Familia unui tânăr rom care a murit în 2006 împușcat de un polițist, despăgubită cu 30.000 de euro

Familia unui tânăr rom care a murit în 2006 împușcat de un polițist, despăgubită cu 30.000 de euro
Publicat: 03/07/2013, 10:22
Actualizat: 01/02/2019, 02:15

Familia unui tânăr rom care a murit împușcat de un polițist în 2006 va fi despăgubită cu 30.000 de euro de către statul român, pentru încălcarea dreptului la viață și lipsa unei anchete eficiente, potrivit unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

CEDO a făcut publică, pe 25 iunie, hotărârea dată în cauza Gheorghe Cobzaru c. României, informează un comunicat al organizației Romani Criss.

Gheorghe Cobzaru din București a sesizat CEDO, în august 2007, cu privire la moartea fiului său, Adrian Cobzaru, pe 19 septembrie 2006, după ce acesta a fost împușcat de un polițist, chiar în curtea casei sale, și la ancheta desfășurată de autoritățile române, nefinalizată nici în prezent, potrivit deciziei CEDO.

Potrivit reclamantului, pe 19 septemebrie, la 3.30 noaptea, el și soția sa, aflați în casă, au auzit o împușcătură și au ieșit în curte, unde l-au descoperit pe fiul lor, în vârstă de 22 de ani, la pământ, împușcat în gât. Polițistul A.S. îl ținea de brațul stâng și își punea la loc arma. Agentul miosea puternic a alcool, potrivit prezentării faptelor de către reclamant, se arată în decizia CEDO.

Polițistul le-a spus părinților că Adrian Cobzaru furase o mașină și, în timp ce aceștia încercau să-l ajute pe tânăr, agentul și-ar fi sunat superiorul și i-ar fi spus că l-a ucis pe acesta îndemnându-l să „aranjeze” lucrurile. Apoi polițistul a sunat la salvare dându-se drept un vecin, în timp ce părinții îl duceau pe tânăr la mașina de poliție, când acesta a decedat. Tânărul a fost transportat ulterior cu mașina de poliție la spital, unde i-a fost declarat decesul.

Versiunea Guvernului român este că, în noaptea de 19 septembrie 2006, polițiștii A.S. și L.B. l-au susrpins pe Adrian Cobzaru furând marfă dintr-un camion, acesta încercând să fugă cu o mașină. La un moment dat, Cobzaru ar fi coborât din mașină și ar fi început să alerge, cu agentul A.S. pe urmele sale. Acesta din urmă a tras trei focuri de armă de avertisment, însă Cobzaru s-a refugiat în curtea casei părinților săi. Atunci, polițistul a tras pentru a patra oară din stradă, după silueta fugarului, încercând să îl nimerească la nivelul picioarelor, dar, din cauza iluminării slabe, ajungând să îl împuște în gât, se mai arată în prezentarea Guvernului.

Polițistul ar fi sunat la salvare la ora 3.23, însă fără a aștepta sosirea acesteia l-a transportat pe tânăr la spital, unde a fost înregistrat decesul, la ora 3.50.

Raportul medico-legal a relevat că decesul a survenit la ora 3.15, în urma hemoragiei interne și externe cauzate de un glonț care a traversat vena jugulară stângă și a fracturat o vertebră cervicală, fiind tras de la o distanță destul de mică pentru a lăsa și alte urme, pe lângă cele ale impactului în sine.

Pe 18 decembrie 2006 Gheorghe Cobzaru a depus o plângere penală contra lui A.S. la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, care a decis neînceperea urmăririi penale. Tribunalul a decis însă redeschiderea anchetei. Același lucru s-a întâmplat de mai multe ori, ancheta nefiind nici în prezent finalizată.

CEDO a constatat faptul că statul român se face vinovat de încălcarea dreptului la viață, prevăzut de articolul 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, notând că ancheta în acest caz nu a fost eficientă, și a obligat Guvernul la plata a 30.000 de euro daune morale.

Pe durată derulării procesului în față CEDO, precum și în față instanțelor naționale, aplicantul a fost reprezentat de un avocat, cu sprijinul Romani Criss, se arată în comunicatul organizației.

Romani Criss consideră că „hotărârea reprezintă o victorie importantă pentru lupta împotrivă încălcării drepturilor omulu, în particular a dreptului la viață și cere autorităților române să ia toate măsurile necesare, explicitate chiar de CEDO, pentru a putea evita pierderea de vieți omenești”, se mai arată în comunicatul citat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
OBLIGATORIU pentru românii care au câini sau pisici. Ce trebuie să facă neapărat
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×