Dumitru Prunariu a fost invitat în cadrul emisiunii moderate de H. D. Hartmann, unde a discutat despre misiunile NASA, profitabilitatea lor și evoluția echipamentelor utilizate de astronauți. Urmărește aici, integral, emisiunea.
În cadrul conversației, Dumitru Prunariu a vorbit despre modul în care NASA gestionează astăzi costurile misiunilor sale spațiale. Deși nu toate misiunile aduc profit imediat, ele generează cunoștințe științifice valoroase, esențiale pentru viitoarele expediții cosmice. Prunariu a explicat că profitul financiar apare în special în cazul zborurilor pilotate. NASA colaborează cu companii private precum SpaceX. Această strategie a dus la o eficientizare semnificativă a cheltuielilor, reducând costurile prin externalizarea unor servicii importante.
„Ei bine, nu toate misiunile NASA aduc profit, dar aduc multă știință, care în final va duce la alte misiuni. Profit imediat nu. Profit imediat aduc zborurile pilotate. Da, pentru că NASA le contractează acum pe la SpaceX, are o anumită valoare pentru zbor, spuneam 65 de milioane. NASA plătește. Și-a îmbarcat cosmonautul pregătit de ea, l-a trimis în cosmos, rămâne jumătate de an, îl aduce înapoi. Deci în ultimul timp, oricum, NASA a început să eficientizeze cheltuielile prin externalizarea unor servicii.”, a explicat Dumitru Prunariu.
Întrebat de H. D. Hartmann despre diferențele tehnologice și psihologice între primele zboruri spațiale și misiunile de astăzi, Dumitru Prunariu a insistat asupra progresului extraordinar în materie de echipamente. El a subliniat că, în prezent, costumul de astronaut este mult mai complex. El este conceput ca o adevărată uzină mobilă. Costumele moderne oferă protecție împotriva temperaturilor extreme și a radiațiilor cosmice, menținând constantă temperatura corporală a astronautului, chiar și în condițiile dure ale spațiului.
„Diferența este enormă. Haideți să ne referim puțin la ieșirile de astăzi. În primul rând, costumul de scafandru cosmic este o întreagă uzină. Astăzi, da, este un costum care, în condiții terestre, cântărește 50 kg. Spun condiții terestre, pentru că în imponderabilitate nu cântărește, dar are masă. Să nu-l arunci, să-l prinzi în brațe, pentru că te presează de perete. Deci acel costum este o întreagă uzină unde s-au învățat foarte multe lucruri despre modul în care omul poate să supraviețuiască în exteriorul navei cosmice sau al stației orbitale. Acel costum protejează termic, protejează împotriva radiațiilor pe cât posibil și menține temperatura interioară la o temperatură normală pentru organism.”, a explicat Prunariu.
https://www.youtube.com/watch?v=fsdSUZaOMsw&ab_channel=G%C3%A2ndul