Greșeala pe care Băsescu recunoaște că a făcut-o când era președinte. Ce planuri are pentru PMP

Publicat: 10/12/2016, 13:08

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, sunt „Dumnezeii puterii în România”, a declarat, pe 29 noiembrie, Traian Băsescu, la emisiunea „Votez cu mine!”, transmisă LIVE pe Gândul. „Nu mi-a dat prin cap, adică n-am crezut că niște oameni pe care i-am luat foarte de tineri și i-am numit în niște funcții gigantice, fie că vorbim, de doamna Kovesi, de domnul Coldea, care era maior, un copil de 32 de ani, l-am făcut prim-adjunct al directorului SRI. Nu mi-a dat prin cap că, după 8-9 ani de exercitare a puterii pe urmă li se va părea că sunt Dumnezeii puterii în România și că vor aplica legea în mod discreționar”, a explicat Băsescu. Fostul șef de stat a accentuat că în România „Dumnezeu” este cel care are informația și care poate pune cătușele și ținut să precizeze că greșeala pentru acest lucru îi aparține, fiindcă a ținut în posturi-cheie la SIE și SRI oameni lăsați de Iliescu, pentru că i-a convenit „că deveniseră cei mai buni informatori despre ceea ce e în sistem, dorind să-și mențină funcțiile”. Liderul PMP a fost invitatul redactorului șef Gândul, Clarice Dinu, la „Votez cu mine!”.

„Eu trebuia să încetez mandatul celor care lucrau cu mine de 8-10 ani, dintr-un motiv simplu: au dobândit atâta informație și atâta putere, iar puterea excesivă te deformează, când știi tot despre orice politician, când știi tot despre orice judecător, când știi tot despre orice procuror… mă refer la SRI, clar. Și pe urmă începi să transferi informația, selectiv, către un DNA care a devenit o măciucă care execută”, a declarat Traian Băsescu la„Votez cu mine!”.

Fostul președinte a ținut să precizeze că a făcut o greșeală, pentru că i-a păstrat în funcții importante pe unii dintre oameni care activau în SIE și SRI din timpul mandatului lui Ion Iliescu, persoane pe care putea să le schimbe, dar nu a făcut-o, întrucât situația i-a„convenit”, dar fiind faptul că aceștia „deveniseră cei mai buni informatori despre ceea ce e în sistem, dorind să-și mențină funcțiile”.

În același timp, însă, Băsescu spune că„nu i-a dat prin cap” că niște oameni pe care i-a învestit în„funcții gigantice” de foarte tineri vor ajunge să se creadă„Dumnezeii puterii” în România.

„Nu, doamnă, nu mi-a dat prin cap, adică n-am crezut că niște oameni pe care i-am luat foarte de tineri și i-am numit în niște funcții gigantice, fie că vorbim, dau exemplu doar, dar nu sunt singurii, de doamna Kovesi, de domnul Coldea, Coldea era maior, un copil de 32 de ani, l-am făcut prim-adjunct al directorului SRI. Nu mi-a dat prin cap că, după 8-9 ani de exercitare a puterii, am zis eu într-un mod rezonabil, pe urmă li se va părea că sunt Dumnezeii puterii în România și că vor aplica legea în mod discreționar”, a mai spus Băsescu.

Gândul vă prezintă cele mai importante declarații ale liderului PMP, Traian Băsescu:

„Campania este în coordonatele pe care le-a fixat noua lege: tăcută, fără afișe, cu niște poze mici cu flyere și, mai ales, o campanie care este acoperită de dosare, de vizite pe la DNA… Deci în loc să fim într-o adevărată campanie cu priorități stăm în astfel de probleme. Nu folosește situație în niciun caz partidelor mici. Nu suntem deloc confortabil cu modul în care se desfășoară campania.”

„Dacă vă amintiți, după ce am terminat mandatul, am stat patru luni fără să fac nimic. Mă obișnuisem cu viața de administrator al moșiei de la Nana, cu viața cu nepoțeii.”

„Toate televiziunile tocau la regimul Băsescu, așa că am hotărât să mă întorc și să-mi asum un rol politic. (…) Am decis să întorc experiența, pe spinarea lor am acumulat o experiență politică uriașă. Am fost în postura să văd statul cu toate bune și cu cele rele, fără să am marea putere să fac ceva pentru că executivul este la Guvern. Dacă voi fi ales senator de București, voi ști cu siguranță ce e de făcut.”

