VIDEO Aeroportul Băneasa, al treilea cel mai vechi aeroport din lume încă funcțional (DOCUMENTAR)

Publicat: 17/08/2022, 21:30

Aeroportul Internațional București Băneasa – Aurel Vlaicu era cunoscut în urmă cu mulți ani ca Aeroportul Băneasa. Până în anul 2011, din punct de vedere al traficului de călători, aeroportul a fost al doilea ca mărime din România.

Aeroportul Băneasa a fost inaugurat în anul 1920. Este situat la șapte kilometri de oraș și are o suprafață de 128 ha. Dispune de o pistă de 3200 m lungime și 60 m lățime.

În anul 1909, Louis Blériot a executat primele zboruri pe terenul hipodromului particular de la Băneasa, o porțiune din vechea moșie a contesei de Montesquiou.

În anul 1912, Liga Aeriană Română, condusă de principele George Valentin Bibescu înființează la Băneasa o școală de pilotaj pentru piloți militari. Ulterior, aerodromul devine aeroport; se adaugă o școală de pilotaj pentru piloți civili și Aeroclubul Regal Român.

În următorii ani, activitatea aeroportului a crescut din ce în ce mai mult și atât zborurile comerciale, cât și cele civile s-au înmulțit.

În 1920 se înființează Compania de Navigație Aeriană Franco-Română, prima companie de transport aerian din lume, pentru pasageri, mărfuri și poștă. În 1923 iau naștere, pe Aeroportul Băneasa, atelierele Companiei de Navigație Aeriană Franco-Română, precursoarele Întreprinderii de Reparații Motoare de Avion din anii ’60-’70 și ale actualei Societăți Comerciale ROMAERO.

În anii 1947-1952 se construiește noua clădire a aerogării Băneasa, care are formă de elice cu trei pale, ceea ce face ca acest aeroport să fie unic în lume. Clădirea a fost proiectată de un grup de șapte arhitecți.

În anul 1942, se construiește prima pistă betonată din România și astfel, pe Băneasa au aterizat toate personalitățile care ne-au vizitat la vremea respectivă, cum ar fi Papa Ioan Paul al II-lea, Bill Gates, Madonna.

În ultima perioadă, aeroportul Băneasa era folosit de companii de aviație mici, mai ales cele de zboruri ieftine, care lega acest aeroport cu o serie de destinații internaționale, precum Paris, Lyon, Madrid, Berlin, Maastricht, Verona, Frankfurt, Valencia, Barcelona, Istanbul, Torino și Roma.

Aeroportul îi poartă numele pionierului aviatic român Aurel Vlaicu. Inventatorul a construit, în anul 1908, un planor cu care a efectuat un număr de zboruri în 1909. În toamna anului 1909 s-a mutat în București și a început construcția primului său avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul a zburat fără modificări în iunie 1910. În anul 1911 a construit un al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câștigat cinci premii memorabile la mitingul aerian de la Aspern, Austria. În data de 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina. Cauza ar fi fost un atac de cord.

Până în anul 1970, Aeroportul Bucureşti Băneasa a fost singurul aeroport din Bucureşti şi singurul aeroport internaţional din România. Dupa perioada aceasta, activitatea aeroportului s-a dedicat preluarii de curse interne.

Din data de 25 martie 2012 Aeroportul Internațional București Băneasa – Aurel Vlaicu a fost închis pentru companiile low-cost, zborurile acestora fiind mutate la Aeroportul Internațional Henri Coandă București. Aeroportul a fost renovat după o investiție de 66 de milioane de lei.

Aeroportul Internațional București Băneasa – Aurel Vlaicu s-a redeschis pe data de 1 august, anul acesta, cu ocazia aniversării a 110 ani de la inaugurare.