VREMEA. Dunărea a depășit cotele de inundație. Care sunt județele afectate

VREMEA. Dunărea a depășit cotele de inundație. Care sunt județele afectate
Publicat: 19/05/2014, 14:48

La această oră, Dunărea se situează peste cotele de inundație (CI), la cinci stații hidrometrice: Calafat (cu 60 cm), Bechet (cu 84 cm), Corabia (cu 53 cm), Turnu Măgurele (cu 63 cm), Zimnicea (cu 35 cm), se arată într-un comunicat al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR).

Digurile de pe sectorul Gruia-Zimnicea au intrat în faza II de apărare (aferentă depășirii cotei de inundație, respectiv codului portocaliu de inundații), iar, în aval de Zimnicea, sunt în faza I (aferentă depășirii cotei de atenție, respectiv codului galben de inundații).

Luni, fluviul Dunărea înregistrează, la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, un debit de 12.100 mc/s.

Conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA), în perioada imediat următoare (în intervalul de prognoză 19 – 25 mai), debitul Dunării la intrarea in țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere și poate ajunge la valoarea de 13.500 mc/s, fiind aproape dublu față de media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s).

Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în țară a fost de 15.860 mc/s și au fost avariate mai multe diguri, fiind evacuați în jur de 10.000 de oameni, specialiștii ANAR estimează că, până la un debit al Dunării, la intrarea în țară, de 13.500 mc/s – 14.000 mc/s, nu există risc major de inundații pentru populație și locuințe.

Această prognoză este reactualizată în fiecare zi, în funcție de informațiile primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia, precum și datele colectate din sistemul național de monitorizare.

Echipele ANAR supraveghează 24 de ore din 24 tot sectorul îndiguit al Dunării, prin patrulare permanentă la lucrările hidrotehnice. De asemenea, se monitorizează evoluția variațiilor de debite și niveluri în secțiunile Dunării și se transmit permanent spre autorități informații operative pe tot sectorul românesc al Dunării.

Directorul general al ANAR Vasile Pintilie a dispus trimiterea în teren a peste 1.500 de oameni, 150 de utilaje terasiere, 30 de mașini de teren pentru intervenție, 800.000 de saci (existând posibilitatea de suplimentare pânâ la 1,5 milione de saci), 30.000 mp de folie și geotextil (existând, de asemenea, posibilitatea de a fi suplimentați). Aceste efective sunt pregătite pentru intervenții operative, materialele și personalul urmând să fie suplimentate, în funcție de evoluția situației, se mai spune în comunicatul ANAR.

În județul Ialomița, pe malul drept al brațului Borcea în zona Bentu, km 34, echipele ANAR continuă consolidarea digului în regim de urgență pentru stoparea eroziunii active, prin efectuarea de lucrări de protecție a malurilor cu material geotextil lestat cu saci cu pământ și fascine. Totodată, echipele Apelor Române consolidează linia de apărare pe o lungime de 160 metri. Lucrările de protecție și consolidare sunt efectuate din surse proprii ale ANAR, mai precizează instituția.

Dunărea se află, de sâmbătă la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundații pe sectorul aval de Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Porțile de Fier – Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia), în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman. Avertizarea este valabilă până în 26 mai.

În intervalul 18 mai, ora 6.00 – 26 mai, sectorul aval Zimnicea al Dunării (județele Teleorman, Giurgiu, Călărași, Brăila, Ialomita, Constanța, Galați și Tulcea) se află sub cod galben.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata