VIDEO | Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului. „Să cinstim jertfa iubitoare a lui Dumnezeu și să așteptăm cu nădejde lumina Învierii”

Publicat: 14/04/2023, 09:00

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Se mai numește și Vinerea Neagră pentru că în această zi a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, pentru răscumpărarea neamului omenesc.

Ziua de vineri este și printre puținele zile aliturgice din timpul unui an bisericesc.

Tot în această zi are loc denia Prohodului, care cuprinde o serie de cântări împărțite în trei stări.

Răstignirea lui Iisus Hristos (FOTO: crestinortodox.ro)

„Să așteptăm cu nădejde lumina Învierii lui Hristos”

Părintele Emil Cărămizaru, parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou din București, a vorbit, pentru Gândul, despre importanța zilei de vineri pentru creștinism și a explicat ce semnifică Săptămâna Patimilor.

„Dumnezeu se coboară cu puterea infinită în împărăția morții, în iad, să salveze și sufletele protopărinților noștri aflați acolo. Multe semne s-au făcut în Ierusalim după ce Mântuitorul și-a dat duhul pe Crucea Golgotei și multe trupuri ale sfinților au înviat și s-au arătat în sfânta cetate.

Această asumare, de bunăvoie, dintr-o iubire infinită a lui Dumnezeu, este alegerea noastră ca în vinerea aceasta atât de sfântă să contemplăm și noi cu recunoștință la jerfa Domnului nostru. Și recunoștința se manifestă prin fapte bune, rugăciune, în postire, simțindu-L cu adevărat pe Dumnezeu aici, în viața noastră, știind și fiind conștienți că El este de-a pururi cu noi și lângă noi și vorbim nu numai despre Dumnezeu, ci vorbim mai ales cu Dumnezeu. Și atunci ne transformăm și noi puțin din oameni îndoielnici, din oameni ezitanți, din oameni mai puțin credincioși, din oameni foarte întrebători, în persoane care capătă chipul sfânt al Domnului Iisus Hristos, iubitorul nostru cel mai înalt și cel mai sfânt.

De aceea, pentru că suntem în aceste zile cu atâta profunzime și știm că, până la urmă, dincolo de rânduiala aceasta strictă a trecerii noastre prin timp, care este o rânduială ce ține de spațiul atemporal, dincolo nu mai este timp. Pentru că timpul este o unitate de măsură creată de Dumnezeu ca să ne măsoare, cum spunea cineva, trecerea prin lumea aceasta.

Acolo, fiind spațiu, atemporal și infinit, este sărbătoare mereu, pentru că Dumnezeu Însuși este o sărbătoare pentru noi. Trebuie să cinstim cu recunoștință jertfa iubitoare a lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi – pentru că se referă cu adevărat la fiecare în parte – și să așteptăm cu nădejde lumina cea mare ce va să fie, lumina Învierii lui Hristos„, a spus, pentru Gândul, parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou din București.

”Trecerea pe sub Sfânta Masă, care simbolizează mormântul lui Iisus Hristos”

Părintele Emil Cărămizaru spune că slujba din Vinerea Patimilor are o încărcătură emoțională profundă, pentru că, de fapt, este slujba de înmormântare a Domnului Iisus Hristos.

„După ce, în seara zilei de joi, am săvârșit Denia celor 12 Evanghelii, care zugrăvesc în sine toată această participare afectivă și toată această suferință asumată a Domnului Hristos, inclusiv Cina cea de Taină și instituirea Sfintei Împărtășanii ca un legământ dintre cer și pământ, prin cuvintele Domnului «aceasta s-o faceți spre pomenirea mea», Sfânta Cruce este scoasă în naosul bisericii, se pune Sfântul Epitaf – o pânză unde este zugrăvită scena punerii în mormânt a Domnului Iisus Hristos – așezat pe o masă unde vin credincioși și sărută.

Există acest ritual pios de a trece pe sub Sfânta Masă care simbolizează mormântul lui Iisus Hristos. Trecerea pe sub această masă așezată special la mijlocul bisericii simbolizează tocmai această părtășie a noastră cu înmormântarea Domnului Iisus Hristos, făcându-ne și noi părtași la aceste evenimente cosmice și atât de sfinte”, a explicat părintele paroh.

„Denia Prohodului este slujba de înmormântare a Domnului”

În seara zilei de vineri se face Denia Prohodului, la procesiunea în jurul bisericii se rostesc rugăciuni și credincioșii țin în mâini lumânări aprinse.

”Se face Denie seara, care este o slujbă specială, îi spunem noi de priveghere, de chemare a lui Dumnezeu prin rugăciune, de asumare conștientă a jerfei Sale mântuitoare.

Se face la un moment dat o procesiune în jurul bisericii, rostindu-se ectenii, adică rugăciuni, și purtând Sfântul Epitaf, crucea, prapuri, lumânări aprinse. Se face această procesiune în jurul bisericii chemând puterea lui Dumnezeu să ne mântuiască, să ne ocrotească, să ne dea mai multă credință, să ne dea mai multă pace, să ne dea mai multă înțelegere a ceea ce suntem și cine suntem pe acest trecător și efemer pământ.

Slujba în sine a Prohodului este formată din rugăciuni, din cântări. Noi unim atât de frumos în timpul ritualului liturgic rugăciunea cu cântarea. Ne rugăm cântând și cântăm rugându-ne.

Muzica este invenția Tatălui Ceresc. El a creat armonia din univers și a creat și această armonie pe care noi o denumim muzică, făcând-o accesibilă urechilor noastre, cele exterioare, dar și cele interioare, ca să o înțelegem.

Atunci când cântăm rugându-ne sau ne rugăm cântând, se înfiripează rugăciunea mai ușor, urcă spre cerul lin și sfânt al lui Dumnezeu și ne simțim noi mai plini de liniște, de pace, de armonie. Ne simțim cu toții într-o comuniune sfântă și binefăcătoare și de aceea biserica și participarea la aceste sfinte slujbe este binefăcătoare.

Sunt și mulți tineri care vin la biserică și nu numai la aceste slujbe, la denii, așa cum sunt ele denumite, ci și în general și în alte zile de sărbătoare sau în duminici. Până la urmă, aceasta este metoda cea mai eficientă ca lumea aceasta să se salveze”, a mai spus parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou din București.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Mărturii despre Vinerea Mare. Părintele Vasile Ioana: „Eram atât de căzuți încât trebuia să vină un Salvator”

EXCLUSIV VIDEO | Săptămâna Mare: Ce ar trebui să facem înainte de a lua Lumină și când este a doua Înviere

VIDEO EXCLUSIV | Părintele Vasile Ioana, despre minunea de Paște din Biserica Sfântului Mormânt: „Am pus lumina la stomac ca să-mi vindec ulcerul și de atunci nu m-a mai durut niciodată”

EXCLUSIV | Profesorul Mihail Jianu face dezvăluiri din culisele practicii medicale. “Nu-mi închipui un om de știință care să nu creadă în Dumnezeu”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