Zeci de bucureșteni ajung zilnic la camera de gardă cu conjuctivită. Cum poate fi prevenită boala

Zeci de bucureșteni ajung zilnic la camera de gardă cu conjuctivită. Cum poate fi prevenită boala
Publicat: 13/07/2013, 10:34
Actualizat: 20/05/2015, 23:58

Zeci de bucureșteni ajung, zilnic, la camera de primiri urgențe a Spitalului de Oftalmologie, din cauza conjunctivitei. Medicii spun că afecțiunea este specifică acestui sezon, ținând cont de faptul că piscinele și ștrandurile sunt tot mai aglomerate. Medicii spun că locurile mai sus menționate sunt zone care favorizează apariția conjunctivitei, mai ales dacă nu sunt îngrijite adecvat.

Prof. dr. Monica Pop, directorul de la Spitalul de Oftalmologie, din Capitală, avertizează că există riscul aparițieiunei epidemii de conjuctivită, în condițiile în care numai la unitatea sanitară pe care o conduce se prezintă zilnic 20 de persoane care suferă de conjunctivită.

„Apa din piscină, ștranduri, lacuri, dar chiar și cea de la mare poate să fie o sursă de microorganisme infecțioase, precum bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci, care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecții, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor și tubului digestiv. Chiar și în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecții, deoarece unii germeni sunt rezistenți la produsele dezinfectante și cele cu clor puse în apă”, a spus Monica Pop.

Apa contaminată poate provoca și afecțiuni otice, pe lângă cele oculare.

„Conjunctivita de piscină este produsă adesea de virusuri, adenovirusuri sau enterovirusuri. Aceasta, pe lângă manifestările oculare, precum roșeața, edeme palpebrale, dureri în ambii ochi, urmate de hemoragii subconjunctivale, poate fi însoțită și de febră, faringită sau chiar suferințe neurologice (radiculomielită, paralizii de neuron motor periferic), care apar la scurt timp după infecția conjunctivală. De asemenea, otita de piscină, manifestată prin durere, senzație de ureche înfundată și mâncărime în conductul auditiv extern, este provocată de o ciupercă microscopică prezentă în apa piscinelor”, a a dăugat Monica Pop.

Măsuri pentru a ține la distanță conjunctivita

Având în vedere înmulțirea cazurilor de conjunctivită din ultima perioadă, ministerul Sănătății recomandă populației să respecte sfatul medicilor oftalmologi și regulile de prevenire a acestor afecțiuni.

Astfel, pentru prevenirea bolii este indicat să se respecte cu strictețe regulile de igienă: spălatul cât mai des pe mâini cu săpun, pentru a preveni potențiale infecții la nivelul ochilor cu bacterii și virusuri. De asemenea, riscul apariției conjunctivitei poate fi redus considerabil dacă se vor evita folosirea produselor cosmetice în exces sau a celor expirate, care pot deveni extrem de periculoase.

Medicii recomandă, mai ales în perioada sezonului estival, să acordăm o atenție sporită bazinelor în care facem baie. Apa din piscină, ștranduri și lacurile pot fi surse de microorganisme infecțioase, precum bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci. Pătrunzând în organism, acestea pot provoca o serie de infecții, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor și tubului digestiv. Chiar și în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecții,

În plus, conjunctivita poate fi prevenită și dacă lentilele de contact sunt curățate cu atenție înainte și după folosire pentru a nu rămâne bacterii atașate de ele.

Medicii mai recomandă să se evite frecatul la ochi în caz de mancarime, durere sau senzația unui corp strain, pentru a nu se infecta si mai rau zona.

În momentul în care infecția deja a apărut, este indicat a se evita automedicația și a se adresa imediat unui cabinet medical.

De asemenea, dacă cineva din familie are conjunctivita, nu trebuie folosite aceleași asternuturi si prosoape cu persoana respectivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Medicul și vedeta. Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, vacanță romantică în Deltă
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Pact pentru limitarea producției globale de plastic