Pricopie: Vrem mai puține materii la a XI-a și a XII-a, pentru ca elevii să se concentreze pe examene

Pricopie: Vrem mai puține materii la a XI-a și a XII-a, pentru ca elevii să se concentreze pe examene
Publicat: 14/09/2014, 12:17
Actualizat: 18/05/2015, 20:15

Pricopie a vorbit atât despre intențiile pentru următorii ani, în privința învățământului preuniversitar, ale Ministerului Educației, dar și despre bacalaureat și finanțarea sistemului.
Unul dintre planurile ministrului este acela de reducere numărului de materii predate la clasele a XI-a și a XII-a, demers pentru care, în opinia lui, sunt necesari trei-patru ani.

„Aș vrea să reușim să facem acest lucru ca în clasa a XI-a și a XII-a elevii să ai aibă un număr mai mic de materii și să opteze în funcție de interesul lor pentru un domeniu sau altul. Este un proces complicat, pentru că asta înseamnă o reformă structurală a programelor școlare, dar o vom face. Pentru un astfel demers, ai nevoie de trei-patru ani. (… ) Trebuie reașezate disciplinele. În anul în care există examene importante, gradul de încărcare al elevului ar trebui să fie mai mic”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Pricopie, care a adăugat că „într-un stat normal, așa se întâmplă”.

Potrivit lui Pricopie, prin această măsură se va da posibilitatea elevilor să se concentreze, cu prioritate, pe materiile pentru examene. „Dacă la clasa a VIII-a, ai cărei elevi dau evaluarea, sunt două probe, trei cu cea pentru minorități, la bacalaureat numărul de probe este mult mai mare, pentru că avem și probele eliminatorii”, a mai spus el.

Pe de altă parte, ministrul Educației spune că analizează oportunitatea creșterii numărului de zile de școală, un prim pas fiind acela de a organiza, numai pentru doritori, o săptămână de tipul „Săptămânii altfel”, cu șapte zile înaintea începerii anului școlar.

„Suntem printre țările cu cel mai mic număr de zile de școală pe an. Eu nu voi schimba nimic pentru anul viitor, vom începe școala tot pe 15 septembrie, dar poate nu ar fi rău ca elevii care vor și părinții care vor să vină mai devreme cu o săptămână, pentru diverse activități. Un fel de ‘Școala altfel’ înainte de 15 septembrie. Subliniez, însă, că anul școlar 2015-2016 va începe așa cum a fost prevăzut. O să vedem. Deocamdată, trebuie să folosim eficient cele 177 de zile de școală”, a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul Educației a ținut să precizeze că ponderea de 71 la sută dintre absolvenții de clasa a XII-a, promoția 2014, care au luat bacalaureatul anul acesta este una „decentă” și că nu se poate vorbi despre un dezastru la acest examen. În același context, Pricopie a spus că simulările pentru bacalaureat vor fi organizate și în anul școlar caree începe luni.
„Vom continua în 2014-2015 simulările. Anul trecut, s-au primit cu reticență, în special simulările la clasa a XI-a. Dar, de fapt, nu este logic să vii și să spui că faci o simulare cu trei luni înainte de examen. Lucrurile trebuie făcute cu seriozitate, cu un an înaintea examenului de bacalaureat. Este un examen greu, complex. Cu un an înainte, trebuie să atragi atenția elevului, familiei, că mai sunt 12 luni până la examen, trebuie să înțeleagă structura examenului, cum se desfășoară, toate lucrurile acestea. Deci eu sunt foarte încântat de această simulare la clasa a XI-a, pe care o vom continua. Iar simularea la clasa a XII-a are logică în prezența unei simulări de clasa a XI-a, din analiza centralizată al datelor”, afirmă Pricopie.

În privința finanțării sistemului de învățământ, ministrul spune că rămân probleme, dar acestea vor fi rezolvate „gradual”.

Remus Pricopie a dat ca exemple naveta profesorilor, care ar trebui finanțată în baza unor plafoane de kilometri, și suma alocată prin programul „Bani de liceu”, alocată elevilor din familii sărace, care, conform estimărilor, ar urma să crească, lunar, de la 180 de lei „spre 250 de lei”.

Tot despre cadrele didactice, ministrul spune că acestea vor beneficia, din nou, de „programul 100 de euro”. Suma va crește însă la 150 de euro, care vor putea fi folosiți pentru cumpărarea de cărți sau participararea la programe de formare profesională, a precizat Pricopie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×