt produse făcute cu drag, după rețete tradiționale, păstrate de la bunica mea, care păstrează gustul autentic de altădată. Noi nu folosim conservanți, doar produse naturale și le sterilizăm prin bain-marie”, a mai adăugat cea care a reprezentat “Cămara Moțului”.

Un alt producător local propune produse de patiserie dar și ciocolată de casă făcute cu un ingredient specific.

“Am venit cu cornulețe, saleuri, cu ciocolată de casă, ciocolată de casă în cornet ca și o înghețată, toate sunt produse tradiționale, făcute cu unsoare, cum se făcea pe vremuri, ca la mama acasă”, a declarat Dragoș Achim.

El a recunoscut că se gândește la o colaborare foarte bună cu Profi, și-și va păstra produsele naturale, indiferent de costuri.

“Ne gândim să ne dezvoltăm afacerea, tot pe traditional tot pe natural, și dacă implică anumite costuri mai mari, costul va fi inclus în producție, nu să schimb, să băgăm alți aditivi sau altceva ca să rămâne cu prețul jos, nu mergem pe concepția asta”, a conchis Dragoș Achim.

Din această săptămână, Alba Iulia, Sebeș și Aiud s-au alăturat orașelor în care magazinele Profi găzduiesc Raftul cu Bunătăți Locale. Județul Alba este al doilea din acest an în care Profi implementează cel mai amplu program de susținere a producătorilor locali. Informații complete despre ei pot să fie găsite simplu şi prin platforma Via Profi.

Profi pune suflet în România

Cu 28.000 de angajați în 1.654 de magazine proprii si Partener prezente în 795 de localități urbane și rurale, Profi este cel mai mare angajator privat din România. PROFI SUPER, PROFI CITY, PROFI GO și PROFI LOCO, cele patru formate de magazin ale rețelei, desfac o gamă de 5.000 de produse apreciate de cei peste 1,2 milioane de clienți care își fac zilnic cumpărăturile în aceste magazine.

Mai bine de 94% din aceste produse provin de la furnizori din România. Cifra de afaceri a rețelei, de 11,6 miliarde lei,plasează compania pe locul trei în retailul românesc.

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român!
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Motivul crimei odioase din Bistriţa. Ucisă de soţ în faţa copiilor, tânăra s-a prăbuşit la...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Experiența inedită trăită de o femeie. S-a trezit cu 86 de milioane de dolari în...
Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
„Cea mai BEATĂ PASĂRE” din Noua Zeelandă este o specie de PORUMBEL DURDULIU!
UNGARIA UMILITĂ crunt în România! S-a întâmplat chiar de Ziua Națională
Ion Iliescu, ținut sub papuc de Nina. Ce făcea în mare secret
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...