„Bucureștiul l-am ales pentru că am fost primar și nu mi-e rușine de mandatul pe care l-am avut în București. L-am găsit ca un bazar, am demolat 43.000 de corturi prin care se derula marfă de contrabandă venită prin Portul Constanța, au fost mafii întregi care mi-au purtat sâmbetele.”

„Nu mai vorbim că Bucureștiul deversa toată canalizarea în Argeș și din Argeș în Dunăre. Am reușit să finanțez stația de epurare de la Glina și am intrat și noi în rândul orașelor civilizate. (…) Pasajul Basarab, m-am bătut pentru el, nu s-a terminat în timpul meu, dar m-am bătut pentru el, să închidem inelul pentru realizarea pasajului.”

„Ca legiuitor, mă voi bate pentru Bucureștiul metropolitan. Degeaba au încercat, și eu, și Videanu, și Oprescu, și Firea, să relaxeze traficul. Nu se va putea. (…) Bucureștiul nu mai poate respira. În limitele lui administrative, în opinia mea, se va bloca în următorii cinci ani. Nu trebuie să fie de acord Pandele, trebuie să fie de acord Parlamentul.”

„Cât am fost primar, n-am putut, că am avut celelalte instituții ostile, dar am încercat să rezolv această problemă cât am fost președinte, să scoatem legea Bucureștiului metropolitan. (…) Au zis că nu se poate, că așa se gestionează mai bine. Cum se gestionează mai bine când unuia îi dă prin cap să pună panseluțe, altuia să cumpere lalele din Olanda? Bucureștiul are alte priorități.”

„Ca senator, voi iniția legea Bucureștiului metropolitan, pe care o și am.”

Ce înseamnă „băsist” în 2016?

„Exact ce au spus televiziunile, n-am inventat eu termenul. Amintiți-vă când îi înjurau pe băsiști, era un lucru rău să fii băsist. (…) Dar oamenii aceștia cred în proiectul meu, într-o România care nu este a asistaților social.”

„Eu nu am reușit să le arăt un lucru, poate voi reuși în timp, dar se vor convinge și ei. Într-adevăr, în mandatul meu eu am reușit să izolez justiția de voința politică, la fel și Serviciile. Vă amintiți cum am găsit justiția: se stabilea la Kiseleff dacă îi facem dosar lui Băsescu sau nu, se stabilea la partid.”

„Dar a intervenit ceva: lipsa de respect pentru drepturile fundamentale. (…) M-a înfuriat faptul că atunci când s-a trecut la cavalcada de arestări, plimbări în cătușe, se judeca la televizor. Or, legea spune că oamenii sunt considerați vinovați după o decizie definitivă.”

„Trebuie să ne obișnuim că justiția nu este un spectacol. Este seacă, implacabilă și corectă. Un om, fie el cât de vinovat, un criminal, are dreptul la o anchetă corectă și are dreptul la o judecată corectă. Atunci este stat de drept. În marile democrații, prezumția de nevinovăție este ABC-ul justiției, pe de altă parte, dreptul la un proces corect. Păi ce proces corect mai e ăla cu documente preferențiale distribuite către jurnaliști, când îl scoți din DNA în cătușe. Trimite-l în fața judecătorului, ce spune judecătorul: ‘Arestează-l, frate, că l-a judecat poporul!’.”

„Vă spun eu un lucru, un adevăr pe care l-am știut. Eu am făcut o mare greșeală, deși aveam lecția. Eu am menținut timp de doi ani foarte mulți oameni lăsați de domnul Iliescu în funcție, la SRI, la SIE, al multe instituții unde puteam să-i schimb. I-am lăsat, de ce: pentru că mi-a convenit pentru că deveniseră cei mai buni informatori despre ceea ce e în sistem, dorind să-și mențină funcțiile. Această lecție pe care eu am trăit-o nu m-a făcut s-o aplic corect la sfârșitul mandatului meu.”

