ÎNAPOI ÎN VIITOR | Răzvan Petrovici, despre principii și etica în afaceri: ”Sunt un om fără principii, dar am etica mea personală”

Publicat: 08/10/2022, 21:03
Actualizat: 09/10/2022, 16:43

Omul de afaceri Răzvan Petrovici a fost invitatul emisiunii ,,Înapoi în viitor cu Andreea Perminova’’, difuzată vineri, 7 octombrie, de la ora 19.00. Acesta a vorbit inclusiv despre persoanele sau business-urile care l-au inspirat în decursul carierei sale de antreprenor.

Cât de importantă este educația pentru un antreprenor de succes

„Când am terminat liceul nu știam engleză deloc. Învățasem rusa 13 ani,  și am fost paria liceului Mihai Viteazul secția de Mate Fizică pentru că eram eternul corigent la limba rusă. Asta pentru că bunica mea maternă mă îndoctrina cu faptul că rușii au fost răi. Am aflat mult timp după aia că lucrurile nu au stat chiar așa, sunt chestiuni istorice, probabil sunt chestiuni punctuale, s-au intamplat acolo în Fetești, unde bunicul meu era preot.

Deci nu știam engleza și cu banii pe care i-am făcut am cunoscut pe cineva care deschisese prima parfumerie de lux din țară, la parterul magazinului Eva, împreună cu o companie care s-a numit Eurocus Cosmetics. Această companie a rămas, era perioada devalorizărilor, pierdeai toți banii peste nopate, era destul de greu să schimbi valuta, s-a naționalizat valuta în 1992 că nu mai aveam bani de importuri, PIB-ul României a scazut de la 50 de miliarde la 12 într-un an și jumătate. Această companie a fost cumpărată de Procter & Gamble și m-au găsit pe mine, eu știam engleza Michael Jackson, Coca-Cola, Pepsi, eventual. I-am arătat eu despre ce e vorba. Ei au două divizii de general export cu Ariel, Pampers, este una dintre cele mai mari companii din lume și au o divizie de trademark cosmetics & luxury goods”, a spus omul de afaceri.

Unde a făcut Răzvan Petrovici școala de business

”I-am spus ca nu-mi permit să intru în general export, pot sa-ți prezint niste importatori, vreo trei, ăștia se plângeau că nu pot să schimbe valuta. Eu reușeam să schimb valuta cât de cât și pentru că am reușit să plătesc facturile la timp și pentru că i-am ajutat și pe ei să-și recupereze banii din general export, mi-au zis că pot să fac școala de business la ei, eu neavând niciun fel de școală de business”, a explicat el.

Ce l-a motivat pe Răzvan Petrovici să se apuce de afaceri

”Lucrurile au evoluat, piața era destul de mică, după P&G a venit și Loreal, apoi o secțiune din Unilever și în 1994, luând trainingul ăsta de la ei, am vizitat pentru prima dată târgul de produse de lux de la Cannes, care e în fiecare an și care era o industrie imensă pe vremea aia a duty-free-urilor, care astăzi se numește travel retail. Acolo mi-am făcut foarte multe cunoștințe, am intrat în contact pentru că fiind o lume foarte mică și am intrat în contact si cu alte industrii, am intrat în industria alcoolului, care a fost o companie care s-a unit de câteva ori și a devenit o companie mare”, a mai spus Petrovici.

”M-am remarcat ca un om specialist în piețe aventuroase”

”Cert este ca eu m-am remarcat ca un om care este specialist în ceea ce numim ”adventure markets”, adică piețele aventuroase. Practic, eu desțeleneam un câmp pt a-l face fertil, atât legislativ, cât al căilor către piață, cum distribui marfa pe  piață, cum îi faci marketing, PR. Toate astea le-am învățat de la P&G și au beneficiat si celelalte companii ulterior.

Asta a fost distribuție, deci am inceput cu distribuția, apoi a trebuit să devin și reprezentant pentru că fiind vorba de import de alcool, de țigări, de toate celelalte trebuia creat un cadru legislativ. Am creat niste asociații profesionale, am participat activ la lucrările comisiilor parlamentare, am adus exemple ajutat de companiile de afară și s-a adoptat până la urmă o legislație care a putut face aceste importuri în condiții normale pentru că până atunci importau diverși arabi, se făcea contrabandă, se puneau țigările pe dedesubt, prin diverse cotloane”, a precizat acesta.

”Am ajuns antreprenor pentru că nu am găsit un job bine plătit în anii 90”

”Nu există parcurs al antreprenoriatului, trebuie să iei decizii. Eu dacă îmi găseam un serviciu de 1.000 de euro pe lună în 1991 poate că nu deveneam niciodată antreprenor și atunci trebuia să găsesc o cale să-mi cumpăr pachetul de Asos și cei 5 litri de benzină care îmi trebuiau în fiecare dimineață ca să plec de acasă. Ceea ce vad eu acum ca se întampla în învățământ cu școlile astea de antreprenoriat, din punctul meu de vedere sunt scam”, a explicat el.

Principiile și etica personală în afaceri

”Am un carnețel de la străbunică-mea, care era o femeie extraordinară și spunea că judecătorul omului simplu este conștiința lui însăși. După cum știi, eu sunt un om care nu am pricipii, nu sunt ipocrit să pretind că am principii. Cred că principiile sunt făcute în așa încât să fie încălcate. Cred că puși într-o situație extremă renunțăm la aceste principii care sunt practic inspirate din cele 10 porunci.

Am etica mea personală, care este un ansamblu de învățăminte, de tot ce mi s-a întâmplat în viață, am totuși o vârstă, e public, pe Wikipedia, am 55 de ani. Din fiecare întâmplare din viața ta înveți câte ceva și înveți să faci diferența dintre bine și rău”, a declarat antreprenorul, pentru CSID.RO.

Interviul complet aici

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
S-a schimbat legea pentru acești români. Cine stă la altă adresă riscă amenzi
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu