Dezbaterea privind românii și bulgarii, mai aprinsă în M.Britanie decât în alte țări mari din UE

Dezbaterea privind românii și bulgarii, mai aprinsă în M.Britanie decât în alte țări mari din UE
Publicat: 18/12/2013, 19:49

Dezbaterea privind imigranții români și bulgari este prezentă și în alte mari țări europene, precum Franța și Germania, dar nu este la fel de aprinsă ca în Marea Britanie, relatează BBC News Online, care face o analiză a acestui fenomen.

De la 1 ianuarie, românii și bulgarii vor avea aceleași drepturi de a munci în Marea Britanie ca toți ceilalți cetățeni europeni, iar presa britanică anticipează un aflux de imigranți din cele două țări.

BBC analizează situația acestei teme și în alte țări europene mari.

SPANIA

Guvernul britanic a argumentat că românii, în special, sunt mai înclinați să se mute în Spania decât în Marea Britanie, pentru că acolo s-a stabilit o comunitate mare de români, iar limba este similară.

Aproximativ 869.000 de români reprezintă cel mai mare grup de imigranți din Spania – reprezentând 16 la sută din totalul cetățenilor străini care trăiesc în această țară. Dar în Spania nimeni nu pare interesat de iminenta eliminare a restricțiilor.

BBC subliniază că un fapt important este acela că, din 2009, Spania are restricții doar pentru români, nu și pentru bulgari. În plus, țara nu s-a confruntat cu același nivel al imigrației ca Marea Britanie, aceasta reprezentând un fenomen relativ nou. Și, chiar cu o rată a șomajului foarte ridicată, imigrația nu este un subiect politic fierbinte așa cum este în Marea Britanie.

FRANȚA

Situația romilor a devenit o problemă politică majoră în Franța. Ca și în Marea Britanie, există o dezbatere tot mai aprinsă în legătură cu libertatea de circulație a cetățenilor europeni și cu posibilul impact al schimbărilor, de la 1 ianuarie, în privința românilor și bulgarilor.

În teorie, Franța se confruntă și ea cu posibilitatea unui aflux de lucrători, dar se anticipează că realitatea nu va fi dramatică. Stânga acuză dreapta de alarmism, dreapta acuză stânga de naivitate, iar între timp, ministrul de Interne, Manuel Valls, a devenit cel mai popular membru al Guvernului socialist prin simplul fapt că are un discurs dur.

Toată lumea la Paris știe că sunt bande de minori romi care fură sau falși artiști. Ei vin în fiecare zi din taberele sordide în suburbii. Multe străzi comerciale sunt pline de cerșetori romi așezați în fața brutăriilor, băncilor și supermarketurilor. Dar toate persoanele cu funcții de răspundere știu că subiectul trebuie tratat cu precauție.

GERMANIA

Există îngrijorări și în Germania în legătură cu imigrația din zonele mai sărace ale Europei pentru obținerea de beneficii sociale.

Niciun politician din apropierea Guvernului nu pune la îndoială libertatea de circulație a lucrătorilor, pe care o văd drept un fundament al Uniunii Europene.

Acordul de coaliție între conservatori și social-democrați menționează în mod specific îngrijorările cu privire la fraudele cu ajutoare sociale. Anul trecut, ministrul de Interne s-a declarat îngrijorat de consecințele imigrației pe criterii economice și de „abuzurile comise în privința libertății de circulație”.

Dar dezbaterea în Germania nu este la fel de proeminentă sau aprinsă ca în Marea Britanie. Unii politicieni de dreapta din Germania se întreabă dacă nu cumva atitudinea dură a Guvernului britanic nu este determinată de politica internă și de teama față de populismul United Kingdom Independence Party (UKIP).

David „Cameron ar trebui să nu mai alerge după UKIP. Aceasta face UKIP mai puternic”, a declarat Manfred Weber de la CSU pentru Der Spiegel.

În Germania, orice nou-venit trebuie să aștepte trei luni înainte de a putea solicita ajutor social. Dosarele sunt analizate individual, iar oficialii decid dacă persoana respectivă a venit în Germania doar pentru că aceasta oferă beneficii mai mare decât țara de origine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Aceste mașini sunt confiscate! S-a decis eliminarea acestor abţibilduri de pe vehicule
Nou proiect controversat. Fără pizza pe lângă școli
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Când a apărut primul dinozaur cu sânge cald?
×