„Eu trebuia să încetez mandatul celor care lucrau cu mine de 8-10 ani, dintr-un motiv simplu: au dobândit atâta informație și atâta putere, iar puterea excesivă te deformează, când știi tot despre orice politician, când știi tot despre orice judecător, când știi tot despre orice procuror… mă refer la SRI, clar. Și pe urmă începi să transferi informația, selectiv, către un DNA care a devenit o măciucă care execută.”

„Deci această greșeală am făcut-o și am mai făcut o greșeală pe care o recunosc: în timp ce vorbeam despre întărirea instituțiilor și le susțineam, n-am vorbit niciodată despre respectarea drepturilor fundamentale. Nu mi-a dat prin cap că va veni un moment în care vor ieși de sub această condiție fundamentală a statului de drept, respectarea drepturilor fundamentale ale omului.”

Nu v-a dat prin cap sau era o situație care vă convenea politic?

„Nu, doamnă, nu mi-a dat prin cap, adică n-am crezut că niște oameni pe care i-am luat foarte de tineri și i-am numit în niște funcții gigantice, fie că vorbim, dau exemplu doar, dar nu sunt singurii, de doamna Kovesi, de domnul Coldea, Coldea era maior, un copil de 32 de ani, l-am făcut prim-adjunct al directorului SRI. Nu mi-a dat prin cap că, după 8-9 ani de exercitare a puterii, am zis eu într-un mod rezonabil, pe urmă li se va părea că sunt Dumnezeii puterii în România și că vor aplica legea în mod discreționar.

„Dar asta nu au făcut-o în toate cazurile, pentru că nu poate contesta nimeni că DNA-ul n-a pus sub acuzare foarte mulți oameni care trebuiau puși sub acuzare.”

Sunt Dumnezeii puterii în România cei de la SRI, de la DNA, în acest moment?

„Da. Sunt deținătorii informațiilor. Cine are informația și puterea de a pune cătușe e Dumnezeu în România azi. În mod categoric n-am sesizat că acești oameni au o sete extraordinară de a exercita puterea brutal.”

„M-am așteptat la o continuare a liniei lui Morar, cu sobrietate, specifică unei justiții. În 2015 s-a făcut un carnaval din justiție și asta m-a deranajat pentru că toți spuneau ‘tu ai creat asta’. Eu nu am înțeles că oamenii nu erau avizi numai de justiție, ci și de spectacol.”

„Aflasem că se vizita frecvent cu domnul Ghiță, în timp ce eu o țineam de om neutru. Am aflat după ce dânsa a făcut marile declarații că un procuror n-are voie să aibă legături cu un om politic, relativ la cazul Udrea-Bica. Pe urmă aflu că se vizita cu domnul Ghiță, că și-a aranjat un raport de anti-plagiat cu Ponta și cu Ghiță. M-am simțit ca un om înșelat.”

„Sunt mai multe ipostaze Kovesi-Ghiță, nu doar cea din vie: vizite acasă, de aniversări, de ziua copilului. (…) Nu pot să spun că o suspectez de cea mai înaltă moralitate, atât timp cât există un dosar legat de RomGaz, în care este implicat fratele domniei sale care s-a tergiversat până s-a îngropat.”

„Iohannis a inventat această categorie de ‘penali’ pentru oameni care nu sunt judecați, asta nu e bine pentru un președinte. Am văzut că a făcut și invitații selective la Ziua Națională, acolo nu este ziua președintelui. (…) Eu nu spun că Tăriceanu n-are niște probleme, că Ponta n-are niște probleme, așa a fost în timpul meu, dar nu mi-am permis niciodată să nu invit. (…) Că nu e ziua mea, de ziua mea, pe 4 noiembrie, decid pe cine invit sau nu, nu la Ziua Națională.”

Cum stă PMP-ul în sondaje în acest moment?

„Pe ultimul sondaj ne-am văzut la 9%, dar n-aș arunca cu cifre. (…) Eu sunt convins că vom intra în Parlament, că PMP se va apropia chiar de un procent cu două cifre și sunt convins că vom fi foarte utili. Avem nevoie de Legea Sănătății, aceeași pe care eu și Boc am încercat să o promovăm, dar care s-a oprit în stradă.”

