SUA continuă eforturile pentru un acord între Israel și Hamas /Blinken CONDAMNĂ un plan de extindere a coloniilor israeliene

Publicat: 23/02/2024, 20:24

Administrația Joe Biden a reafirmat, vineri, obiectivul de ajungere la un acord între Israel și grupul islamist palestinian Hamas, dar a criticat un plan al Guvernului Benjamin Netanyahu de extindere a coloniilor din Cisiordania și a anunțat că va evalua proiectul privind guvernarea post-conflict a Fâșiei Gaza.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a întâlnit în Argentina cu președintele Javier Milei și cu ministrul de Externe, Diana Mondino.

”Am avut șansa de a-i informa pe partenerii noștri despre eforturile pentru a obține eliberarea ostaticilor din Gaza și de a obține un armistițiu umanitar extins, precum și pentru intensificarea asistenței de care palestinienii au nevoie în mod disperat, pentru reducerea numărului victimelor civile și pentru a evita extinderea conflictului. În același timp, lucrăm pentru o pace corectă, durabilă, pe termen lung, care să poată pune capăt definitiv ciclului de violențe”, a afirmat Antony Blinken, într-o conferință de presă organizată în Buenos Aires.

”Suntem determinați să oprim conflictul din Fâșia Gaza cât mai repede, într-un mod care să asigure că atacurile din 7 octombrie nu se vor repeta, dar și într-un mod care să asigure că suferințele îndurate de palestinieni nu se vor repeta”, a subliniat Blinken.

Statele Unite, Egiptul și Qatarul continuă eforturile diplomatice pentru obținerea unui acord între Israel și grupul islamist Hamas. La Paris are loc o întâlnire a șefilor serviciilor secrete pentru stabilirea detaliilor unui potențial acord. Bilanțul ofensivei militare israeliene în Fâșia Gaza a ajuns la 29.514 morți și 69.616 răniți. Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile comise pe 7 octombrie 2023 de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic, soldate cu aproximativ 1.200 de morți în comunități din sudul Israelului.

Blinken denunță activitățile israeliene de colonizare

Secretarul de Stat american a condamnat planul Guvernului israelian de extindere a coloniilor din Cisiordania.

”Noi vom continua să susținem în totalitate dreptul Israelului de a avea securitate, de a se autoapăra și de a contracara terorismul. Referitor la colonii, am văzut informațiile din presă, trebuie să spun că suntem dezamăgiți de anunț. Statele Unite au aplicat de mult timp o politică, atât administrațiile republicane, cât și cele democrate, prin care considerăm că noile colonii sunt contraproductive acțiunilor de obținere a unei păci durabile. De asemenea, sunt și incompatibile cu legislația internațională. Administrația noastră menține opoziția fermă față de extinderea coloniilor. Din punctul nostru de vedere, astfel de acțiuni slăbesc, nu consolidează securitatea Israelului”, a insistat Blinken.

Un cetățean israelian a fost ucis, iar alții au fost răniți în urma unui atac armat comis joi de trei militanți palestinieni în apropierea coloniei Maale Adumim, situată la periferia nord-estică a orașului Ierusalim. Imediat după atac, ministrul israelian al Finanțelor, Bezalel Smotrich, a anunțat un plan de construire a 3.000 de locuințe în coloniile evreiești Maale Adumim, Kedar și Efrat, situate în Cisiordania.

Autoritatea Palestiniană, SUA și Uniunea Europeană critică în mod constant activitățile israeliene de colonizare în Cisiordania.

Foto: Profimedia

Citește și:

Netanyahu vrea menținerea controlului asupra Fâșiei Gaza post-conflict /Autoritatea Palestiniană CONDAMNĂ planul Israelului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
Prânzul, tot mai scump pentru angajații români. Câți bani cheltuiesc lunar
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
A fost deschisă o nouă anchetă în cazul morții actorului Matthew Perry
×