„Dacă vom reuși să fim într-o majoritate, vom face asta. Și nu țin obligatoriu să fim în orice tip de majoritate, dar sunt și inițiative legislative, se poate discuta, pentru că nimeni nu poate spune că acum avem un sistem de sănătate care nu trebuie modernizat. Noi avem un sistem de sănătate organizat după modelul lui Stalin. Așa am fost în timpul comunismului, așa suntem și acum.”

„La fel și în Educație. Noi avem o lege a educației, dar a primit 108 amendamente de la doamna Andronescu și așa mai departe. Obiectivele sunt de eliminare a acestor modificări, pentru că ele reflectă interesele unor grupuri de interese. (…) Vedem sindicaliști pe la televizor toată ziua vorbind despre profesori. I-ați auzit vreodată vorbind despre elevi? Nu i-ați auzit. Deci sunt inversați beneficiarii.”

„E și un argument care pe mine mă cutremură. Avem 42% analfabetism funcțional. A doua cifră care trebuie să ne trezească din speranța că așa se poate schimba ceva: 19,1% abandon școlar. Vă dați seama că suntem o țară care nu are asigurat viitorul? (…) Am soluții pentru asta, deci trebuie să schimbăm sistemul de predare, să facem orele interactive. Ceilalți, abandonul social, de unde vin? Din familiile sărace. Perspectiva lor este tot către o familie săracă. Ce trebuie făcut? Ajutoarele sociale, condiționate de prezența la școală, nu a tatălui la cârciumă în sat.”

Cum esteprivirea câinească” spre PNL, domnule președinte?

„PMP ar trebui să încearcă să ajungă la guvernare, dar nu în orice condiții. În primul rând, nu cu PSD. În al doilea rând, dacă intrăm la guvernare, cu un premier PMP, adică eu. Uitați-vă în toată dreapta, vedeți o propunere într-un om cu mai multă experiență decât mine?”

„Au venit cu surle și trâmbițe că sunt bruxellezi. Puteam spera că măcar știu procedurile de achiziții la nivel european (…) executivul este despre administrație, nu e ca politica. Deci cred că Dacian Cioloș nu este o soluție pentru România.”

„PNL-ul are unul mai bun ca mine? Spuneți-mi părerea dumneavoastră.”

„Cu oamenii politici din PNL nu am o fascinație de colaborare, pentru că au dovedit că au aruncat orice principiu ca să se verse într-un PNL care a participat în USL la suspendarea președintelui. (…) A fost o mare greșeală. Sunt convins că PDL-ul astăzi ar fi fost la 25%, era un partid care avea ceva viu în el, avea un anumit aer de energie, de entuziasm. Pe oamenii ăștia vreau eu să-i atrag, electoratul PDL-ului cu entuziasmul pe care îl avea.”

„Sincer să fiu, nu cred că va fi un partid care să obțină 40%, după mine PSD va obține 35-38%, pentru că am văzut și eu. În al doilea rând, dacă se întâmplă, asta-i viața. PMP nu se va apropia de o astfel de alianță.”

„Dacă nu este un partid sau o alianță cu peste 50%, președintele are marjă de joc, poate încerca și cu un partid care n-a luat cel mai mare număr de mandate, dar care atrage o coaliție în jurul lui.”

„Nu știu ce ar face Iohannis (n.r. relativ la soluția imorală pe care ar putea-o adopta Iohannis), dar eu aș face-o.”

„Ținând cont de faptul că eu l-am refuzat când a vrut să fie premier, nu cred că m-ar numi prim ministru, dar dacă vrea un premier viu, activ, n-are altă soluție.”

„Elena Udrea candidează independent la București, fără nicio legătură la PMP, dar eu știu că avea un nivel foarte mare de simpatie printre PDL-iști și m-am uitat la rezultatele ei de la prezidențiale. Ea a luat în București peste 65.000 de voturi, or acum îi trebuie 22.000. S-ar putea în București să aibă șanse mari să ia mandatul.”

„S-a consultat cu mine cu o lună înainte și i-am zis să nu candideze pentru că îi mai face Codruța încă zece dosare. Într-o zi m-am trezit că iese și anunță că o să candideze. Foarte bine, e decizia ei.”

„Nu regret (n.r. înregistrarea cu „Adio PDL”) pentru că niciodată nu am crezut că poți ajunge președinte la PDL fugind cu urnele. (…)”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”